Deschiderea sesiunii în plen: aprilie, Bruxelles

Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a deschis, miercuri, sesiunea în plen de la Bruxelles, a cărei agendă include: Progrese ale Croaţiei şi FYROM în vederea aderării la Uniunea Europeană, strategii de luptă împotriva cancerului în Uniunea Europeană extinsă, situaţia din Liban, promovarea unui patrimoniu European comun şi instituirea unei reţele Europene de migraţie.

Schimbări pe agenda de lucru

Preşedintele Pöttering a anunţat că raportul realizat de Anneli JÄÄTTEENMÄKI (ALDE, FI) privind Statutul Mediatorului European a fost amânat pentru sesiunea în plen din 21-24 aprilie de la Strasbourg.

Principalele puncte ale sesiunii 9-10 aprilie Bruxelles:

Acte de violenţă în Tibet

Deputaţii urmează să adopte o rezoluţie ce condamnă actele de violenţă comise recent în Tibet. Ei au denunţat deja, în şedinţa extraordinară în plen din 26 martie, incidentele provocate în Tibet de autorităţile chineze şi au cerut părţilor să procedeze la dialog.

Situaţia din Liban

Deputaţii vor dezbate criza politică din Liban, după ce vor fi audiat declaraţiile reprezentanţilor Consiliului şi Comisiei în această privinţă.

Progrese ale Croaţiei şi FYROM în vederea aderării la Uniunea Europeană
Croaţia trebuie să-şi rezolve ultimele litigii transfrontaliere, iar conflictul privind numele Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) nu trebuie să afecteze procesul de aderare a acesteia din urmă la Uniunea Europeană, precizează Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Deputaţii se vor pronunţa asupra două rapoarte ce salută progresele realizate de cele două ţări în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Învestirea noului Comisar European cipriot pentru sănătate, Androula Vassiliou
În deschiderea şedinţei în plen, Parlamentul European se va pronunţa în privinţa numirii noului Comisar European cipriot care a primit portofoliul sănătăţii publice, al securităţii alimentare şi al bunăstării animalelor, doamna Androula Vassiliou.

Lupta împotriva cancerului în Uniunea Europeană extinsă

DeputaÅ£ii vor adresa Comisiei o întrebare orală privind punerea în aplicare a unei strategii în materie de luptă împotriva cancerului – una din priorităţile PreÅŸedinÅ£iei slovene a Uniunii. DeputaÅ£ii vor adopta apoi o rezoluÅ£ie în această privinţă.

Uniunea Europeană nu-şi îndeplineşte obiectivele de mediu

DeputaÅ£ii deplâng întârzierea cu care Uniunea Europeană pune în aplicare cel de-al ÅŸaselea Program-cadru de acÅ£iune comunitară pentru mediu. Ei cer Uniunii Europene să „facă tot posibilul pentru a atinge obiectivele fixate în acest Program”.

Promovarea unui patrimoniu European comun

Considerând sectorul cultural European ca o dimensiune esenţială a Strategiei de la Lisabona, Deputaţii cer eforturi suplimentare pentru asigurarea că programele Europene reflectă un patrimoniu cultural comun. Ei se pronunţă, într-un raport de iniţiativă, şi asupra unor probleme referitoare la proprietatea intelectuală şi la piraterie.

Declaraţie scrisă privind asasinarea unui militant indonezian pentru drepturile omului

Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, urmează să anunţe adoptarea unei declaraţii scrise privind asasinarea unui militant indonezian pentru drepturile omului, semnată de peste jumătate din numărul Deputaţilor Europeni. Declaraţia cere autorităţilor indoneziene să măsuri pentru ca cei răspunzători de asasinat să fie aduşi în faţa justiţiei şi ca procesul să înceapă cât mai rapid posibil.

O reţea de migraţie Europeană

Parlamentul European urmează să aprobe, în urma unor sugestii, o decizie vizând instituirea, în cursul anului 2009, a unei reţele de migraţie Europeană.

Reguli mai clare pentru accesul Mediatorului European la informaţii
Parlamentul urmează să adopte un raport privind statutul Mediatorului European, ce propune unele modificări la dispoziţiile privind accesul său la informaţiile instituţiilor şi la mărturiile funcţionarilor Uniunii Europene. Deputaţii urmăresc prin aceasta consolidarea încrederii ceăţenilor în activitatea Mediatorului.

Bugetul Parlamentului European pentru 2009

Cheltuieli administrative, un statut pentru asistenÅ£ii parlamentari, prioritate ecologiei ÅŸi informaÅ£iilor – acestea sunt domeniile pe care DeputaÅ£ii Europeni le consideră prioritare în materie de buget al Parlamentului European pentru anul 2009.

Adauga un comentariu

*