Cel mai batrân pensionar aflat in evidenta autoritatilor bacauane a implinit saptamâna trecuta incredibila vârsta de 106 ani. Martorul unui veac de istorie zbuciumata, titularul unui destin intortocheat, Gheorghe Sandulescu este destul de lucid si declara ca se simte „chiar bine”. Drept dovada, pe 1 iunie a tinut neaparat sa voteze.
Nostalgia tineretii
„Cele mai frumoase amintiri le am din vremea când eram tânar, bogat si acasa”, marturiseste Gheorghe Sandulescu. S-a nascut in zona Vaslui, in anul doi al secolului XX, in familia numeroasa a unui negustor. „Despre Primul Razboi Mondial imi amintesc doar ca l-a luat pe tata vremelnic de lânga noi. Dupa ce am terminat liceul, m-am angajat ca functionar de banca in Murgeni, un târg vasluian, locul in care m-am asezat la casa mea si am trait frumos ani buni. M-am insurat pe la 25 de ani cu Jenica, o fata de familie buna din oras, cu care am doua fete, Laura Irene (foto) si Paula Liana. La un moment dat, banca s-a prabusit, din cauza conversiunii, iar eu am calcat pe urmele tatalui si m-am apucat de negot cu cereale”, a povestit batrânul. Când a izbucnit Al Doilea Razboi Mondial, tânarul s-a implicat in partea de administratie din armata si astfel a evitat sa fie trimis pe front.
Hartuit de comunisti
Viata lui Gheorghe Sandulescu s-a schimbat in mod dramatic o data cu instalarea, in 1945, a regimului comunist, ai carui reprezentanti au pornit la vânatoare de chiaburi si de urmasi ai acestora. „Daca am vreun regret, este acela ca ceea ce-am construit s-a distrus”, a continuat el. Totul a inceput cu pamântul, un bun pe care barbatul punea mai mare pret chiar decât pe aur. „Ne-au luat pamântul si vedeam cum de el se folosea acum un tigan din târg. Dupa aceea ne-au luat si casa. Eu am plecat la Cluj si m-am bagat gestionar la o cantina de santier. Ca sa se poata angaja, fetele au plecat si ele din locurile natale. N-am scapat insa nici in Ardeal de Securitate. M-au saltat, m-au dus in beciurile lor de la Galati si m-au batut acolo o saptamâna incheiata. Ma banuiau ca ascund niscaiva aur. N-au scos insa nimic de la mine, asa ca m-au lasat sa plec”, a mai spus el. Sotia l-a urmat la Cluj, unde, o vreme, au innoptat intr-un vagon, pe santier. Jenica s-a stins din viata in 1965. Dupa câtiva ani, Gheorghe a iesit la pensie.
Secretul vietii lungi
Dupa 1972, Gheorghe Sandulescu a plecat sa locuiasca cu fiica cea mare, Paula, in Bucuresti, iar in 2000 s-a stabilit, cu ambele fete, la Bacau. Paula are astazi 78 de ani, iar sora ei, 74. „Tata se poate lauda ca e contemporan cu patru generatii de urmasi. Cel mai mic dintre ei, stra-stranepot, are opt luni”, ne-a spus Irene Stoia. L-am intrebat pe decanul de vârsta al Bacaului care-ar fi secretul longevitatii sale. „Cred ca seninatatea, generozitatea si cumpatarea. N-am fost beat niciodata, niciodata nu mi-am pierdut speranta, niciodata n-am avut dusmani”, a spus el.
Pe 28 mai, Gheorghe Sandulescu a avut parte de o aniversare simpla, micuta, in familie, de la care nu a lipsit totusi traditionalul tort. „De ziua mea, imi doresc sanatate, mie dar mai ales copiilor”, a declarat el.
Pe 1 iunie, batrânul a tinut mortis sa voteze. „Ma pregateam sa merg la vot, când tata a cerut sa voteze si el. Am plecat si m-am intors insotita de mai multi membri ai comisiei de votare, cu urna mobila. Tata a tinut mereu sa-si exprime optiunea politica”, a spus fiica cea mica.
Alin LEANCA