Dupa 42 de ani de activitate la catedra, Mitica Pricopie nu renuta la dansurile populare

pic_0003.JPGAstazi, joi, 12 iunie, Mitica Pricopie, director adjunct al scolii „Georgeta si Mircea Cancicov”, iese la pensie. A activat la catedra peste 40 de ani, a fost directorul Administratiei Taberelor. Este sufletul si instructorul Ansamblului „Ciobanasul”, la care nu vrea sa renunte nici dupa pensionare.

Fiu de taran din comuna Gaiceana, Mitica Pricopie s-a nascut acum 64 de ani. „Tatal meu disparuse in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, aveam doar un an când mama, ramasa singura, doar cu mine, s-a mutat in comuna Vultureni, unde, ulterior s-a si recasatorit. Aici am terminat sapte clase, dupa care am urmat o scoala de meserii la Bacau, timp de patru ani, calificându-ma in meseria de strungar. M-am angajat la Fabrica URA, cum se numea pe atunci, si intre 1962 si 1966 am lucrat ca strungar, dar am si terminat liceul la seral, la „Vasile Alecsandri”, unde, curios, aveam sa am ca profesor de geografie pe viitoarea mea soacra. A urmat armata, dupa care am dat examen la Facultatea de Istorie – Geografie din cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani din Bacau, la fara frecventa, pe care am absolvit-o in 1973. Pe timpul studiilor am functionat la Liceul 5 si scoala 1, ca profesor maistru. Timp de sase ani am functionat ca instructor la Consiliul Judetean al Pionierilor, al carei presedinta era d-na Marchis, ani de care imi amintesc cu placere. Pâna in 1997 am fost director al Administratiei Permanente a Taberelor scolare Bacau”, povesteste Mitica Pricopie primii ani dintr-o activitate, cât o viata de om, la catedra.

Dat afara pe criterii politice

„Când am preluat taberele, Bacaul era printre judetele situate pe ultimele locuri in tara la acest nivel. Dupa numai trei ani insa, Administratia Permanenta a Taberelor scolare Bacau avea o baza materiala si dispunea de conditii de cazare excelente, fapt ce a facut ca Bacaul sa ajunga printre primele locuri din tara, cu o capacitate de peste o mie de locuri. Devenisem atât de solicitati, incât aveam cereri de doua mii de copii pe serie si intram in conflict cu directia de sanatate!”, spune fostul director al Administratiei Permanente a Taberelor. In 1997, a fost schimbat din functie pe criterii politice. „La vremea aceea simpatizam cu PDSR si mi s-a cerut sa intru in Conventia Democrata. N-am vrut si atunci m-au schimbat. Ma doare inima când vad in ce hal au ajuns taberele scolare din judet, aproape ca nici nu mai exista”, spune Mitica Pricopie.

Director la Scoala 4

Pentru ca nu a vrut sa intre in Conventie, Mitica Pricopie a trecut la catedra si a ajuns director la Scoala 4, care, ulterior s-a numit „Georgeta si Mircea Cancicov”. „De fapt, pe când era director la tabere, aveam obligatia de a presta sase ore la catedra si faceam aceste ore la aceasta scoala. De atunci si pâna astazi am obtinut destule succese cu elevii pe care i-am pregatit. Un elev a luat locul al doilea pe tara la Olimpiada Nationala de Cultura Civica, cu revista „Pas cu pas”, a cercului de geografie din scoala „George Bârsan”, scrisa de elevi, am luat premiul intâi pe tara”, spune profesorul de geografie Mitica Pricopie despre activitatea sa la catedra.

„Ciobanasul”, al doilea copil al lui Mitica Pricopie!

Una dintre cele mai importante activitati extracurriculare, promovarea traditiilor românesti, a fost realizata de profesorul Pricopie cu ajutorul Ansamblului „Ciobanasul”. „Ciobanasul a fost infiintat acum 10 ani si are peste 60 de artisti, de la clasa I pâna la a XII-a. In 1998 eram diriginte la o clasa de a V-a si m-am decis sa infiintez o echipa de dansuri populare. Dupa un an, am fost invitati la un Festival in Bulgaria. La inceput elevii nu prea agreau dansurile populare, mai ales cei din oras, insa participarea elevilor scolii la festivalul din Bulgaria i-a mobilizat. Niciun copil nu mai fusese pâna atunci peste hotare, la vreun festival. Dupa acea participare au aparut invitatiile, in Republica Moldova, Ucraina si chiar in Anglia! Am fost apoi in Spania, de câteva ori in Italia, apoi in Germania, Austria iar in 2007 in Africa de Sud, la Capetown. In Africa de Sud, când am deschis spectacolul cu Rapsodia Româna si cu imnul, sala s-a ridicat in picioare si a ramas asa 20 de minute. Mi-au dat lacrimile. Nu stiu daca in Bacau, la Casa de Cultura, s-ar ridica cineva in picioare. Numele ansamblului l-au dat copiii. Avem foarte multe aparitii la TV, la ETNO, TVR, posturi locale. TV Favorit a avut o emisiune consacrata aniversarii a zece ani de la infiintarea ansamblului. Pe parcursul anilor am fost sponsorizati de SC Imperial M Invest, de SIF Moldova, PAMBAC, E – ON Moldova. In aceasta vara avem doua invitatii, una la festivalul „Dobrogea, mândra gradina” si alta in Franta. Razvan Raduca, laureat al Festivalului „Liviu Vasilica” de la Mamaia, de acum doi ani, a crescut pe lânga ansamblul nostru. Am invatat multe de la Bogdan Druica, de la Casa de Cultura din Bacau. Dupa ce ies la pensie, daca conducerea scolii mai doreste, voi continua activitatea cu elevii. As dori sa predau stafeta cuiva dintre membrii ansamblului”, spune Mitica Pricopie,directorul adjunct al scolii „Georgeta si Mircea Cancicov”, in ziua iesirii la pensie. Are o fata medic, casatorita tot cu un medic, si este bunic. In aceeasi zi, profesoara de limba franceza, Lenuta Cara, de la aceeasi scoala, spune si ea adio invatamântului, dupa mai bine de 35 de ani de activitate la catedra. Le uram pensie lunga amândurora!
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*