(Interviu realizat cu domnul Spiridon Constantin, candidat la funcţia de primar al oraşului Dărmăneşti)
Întrebare:
– Domnule Spiridon Constantin, ce v-a determinat să vă depuneţi candidatura?
Răspuns:
– Consider că fiecare cetăţean al localităţii, cu puţin patriotism local, este tentat să încerce ceva în folosul comunităţii. Atunci când se simte capabil să facă acest lucru încearcă la vârf, acolo de unde se poate coordona fenomenul. De-a lungul timpului foarte mulţi prieteni şi cunoscuţi m-au îndemnat să fac acest pas; am refuzat, dar acum mă simt într-o formă excelentă pentru a lua în mâini frâiele acestei localităţi. Personal, îi apreciez şi îi respect pe cei dinaintea mea pentru realizările, mai mari sau mai mici, de până acum. Legislatura 2008–2012 oferă însă cu totul alte posibilităţi, printr-o largă deschidere internă şi europeană. De ce să piardă oraşul nostru acest ultim tren? Consider că din pregătirea necesară, maturitatea, cunoştinţele şi voinţa mea de a face ceva bun, Dărmăneştiul va beneficia de oportunităţile acestei perioade.
Întrebare:
– Surpriza prezenţei dumneavoastră în campania electorală sub sigla altui partid a pus multora semne de întrebare justificate. Cum comentaţi acest aspect?
Răspuns:
– Este o ocazie foarte potrivită să clarificăm acest aspect:
Sunt fondatorul Partidului Democrat în Dărmăneşti, în anul 1992, de când am ocupat funcţia de preşedinte al partidului până în prezent; carnetul meu de membru a fost cel cu numărul 1 pentru Dărmăneşti. Se pare că orgoliile mărunte, nemeritate, au coborât până la nivelul nostru, deoarece, în preajma alegerilor din acest an am avut sentimentul trădării, al jocurilor de culise, care au generat conflicte interne. Mi s-au prezentat rezultate false ale sondajelor, cu intenţia vădită de a fi marginalizat, deşi acestea îmi erau favorabile nu numai în interiorul partidului, dar şi faţă de candidaţii altor partide. Nu puteam continua în această situaţie, în mod evident. Alegerea Partidului Social Democrat a fost urmarea unei analize mature a posibilităţilor reale de a face ceva pentru Dărmăneşti. Mulţi nu ştiu, dar din poziţia de fost consilier al oraşului vă pot spune că există proiecte demarate de cei dinaintea mea, proiecte de valori foarte mari, aflate acum într-un stadiu avansat, proiecte care trebuie continuate. Mulţi au sugerat că era bine să candidez dintr-o poziţie independentă, dar după cum bine ştiţi, un om fără susţinere la nivel judeţean nu poate realiza multe. În momentul în care a trebuit să aleg un partid m-am orientat către cei cu şansele cele mai mari, adică Partidul Social Democrat şi după cum vedeţi, m-am orientat bine, întrucât domnul Dragoş Benea a fost ales pe 1 iunie Preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău prin voturile noastre, aceasta însemnând că avem un sprijin total din acest punct de vedere pentru Dărmăneşti.
Întrebare:
– Ce părere aveţi despre noii colaboratori politici? Cum v-au primit, cum v-au acceptat, cum vă sprijină?
Răspuns:
– Mi-a fost foarte greu să mă despart de partidul pe care l-am creat şi de colaboratorii mei. Prima întâlnire cu noii colaboratori a fost un duş destul de rece. Oamenii mi-au verificat intenţiile, măsura în care pot fi credibil, părţile bune şi cele deficitare etc. Este foarte posibil ca venirea mea în PSD să fi deranjat unele orgolii de ordin personal, dar sunt mulţumit că am găsit mulţi oameni devotaţi trup şi suflet cauzei Dărmăneştiului.
Întrebare:
– Este adevărat că aţi avut probleme de sănătate v-ar putea afecta munca? Unii susţin că aţi fost chiar internat în perioada electorală.
Răspuns:
– Speculaţii şi intoxicaţii electorale (râde). Mă vedeţi, nu? Vi se pare că arăt bolnav? Vă spun sincer, mă simt extraordinar de bine. Aş vrea să mă ajute Dumnezeu să-mi păstrez sănătatea actuală tot restul vieţii. De altfel, actuala luptă electorală mă mobilizează excelent.
Întrebare:
– Contracandidatul dumneavoastră vă acuză că în 1990 v-aţi autopropus la funcţia de primar şi că nu aţi reuşit să faceţi nimic pentru Dărmăneşti în acea perioadă.
Răspuns:
– Domnul dublu – „şef de promoţie” Toma (cum se autointitulează) – nu are de unde să ştie adevărul despre acea perioadă, întrucât atunci era la Petroşani şi era mai tinerel decât domnul Ochiroş Vlad, care a avut curajul să candideze la funcţia de primar. În decembrie 1989 nu m-am autopropus pentru funcţia de primar, ci am fost ales de către comitetul format în adunarea populară constituită spontan în faţa Primăriei Dărmăneşti (consilierul domnului Toma, domnul Sandu Gabor poate confirma acest lucru, întrucât a făcut parte din acel comitet). Sunt mulţumit că în perioada 1990-1992, cât am fost primar interimar, am reuşit să menţin liniştea şi stabilitatea Dărmăneştiului; vă reamintesc că în acea perioadă în ţară era vid legislativ şi încă mai mâncam pâine la tichet. Îi pot transmite pe această cale domnului Toma că a fost prost informat, fabrica de pâine Fregata nu a fost construită în acea perioadă, ci în 1998, când dumnealui era tot la Petroşani şi nu era atât de interesat de soarta Dărmăneştiului.
Întrebare:
– V-aţi făcut obligaţii electorale faţă de oameni influenţi în campanie?
Răspuns:
– Acesta este „atu-ul” concurenţei. În ceea ce mă priveşte, singura mea datorie este, şi va rămâne, faţă de cetăţenii oraşului. Mă străduiesc să le câştig total încrederea numai prin fapte şi lucruri onorabile. Nu sunt omul care să-şi asume promisiuni imposibil de realizat.
Întrebare:
– Cum vă explicaţi rezultatele din turul I al alegerilor locale la 1 iunie 2008?
Răspuns:
– Contracandidatul meu a ocupat un loc nesemnificativ în sondaje, nefiind cunoscut de dărmăneşteni. El a venit din alt oraş, cu promisiuni în vânt, cu şosele de centură şi piste de role. Scrisoarea de intenţie adresată electoratului a lansat mari neadevăruri. Cele două presupuse licenţe ale contracandidatului ar trebui să-l lumineze: pentru rezolvarea tuturor promisiunilor dumnealui ar trebui să mai aducă bani de acasă; bugetul actual al primăriei Dărmăneşti este o realitate tristă, nu un vis frumos. Pe de altă parte contracandidatul are calităţi oratorice pe care i le admirăm, dar nu şi modul în care le foloseşte prezentând neadevăruri şi promisiuni electorale fără limite. Oamenii, nefiind obişnuiţi cu acest gen de campanie electorală, îl cred pe cuvânt, neştiind că intenţionează să fie un primar – navetist, domiciliul actual fiind în oraşul Comăneşti, str. Gheorghe Donici, bl. 11, ap. 2. S-au inventat tot felul de lucruri, au fost făcute promisiuni fără acoperire, s-a minţit grosolan electoratul.
Cât despre noi, am considerat că trebuie să facem o campanie civilizată, fără afişe rupte, fără denigrări ale contracandidaţilor etc. Am vorbit despre noi, ne-am prezentat programul, oamenii, intenţiile şi dorinţa de a ne angaja la un efort susţinut spre binele întregii localităţi.
Întrebare:
– Care este noutatea în cel de al doilea tur?
Răspuns:
Vom aplica, în general, aceeaşi strategie, bazată pe corectitudine, adevăruri şi deschidere. Noutatea constă în colaborarea sinceră a celorlalte partide care ni s-au alăturat în campania celui de-al doilea tur, înţelegând necondiţionat că primarul – navetist nu este omul Dărmăneştiului, ci omul Spiridon Constantin, dărmăneşteanul care a trăit aici 52 de ani. Este vorba de echipele candidaţilor de la PNL, PIN, PNG, PRM, candidatul independent Toncu Anton, actualul primar Dumitru Cojocaru şi nu în ultimul rând foştii colegi din PD-L. Liderii acestor partide, dărmăneşteni de frunte, sunt în fiecare clipă alături de mine pentru că au încredere: domnul Balaş Constantin, domnul Ochiroş Vlad, domnul Covaci Gabriel, doamna Şimon Mariana. În afară de aceştia, au venit alături de mine un mare grup de oameni valoroşi fără implicare politică, constituiţi într-un grup de iniţiativă independent. Cel mai important lucru este acela că în acest moment s-a creat de partea noastră majoritatea Consiliului Local al oraşului Dărmăneşti.
Aceste lucruri îmi dau curaj deoarece sunt sigur că aceşti oameni vor fi alături de mine şi ca primar ales după 15 iunie, vom forma o echipă mare de colaboratori, spre binele localităţii noastre. Le mulţumesc din suflet cu această ocazie.
Întrebare:
– Cu cine nu aţi colabora sub nici o formă?
Răspuns:
Consider că duşmănia şi ranchiuna nu-şi au sens. Vom colabora cu toţi cei care vor avea intenţii serioase şi onorabile pentru Dărmăneşti. Sunt sigur că după campanie şi echipa contracandidatului ni se va alătura, dacă interesul lor reprezintă cu adevărat binele Dărmăneştiului. Vom reuşi să constituim împreună un consiliu local puternic.
Întrebare:
– L-am văzut pe contracandidatul dumneavoastră în mai multe interviuri televizate. Ce părere aveţi?
Răspuns:
Am fost intrigat la început de faptul că a apărut singur, însă a devenit clar imediat jocul pe care îl face. Trebuie să ştiţi că telefonul meu este deschis permanent, domnul Toma are numărul meu de telefon, însă nu m-a invitat niciodată la o confruntare directă, care sincer m-ar fi încântat. Se pare că a doua licenţă a domnului Toma este în domeniul actoriei; mi-a plăcut înscenarea de la TVR Iaşi cu scaunul gol… Contracandidatul meu ar trebui să fie mai informat măcar la emisiunile înregistrate, îi poate spune orice dărmăneştean cum se numeşte cartierul de lângă groapa de gunoi. Poate cineva va susţine că emisiunile au fost în direct, dar eu vă întreb: „Care a fost numărul pentru telefonul telespectatorului?”, noi l-am căutat şi nu există. Nu am nimic să-i ascund nici acestui om şi nici altcuiva. Îl aştept oricând pentru o confruntare directă!
Întrebare:
– Vă rugăm să ne lămuriţi în privinţa Asociaţiei Sportive „Rafinăria Dărmăneşti”.
Răspuns:
Asociaţia Sportivă a fost înfiinţată în anul 1995 – nu în 1997 cum susţine domnul Toma – de către un grup de membri fondatori din care eu nu am făcut parte niciodată. Fac o paranteză cu această ocazie despre Rafinăria Dărmăneşti şi anul 1997, an în care a devenit proprietate privată; domnul Toma ar trebui să ştie că în respectivul an administraţia locală era condusă de fosta Convenţie Democrată (CDR) şi nu de Partidul Social Democrat, dacă tot se ocupă cu denigrarea PSD. În anul 2003, când Rafinăria Dărmăneşti a fost lichidată şi nu a mai putut sponsoriza Asociaţia Sportivă, eu am menţinut activitatea sportivă pentru încă un an de zile cu bani de la firma Fregata al cărei administrator sunt. După acel an, nemaigăsind sprijin din partea altor agenţi economici din zonă Asociaţia Sportivă şi-a încheiat activitatea. Menţionez că Asociaţia Sportivă „Rafinăria Dărmăneşti” nu a avut patrimoniu, baza sportivă (stadion, tribune, vestiare etc.) fiind proprietatea SC Rafinăria Dărmăneşti SA. În anul 2004 SC Rafinăria Dărmăneşti SA a scos la vânzare prin licitaţie publică baza sportivă, licitaţie la care a participat şi firma Fregata. Motivul participării noastre la licitaţie a fost acela de a păstra destinaţia bazei sportive, sunt un mare iubitor al fotbalului şi al sportului în general. Am dorit mereu din toată inima să pot pune la dispoziţia tinerilor din Dărmăneşti această bază sportivă, să putem desfăşura din nou activităţile care se desfăşurau cândva aici. După cum vedeţi, baza sportivă este intactă, nu i s-a schimbat destinaţia (deşi asta ar fi fost mai profitabil), s-au făcut investiţii şi se vor face în continuare, încercăm permanent să conservăm cât mai bine patrimoniul chiar dacă nu se desfăşoară activităţi sportive în acest moment.
Întrebare:
– Care sunt, în mare, proiectele administrative pentru perioada 2008 – 2012?
Răspuns:
Prioritară pentru mine este continuarea şi accelerarea proiectelor demarate până în prezent şi aici mă refer la:
sistemul de canalizare al oraşului Dărmăneşti, proiect realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Bacău în valoare de 18 milioane EURO (din fonduri europene), aflat în faza studiu de fezabilitate
sistem integrat de apă, canalizare şi drum asfaltat pentru cartierele Plopu şi Lapoş, proiect în valoare de 10 milioane EURO, aflat în faza de avizare la Inspectoratul de Stat în Construcţii Bucureşti (acest proiect de mari dimensiuni cuprinde 9 Km de canalizare, două staţii de epurare şi 5 Km de drum asfaltat, inclusiv schimbarea soluţiei cu drumul de coastă în cartierul Lapoş)
pe lângă aceste proiecte majore există o sumă de proiecte la nivel de cartier aflate deja în fază de finanţare (ex: Centrul Cultural Multifuncţional Plopu etc.)
regularizări şi apărări de mal pentru pâraie care ne-au creat probleme în cartierele Plopu, Păgubeni, Brătuleşti, Dărmăneasca şi Sălătruc.
Avem în atenţie problemele sociale, în special categoriile defavorizate: tineret, şomeri, bătrâni, bolnavi. Ne preocupă buna funcţionare a serviciilor publice, gospodărirea oraşului, transportul local, reţelele edilitare, realizarea lucrărilor publice. Acordăm o importanţă deosebită instituţiilor de învăţământ, sanitare, de cultură, de tineret şi colaborării cu instituţiile de cult pe care le vom sprijini în rezolvarea problemelor administrative specifice. Lista preocupărilor rămâne deschisă.
Întrebare:
– Încercaţi un pronostic final?
Răspuns:
Am încredere că Dărmăneştenii vor merge la vot şi vor vota în cunoştinţă de cauză.
SPIRIDON CONSTANTIN, primar cu ajutorul dumneavoastră începând cu 16 iunie 2008
du’te mata wa comunist manktor de kkt…
Sper sa faci ceva pentru tinerii care te-au sprijinit si care si-au pus in tine toata nadejdea.
Sincer ma bucur ca locuitorii Darmanestiului au stiut sa isi aleaga primarul.
Iti doresc din suflet multa putere de munca pentru k ai nevoie de asta.
Incearca sa faci din Darmanesti un orasel adevarat.