Câteva secunde pot salva o viata de om. Clipe pe care o ambulanta in misiune le pierde din cauza traficului aglomerat. Din cauza intârzierii cu care masinile de salvare ajung la locul unui accident, starea victimelor se poate inrautati sau, mai rau, ele chiar se pot stinge din viata. Lipsa primului ajutor medical poate provoca o tragedie.
Medicii de la Serviciul de Ambulanta Judetean Bacau spun ca de foarte multe ori au petrecut minute bune in trafic din cauza soferilor care nu respecta prevederile codului rutier. In plus, acestia nu constientizeaza faptul ca un gest simplu, acela de a trage pe dreapta, poate salva o viata de om. „Avem cazuri deosebite, in care conteaza si câteva secunde si ajungem la victime mai târziu decât ne-am propus. Avem probleme in special cu masinile mici de ambulanta, fiindca soferii din trafic nu se feresc deloc. Mai mult decât atât, conducatorii auto ne incurca pentru ca nu se hotarasc in care parte sa vireze”, a declarat dr. Mirela Galateanu, medic specialist.
Urgente false
De partea cealalta sunt persoanele care solicita o masina de salvare pentru o zgârietura sau o problema de sanatate minora. In acelasi interval de timp se poate intâmpla insa o nenorocire. „De multe ori s-a intâmplat sa plecam cu certiudinea ca e o urgenta de gradul zero si de fapt persoana care ne-a apelat sa aiba o mica zgârietura. In timpul acela poate muri un om pentru ca ambulanta nu poate ajunge la timp sau nu mai exista alta care sa il transporte la spital”, a precizat dr. Crina Padure, medic in cadrul SAJ Bacau.
Ce spune legea
In conformitate cu prevederile Codului Rutier, în cazul în care în trafic se afla în misiune masinile pompierilor si ale politiei, adica cele cu girofar rosu, soferii trebuie sa opreasca pe partea dreapta a drumului si sa elibereze banda de mers pentru a permite deplasarea echipajelor. Pentru ambulantele care circula cu girofar albastru, conducatorii auto aflati în trafic trebuie sa încetineasca si sa circule cât mai aproape de marginea dreapta a soselei. Politistii spun ca soferii trebuie sa respecte normele legale în vigoare, numai în cazul în care echipajele de pompieri sau ambulanta circula cu semnalele luminoase si acustice în functiune. „In cazul în care agentul de politie constata în trafic abateri de la aceste norme rutiere, soferul implicat risca patru-cinci puncte amenda si suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 30 de zile. ÃŽn situatia în care, din cauza soferului care nu respecta regulile la apropierea echipajelor de pompieri sau ambulanta, se produce un accident rutier, conducatorul auto risca sase-opt puncte amenda si suspendarea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile”, a anuntat subcms. Dorin Roman, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Bacau. Anca Elena COTFAS