PSD, partidul cu cea mai puternica reprezentare in CJ Bacau

Alegerile locale au trecut. E timpul primelor concluzii de bilant. Mai aprige ca niciodata, bataliile electorale locale au depasit, nu de putine ori, limita normalului. Judetul Bacau ramâne un fief traditional al Partidului Social Democrat, in ceafa caruia respira – nu la foarte mare distanta – PNL.

Judetul Bacau ramâne un pol social-democrat in Moldova, chiar daca PNL vine puternic din urma profitând de optiunile emotionale ale bacauanilor locuitori in mediul urban. Rezultatul localelor confirma ca PSD are cel mai performant aparat politic dintre partidele cu reprezentare locala. Rezultatul localelor arata ca PSD e cel mai important partid din Consiliul Judetean Bacau, obtinând 39 la suta din voturile exprimate, dupa redistribuire. Social-democratii sunt urmati de liberali, care au obtinut 28 la suta din voturi. In componenta viitorului consiliu judetean au reusit sa intre PDL (25 la suta din optiunile electoratului) si PC cu 8 la suta.

Social-democratii au 14 pozitii in CJ

In ciuda tocmelii politice de data recenta dintre PNL si PDL, PSD domina institutia ce guverneaza judetul prin cei 13 consilieri ai sai la care se adauga presedintele Dragos Benea, reconfirmat in functie prin votul de la 1 iunie. Pe locul al doilea, ca numar de consilieri, se claseaza liberalii – cu 11 oameni in CJ – in timp ce ultima treapta a podiumului electoral e ocupata de PDL, formatiune care a obtinut 9 consilieri. Nu trebuie uitati nici conservatorii: acestia au reusit sa patrunda in CJ prin trei mandate de consilieri, cifra importanta in economia viitorului politic al judetului.

Benea, presedinte cu peste 84.000 de voturi

Pentru stabilirea prin vot uninominal a presedintelui CJ s-au prezentat la urne aproape 294.000 de alegatori. Dintre acestia, 273.510 au exprimat voturi valabile, un numar de 20.009 voturi fiind declarate nule. Candidatul PSD-ului, Dragos Benea, a obtinut 84.167 de voturi, in timp ce Ionel Palar (PNL) a reusit sa adune 75.969 de optiuni valabil exprimate. Pe locul al treilea s-a clasat Vasile Nistor, candidat din partea PDL, care a obtinut cu putin peste 58.000 de voturi. Pentru categoria de candidati “consilieri judeteni” au exprimat optiuni valabile 268.560 de alegatori. Social-democratii au obtinut 78.661 de voturi, urmati de PNL cu 70.859 de voturi. Pe pozitia a treia s-a clasat PDL care a obtinut 58.031 de voturi din totalul optiunilor valabil exprimate.
Lucian BOGDANEL

Au fraudat liberalii alegerile?

Imediat dupa ziua alegerilor, liberallii au acuzat fraudarea acestora. Tipatul disperat al oamenilor lui Stavarache si Palar a trezit suspiciuni in rândul celorlate partide politice. Astfel, s-a conturat ideea ca, având pe mâna tiparirea buletinelor de vot, tocmai liberalii ar fi furat alegerile locale. Mai multe semnale au indicat ca in urnele de vot au fost gasite buletine unul in altul! Ceea ce ar fi putut insemna ca un votant a intrat in sectia de votare cu cel putin un buletin de vot stampilat, ascuns, pe care l-a introdus in interiorul celorlate buletine primite legal. Culmea, astfel de semnale au parvenit din zone “betonate”- adevarate fiefuri liberale: Bacau, Comanesti, Blagesti, Glavanesti. Un alt semnal de alarma a venit atunci când liberalii au cerut disperati renumararea voturilor nule, cerere care a fost depusa cu putin timp inainte de expirarea termenului de depunere a contestatiilor. Au fost voci care au suspectat ca o parte din voturile nule, despre care nu se stia unde fusesera depozitate, pazite etc ar fi fost inlocuite cu voturi “prefabricate”. Cert este ca liberalii au negat virulent aceste acuzatii, repetând obsesiv ca altii au fraudat alegerile organizate, culmea, de catre ei, cu buletine de vot tiparite de firme de apartament apropiate PNL!

Adauga un comentariu

*