5 Iunie, Ziua Internationala impotriva Violentei asupra Copilului, a fost marcata la Bacau printr-un seminar de informare a tinerilor asistati de stat pe tema abuzului asupra minorului si o expozitie de arta plastica prezentata de copii cu dizabilitati psihice.
Stop violentei!
La ora 10, mai multi tineri ocrotiti de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) s-au reunit la centrul „Pro Familia” pentru a li se prezenta problema abuzului asupra minorului (materiale scrise si film documentar) si pentru a sta de vorba pe aceasta tema cu reprezentantii Politiei de Proximitate. „S-a demonstrat stiintific faptul ca zicala «bataia e rupta din rai» incearca sa justifice o abordare gresita a educarii copilului. Violenta poate avea efecte negative semnificative asupra micutilor, influentând modul in care acestia relationeaza cu cei din jur, in copilarie, dar si ca adulti. La nivel global, peste 40 de milioane de copii cu vârsta sub 15 ani cad anual victime violentei. In 2004, România a devenit unul din putinele state care interzic pedepsele fizice aplicate copiilor. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre parintii români folosesc inca bataia ca metoda de disciplinare. Alte tipuri de abuz asupra copilului sunt: abuzul sexual, cel emotional, cel prin neglijenta sau indiferenta”, au avertizat asistentii sociali.
„Priviti-ne in ochi!”
La ora 14, la Colegiul National Ferdinand a fost prezentata in cadru festiv, in premiera, expozitia de arta plastica (tablouri si lucrari realizate din sfoara sau plante) „Priviti-ne in ochi!”, rod al colaborarii de mai multi ani intre liceeni si copiii cu nevoi speciale asistati in centrul DGASPC „Henri Coanda”. „Cei cinci artisti sunt: Razvan Bouaru, Dana Danica, Florin Maliniciu, Ana Zerkula si Marian Scuturici. Tinerii au lucrat circa trei ani pentru aceasta expozitie. Operele lor sunt de vânzare. Tablourile costa intre 90 si 600 de lei”, a declarat profesorul coordonator Minel Neamtu. „Am reusit deja sa vând un tablou. In afara de ce se vede aici, imi mai place sa pictez icoane pe lemn”, ne-a spus Florin Maliniciu.
Alin LEANCA