Deoarece pretul gazului pe pietele externe a crescut, iar la nivel national nu s-a produs cresterea pretului cu 12 procente, compania anunta ca va avea dificultati financiare majore, care vor determina o criza a gazelor in sezonul rece. Cei mai afectati de aceasta criza sunt rau platnicii, carora li se va sista furnizarea.
EOn Gaz România a anuntat ieri ca este nevoita sa reduca drastic cantitatea de gaz importat, fapt care va afecta iremediabil pe marii consumatori, indeosebi pe rau platnici. Societatea de distributie EOn Gaz a raportat performante economice negative, acestea fiind motivate prin evolutia pretului la gaz pe pietele externe, dar si prin neacordarea unei alte cresteri a pretului la gaz cu inca 12 procente. „Majorarea de 8,5% a pretului gazelor naturale începând din luna februarie nu a fost suficienta pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale ale E.ON Gaz România. Devreme ce nu s-a hotarât asupra unei noi majorari de pret, începând din luna aprilie, compania întâmpina tot mai multe dificultati în achizitionarea de cantitati suficiente de gaze naturale de pe pietele internationale”, ne-a declarat Corneliu Zait, purtator de cuvânt al EOn Gaz. Pretul final al gazelor naturale a fost ajustat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în medie, cu 8,5%, începând din data de 1 februarie. Aceasta majorare s-a produs cu o întârziere de o luna si a fost insuficienta pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale ale companiei. Din aceasta cauza si datorita unei cresteri suplimentare a costurilor de achizitie a gazelor naturale pe piata internationala, ar fi fost nevoie de înca o majorare a preturilor finale la consumatori de aproximativ 12%, începând din 1 aprilie 2008, pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale ale companiei.
Toleranta zero pentru clientii rau platnici
Stagnarea pretului la gaz va aduce companiei E.ON Gaz România pierderi de peste 45 milioane de lei, în primul semestru al acestui an, rezultate din costurile neacoperite cu achizitiile de gaze naturale. „Devreme ce aducerea companiei într-o situatie financiara grava nu constituie o alternativa, deoarece acest lucru ar însemna ca cei 1,3 milioane de clienti, majoritatea clienti casnici, sa nu mai poata fi aprovizionati deloc cu gaze naturale, compania E.ON Gaz România va fi nevoita sa reduca cantitatile de gaze naturale importate. Acest lucru va duce la un deficit de gaze naturale pe piata româneasca, deoarece 40% din cantitatile de gazele naturale consumate provin, în mod obisnuit, din import. Astfel, E.ON Gaz România ar putea fi nevoita sa întrerupa furnizarea catre clienti, logic fiind, sa înceapa cu clientii rau-platnici. De aceea, compania va adopta o strategie de toleranta zero fata de clientii rau-platnici, casnici sau industriali”, a mai precizat Corneliu Zait. Deficitul de gaze naturale va duce la imposibilitatea de a înmagazina suficiente cantitati de gaze naturale în depozitele subterane pentru urmatorul sezon rece, ceea ce va avea urmari grave pentru populatie si pentru siguranta în furnizare. “Pentru a putea asigura cantitatile necesare de gaze naturale, ar fi nevoie de o majorare a pretului cu 19% începând din trimestrul al treilea. E.ON Gaz România are încheiate contracte de import competitive cu producatorii externi, dar, cu toate acestea, nu poate influenta evolutia pretului gazelor naturale pe piata internationala. Cu cât se amâna mai mult majorarea necesara a pretului gazelor natuale, cu atât mai mare va fi majorarea de pret a gazelor naturale pentru populatie, în sezonul rece. Cu toate acestea, E.ON Gaz România nu va face nici un profit în urma unor asemenea ajustari de pret, însa va putea achizitiona de la producatori cantitatile necesare de gaze naturale pentru clienti. Speram ca, pe viitor, preturile finale ale gazelor naturale în România sa acopere costurile de achizitie pentru ca noi sa putem asigura cantitatile necesare pentru clientii nostri. E.ON Gaz România nu mai poate sa vânda consumatorilor gazele naturale achizitionate sub pretul de achizitie al acestoraâ€, a afirmat Dr. Achim Saul, Presedintele Consiliului de Administratie al E.ON Gaz România. Din totalul pretului final platit de catre clienti, companiei E.ON Gaz România îi revin aproximativ 5% pentru serviciile de furnizare. Restul de 95% sunt costuri externe – cu achizitionarea, înmagazinarea, transportul si distributia gazelor naturale – pe care compania nu le poate influenta. Mircea MERTICARIU