Ieri, la prânz, Directia Judeteana Bacau pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultutral National a organizat la sediu, in Sala „Ad-Hoc”, in parteneriat cu Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”, o noua intâlnire pe tema „S.O.S. – Patrimoniul cultural bacauan”. Alaturi de specialistii in patrimoniu ai DJCCPCN Bacau au fost prezenti numerosi profesori de istorie si de arte plastice din municipiul Bacau si din câteva localitati ale judetului.
Stefan OLTEANU
Intâlnirea de lucru de ieri nu este prima de acest gen. La finele anului trecut a organizat un colocviu pe tema salvarii patrimoniului cultural din Bacau, invitând numerosi primari, viceprimari si consilieri din localitatile care detin valori de patrimoniu (inclusiv din unele localitati rurale), preoti, arhitecti , arheologi, cadre didactice. Actiunea de ieri a fost una „de continuare a sensibilizarii opiniei publice”, dupa cum a precizat moderatorul actiunii, cunoscutul prozator Petru Cimpoesu, directorul Directiei Judetene Bacau pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultutral National. „Vrem sa transmitem un mesaj cât mai clar celor care ignora de ani buni valorile spirituale, care ne identifica, vrem sa-i sensibilizam pe toti locuitorii judetului, dar mai ales vrem sa schimbam mentalitatea tinerilor, acum, când inca mai sunt receptivi, pentru ca tinerii reprezinta viitorul”, a precizat Petru Cimpoesu. A fost proiectat un film care prezenta starea avansata de degradare a unor monumente de patrimoniu duin judet, printre care Hanul de la Gura Orbicului (Buhusi), Casa Alecsandri-Bacau, Casa arhitectului George Sterian (fostul Notariat, de pe strada Mihai Eminescu din Bacau), conacul lui Gheorghe Buzdugan, din satul Gheorghe Doja-Racaciuni, complexul arhitectural de la Mânastirea Casin …
Lacomie, incultura si iresponsabilitate
Unele obiective de patrimoniu au fost revendicate si câstigate in instanta de descendentii ctitorilor, cum a fost cazul Hanului de la Orbic, al Casei Alecsandri sau al conacului lui Gheorghe Buzdugan, intre zidurile caruia s-au petrecut evenimente memorabile din istoria neamului nostru. Alte monumente de patrimoniu au fost cumparate pe nimic de unele institutii iar câteva deja au fost vândute de mostenitori. Noii proprietari fie ca asteapta ca monumentele sa se prabuseasca, pentru a putea valorifica apoi terenul, fie ca au trecut la „imbunatatiri” de tip kitsch, care au urâtit iremediabil constructia. Sunt si situatii „facute la intuneric”, sa nu se prinda nimeni pâna când comunitatea se trezeste in fata faptului imslinit, cum a fost cazul celei mai vechi scoli facute in Bacau de Spiru Haret, „Scoala de baeti nr.1”, aflata lânga Teatrul de Animatie, cladire solida, carte ar fi putu gazdui un muzeu al invatamântului bacauan si care a fost demolata „cu aprobare de sus”, iar acum terenul este scos la vânzare. De catre cine? Cine este actualul proprietar? – s-au auzit voci revoltate din sala. Sau cladirea in care a functionat pâna nu de mult Muzeul de Stiintele Naturii, vis-a-vis de Parcul Trandafirilor, careia noii prorpietari i-au pus termopane albe mai mult decât stridente, in neplacut contrast cu stilul cladirii.
Primarul Stavarache a dat vina pe consilieri
„Am incercat in mai multe rânduri sa sensibilizam autoritatile locale. N-am reusit. Ba, mai mult, am fost dusi cu presul, a spus Petru Cimpoesu. Primarul Romeo Stavarache s-a angajat ca va convinge Consiliul Local sa achizitioneze de la mostenitori Casa Alecsandri si Casa Sterian. N-a facut nici un pas. La inceput ne-a spus ca se afla in tratative cu mostenitorii, apoi, când i-am adus la cunostinta ca mostenitorii nu stiu nimic, a dat vina pe consilieri, spunându-ne ca nu-i vina lui de vreme ce consilierii n-au vrut sa aprobe fondurile necesare achizitionarii acestor obiecte de patrimoniu”. Petru Cimpoesu nu si-a ascuns teama ca peste câtiva ani Casa Sterian sa ajunga in aceeasi stare avansata de degradare in care se afla Casa Alecsandri. O problema, dar de alta natura, are si Casa memoriala George Bacovia, aproape acoperita de o mega vila. „Cum a fost data autorizatia de constructie?” a intrebat cineva din sala.
„Ne batem joc si de Valea Loirei a noastra”
S-a riidicat si problema monumentelor de patrimoniu de pe Valea Trotusului, pe care unul dintre vorbitori a denumit-o „Valea Loirei a noastra”. Aici, dupa cum se stie, sunt si câteva castele cu o mare valoare de patrimoniu, cum sunt castelele de la Comanesti si de la Dofteana, dar si multe biserici vechi si situri arheologice valoroase. De altfel, din cele 368 de monumente de patrimoniu bacauane aflate pe lista oficiala de la Ministerul Culturii, doar câteva sunt in stare buna sau „mediocra”, cele mai multe aflându-se intr-o stare avansata de degradare, cum e si cazul Palatului Ghica din Comanesti, Conacul Raducanu din Caiuti sau complexul de la Mânatirea Rachitoasa. „Incercam sa-i sensibilizam pe toti intelectualii din judet pentru a se implica alaturi de noi in demersurile ce vor fi facute pentru salvarea monumentelor de patrimoniu”, a concluzionat Petru Cimpoesu.