Scena Casei de Cultura a Sindicatelor „Vasile Alecsandri” din Bacau s-a transformat luni seara intr-o adevarata poarta catre lumea minunata a miturilor si artei. Pentru doua ore extraordinare, iubitorii baletului au parasit caruselul cotidianului si au trait cu emotii de copii povestea printeselor transformate in lebede de un vrajitor rau a carui vraja putea fi spulberata doar de dragostea unui print. Afaceristi sau actori, personalitati sau doar elevi – care au facut un sacrificiu platind 50 de lei pe un bilet, spectatorii au umplut sala si si-au umplut sufletele cu frumusetea unica a unui spectacol de elita.
Punctul forte: spectacolul a avut totusi loc
Conducerea actuala a Casei de Cultura se poate mândri cu performanta de a-i delecta in sfârsit pe bacauani cu un spectacol amânat in doua rânduri anul trecut pe motiv ca se vândusera prea putine bilete. „Lacul lebedelor”, una dintre compozitiile celebre ale rusului Piotr Ilici Ceaikovski, balet in patru acte a carui premiera absoluta a avut loc acum peste 130 de ani, a fost prezentat de artisti ai celor mai puternice trupe din lume: Teatrul Balsoi Moscova si Teatrul de Opera si Balet Kiev. Spectatorii, unii multumiti ca au prins bilete chiar si fara locuri, au aplaudat entuziast, la fiecare 15 minute, si au parasit sala cu starea de liniste a omului purificat prin arta autentica. „O mai buna organizare si publicitate din gura-n gura”, a explicat directorul Gheorghe Huluta succesul de casa al show-ului.
Punctul slab: sunetul
Spre dezamagirea unora dintre spectatori, dansul „Lacului lebedelor” nu a fost acompaniat, cum ar fi fost firesc, de o orchestra simfonica. Unii dintre reprezentantii Casei au explicat absenta muzicii live invocând aranjamentele artistilor, altii au afirmat ca participarea unei orchestre ar fi dus la o crestere descurajanta a pretului biletelor. Mai mult, inregistrarea folosita a rasunat indoielnic din sistemul de sunet al salii, acesta dând chiar rateuri spre sfârsitul spectacolului.
(Alin LEANCA)