Stavarache i-a mâniat pâna si pe romi

foto-rom-pagina-deschidere.jpgInspectorul scolar Anghel Nastase considera ca datorita stimei de sine redusa, romii nu s-au declarat la Recensamânt, iar numarul lor este de aproximativ 3 milioane in România iar in judetul Bacau, de aproximativ 40-50 de mii.

Mircea MERTICARIU

Romii din Bacau si-au cinstit ieri ziua, cu muzica, voie buna si discutii despre trecut, prezent si viitor. La orele 13, in fata sediului Partida Romilor Pro-Europa s-au adunat reprezentantii de vaza ai romilor. Ansamblul Rom-Star (foto) a cântat piese traditionale lautaresti. Apoi, in sala de sedinte a sediului Partidei Romilor a avut loc un simpozion referitor la semnificatia zilei de 8 aprilie si la evolutia perceptiei majoritatii asupra minoritatii rome. Profesorul Anghel Nastase a vorbit despre coordonatele termenilor tigan-rom, despre semnificatiile lor in timp, despre cresterea respectului de sine a fiecaruia dar si despre cea mai mare comunitate de romi din Europa, cea din România. Inpectorul Nastase a vorbit despre triburile de romi, despre implicarea lor in societatea româneasca si mai ales despre buna relationare cu populatia majoritara, românii.

„Prima atestare documentara a romilor in România a fost in 1338 si se afla intr-un document la o manastire din Mehedinti…Trebuie facuta diferenta intre triburile sedentare si cele nomade de romi. Dupa plecarea din India, ele s-au combinat in spatiul unde era Persia…In acest moment, numarul romilor din Europa este evaluat la 13 milioane. Numarul real ar putea fi mult mai mare. Conform Recensamântului, in România numarul romilor este de 500 de mii, dar numarul real depaseste 3 milioane. Conform datelor aproape exacte care se afla la Inspectoratul Scolar Bacau, in judet invata peste 7 mii de copii romi. Din cât am calculat eu, numarul ar fi de 12 mii. Daca luam in calcul ca fiecare copil are familie, bunici, putem inmulti numarul cu sase si vedem numarul real al romilor din Bacau”, a spus Anghel Nastase. Profesorul a vorbit apoi despre progresele romilor in România, datorita reformelor si strategiei privind imbunatatirea situatiei romilor. „In România s-au facut lucruri extraordinare pentru romi. Acum avem o organizare foarte buna iar romii pot invata in scoli alaturi de populatia majoritara. Datorita ultimilor ani, noi romii am capatat o reprezentare mai buna, o organizare mai buna. Avem mediatori scolari, sanitari, unii romi au ajuns profesori, medici respectati in comunitate. Acum s-a inceput o campanie benefica pentru a determina respectul de sine”.

„Romii sunt minoritatea cea mai româna”

Paustin Balan, presedintele Organizatiei Judetene a Partidei Romilor, a venit cu un mesaj de unitate pentru viitoarea campanie. Partida Romilor poate deveni o forta pentru autodeterminarea romilor, pentru ca acestia sa beneficieze de drepturi dar si obligatii. Mesajul a fost imbracat intr-un mesaj adresat majoritarilor: „Romii sunt minoritatea cea mai româna. Romii au luptat in razboi alaturi de români. Pentru noi, alta solutie nu exista. Trebuie sa ne coalizam si sa ajutam la ridicarea nivelului de trai in România”. Apoi a fost dat citire mesajul deputatului Nicolae Paun, care este presedintele Partidei Romilor. Urarea de sanatate a fost completata cu semnificatia zilei de 8 aprilie. In 2006, la initiativa lui Nicolae Paun, s-a luat decizia ca ziua sa fie una aniversara pentru romii din România. Peste un an, ziua a fost acceptata la nivel european si apoi, mondial. Au luat cuvântul apoi presedintele pe municipiu al Partidei, Petrica Haret, Dorel Tanase-primvicepresedinte pe judet si Dorel Sandu din cadrul aceleiasi formatiuni.

Nu au gasit intelegere la administratia Stavarache

Autoritatile locale au fost slab reprezentate la intâlnire, fapt observat de romi si interpretat cum se cuvine. Primaria Bacau si Institutia Prefectului au venit cu angajati din esalonul 2. Reprezentantii romilor au avut de reprosat actualului primar faptul ca din 2004 Primaria este inchisa problemelor romilor. Vili Feraru, supravietuitor al „Holocaustului romilor” a adus in discutie lipsa de transparenta a administratiei Stavarache. „Când vad copii care cersesc, ma doare inima. Copiii romi nu au acte, nu au certificate si documente. In Cartierul Izvoare acelea nu sunt locuinte, ci ghetouri”. Daniela Poznarea, director al SPAS a incercat sa contracareze discutia, cumva nepoliticos, fiind un eveniment important pentru comunitatea romilor. „Spuneti ca nu ne implicam suficient, dar retelele de canalizare si energie electrica au fost modernizate si refacute de doua ori pâna acum, dar au fost distruse…” Dupa finalizarea intâlnirii, romii au pornit intr-un mars prin oras, pentru comemorarea victimilor Holocaustului. La ora 16.00, romii dar si câtiva reprezentanti ai autoritatilor locale au luat parte la un spectacol cu muzica si traditii rome, organizate la Teatrul Bacovia. Ajuns la cea de-a treia editie, evenimentul a adus bucurie si unitate in inimile celor de etnie roma, dar si o apropiere de majoritari.

Adauga un comentariu

*