Un secol de viata, din care 50 de ani paznic la CAP!

hpim1517.JPGConstantin Popa, sau mos Costica, dupa cum il stiu consatenii, a implinit duminica, 6 aprilie, o suta de ani. Prilej pentru rude si mai marii obstei sa-l sarbatoreasca asa cum se cuvine, adica in biserica si la un pahar de sampanie in sala de sedinte a Consiliului Local Tamasi.

Dan MINDIRIGIU

Pentru ca mos Costica este de loc din comuna Tamasi, aici s-a nascut si crescut, aici a fost paznic la CAP peste cinzeci de ani, aici s-a intors din tazboi, ranit, fiind declarat veteran de razboi. Implinirea celor o suta de ani a facut ca la festivitate sa fie prezenti fiii, nepotii si stranepotii. Poate n-o sa credeti, dar mos Costica a urcat dealul spre biserica pe picioarele sale, sprijinit intr-un baston sau de umarul unui fiu. I-a cam slabit vederea, auzul la fel, una dintre fiice, Cornelia, fiind nevoita s-o faca pe „translatorul”.

„Am baut vinul la ghiata, am mâncat carne de rata si-am dormit cu mândra-n brata”

El ne-a dezvaluit reteta longevitatii. Este convins ca vinul de butuc, mâncarea buna si “mândra” l-au tinut mereu tânar. „Am baut vinul la ghiata, am mâncat carne de rata si-am dormit cu mândra-n brata”, sustine cu umor mos Costica. Apoi mai adauga, ca pentru cei tineri: „N-am baut rachiu si n-am fumat”. O viata intreaga, Costica Popa a pazit livada CAP-ului de hoti. Pe vremea lui, hotii erau elevii, pionierii sau „ceapisti”. El recunoaste ca, de multe ori, se intrista când nu lasa pe copii sa fure cirese. „Uneori, ma mai faceam ca ploua! Dar nu de multe ori, ca se invatau cu narav. Ma durea sufletul, dar ma vedea partidul si ramâneam fara serviciu”, râde Costica Popa. Primarul comunei Tamasi, Veronica Dontu, viceprimarul Costel Ceasar si consilierul local Lucian Popa s-au numarat printre cei care l-au sarbatorit pe consateanul lor. „I-am facut cadou, in numele Consiliului Local si al meu, un tort, si i-am pus la dispozitie sala de sedinte a Consiliului Local. {tiu ca unii o vor interpreta ca pe o fapta electorala, dar nu are nimic de-a face cu campania. Era de datoria conducerii comunei sa-l sarbatorim pe Constantin Popa. In fond, câte comune mai au locuitori care implinesc o suta de ani?”, spune primarul comunei Tamasi. Mos Costica a recitat versuri patriotice si…deocheate, a baut un sprit cu cei de la masa, ba chiar doua. A glumit, a râs. Doar buletinul de identitate amintea de cei o suta de ani impliniti. La Multi Ani, nea Costica!

Adauga un comentariu

*