Peste 58 la suta dintre candidati au obtinut medii intre 9.00 si 10.00!

Prima proba a examenului de bacalaureat – proba orala de limba si literatura româna – s-a incheiat marti seara cu rezultate remarcabile, nu numai in judetul Bacau ci in majoritatea judetelor tarii, conform datelor centralizate la nivelul fiecarui judet si al Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. E drept ca au fost sase judete (Alba, Bihor, Braila, Satu Mare, Sibiu si Tulcea) in care nici un candidat n-a reusit sa obtina nota 10.00, dar in celelalte judete, numarul candidatilor care au obtinut la prima proba orala medii cuprinse intre 9.00 si 10.00 a depasit chiar procentul de 50 la suta din totalul candidatilor prezenti la examen in judetele respective.

„Subiectele misto” au fost mult mai apreciate de elevi

Marea majoritate a candidatilor care au acceptat dialogul cu presa imediat dupa iesirea din sala de examen au apreciat mult mai mult „subiectele misto”, nonliterare, decât subiectele clasice. „Daca esti cu adevarat inteligent, nu poti sa ratezi sansa unui zece cu asemenea subiecte, pentru ca nu trebuie decât sa aplici ceea ce-ai invatat la liceu in analiza de text si aceasta nu e deloc dificil”, ne-a declarat o candidata de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”. Un candidat de la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, care obtinuse „bineinteles, ZECE!”, ne-a declarat ca i-a cazut „un subiect super” si ca foarte multi dintre colegii sai au avut aceeasi bafta. „Daca subiectul e supermisto, nu se poate sa nu reactionezi pozitiv si-ti vin in minte foarte multe idei”, a adaugat interlocutorul nostru. Si, intr-adevar, foarte multe dintre subiectele noi au fost deosebit de incitante: „Bacalaureat la castel”, de Petre Turlea, text selectat din revista „Historia” (Biletul nr.47) sau fragmentul selectat din eseul „Fenomenul românesc”, al regretatului academician Mihai Ralea (Biletul nr.48), sunt doar doua asemenea exemple.

In mare avantaj, cei care au studiat Baremul de evaluare

„Subiectele misto” i-au relaxat pe candidati, indeosebi pe aceia care au studiat cerintele postate pe site-ul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, iar rezultatele sunt pe masura. Baremul postat pe site oferea detaliat criteriile de apreciere, punctajul acordat fiecarui criteriu, precum si detalierea punctajului. Cele trei criterii de evaluare (fiecare de câte trei puncte) erau urmatoarele: 1. Aplicarea cunostintelor in analiza textelor literare/nonliterare (adecvarea la subiect, organizarea ideilor, corectituduinea raspunsului); 2. Utilizarea corecta si adecvata a limbii române in comunicarea orala; 3. Argumentarea orala a propriilor opinii asupra textului literar/nonliterar. Care este, insa, distanta reala dintre notele obtinute la bacalaureat si volumul cunostintelor de limba si literatura româna acumulate de candidati in anii liceului? NU credem ca exista la nivelul M.E.C.T. cineva preocupat de aceasta intrebare.

Bacaul, peste media pe tara

Sa revenim, insa, la oile noastre. In judetul Bacau, la proba orala de limba si literatura româna s-au inscris 5772 de candidati, dintre care s-au prezentat 5708, proveniti din urmatoarele forme de invatamânt: 5048 – cursuri de zi, 254 – seralisti; 4 — fara frecventa si 402 cursuri cu frecventa redusa. Din cei 5708 candidati prezenti, 5705 au fost declarati reusiti, trei candidati nereusind sa promoveze proba. De mentionat ca, din cei trei candidati respinsi, doi au urmat cursurile liceale la zi, iar cel de-al treilea a urmat cursurile cu frecventa redusa. N-a fost inregistrata nici o eliminare din examen. Statistica pe transe de medii este mai mult decât imbucuratoare, numarul elevilor crescând semnificativ pe masura ce ne apropiem de media 10.00! Iata, de altfel, cum se prezinta situatia finala a primei probe, pe transe de medii: intre 5.00 si 5.99 – 165 de candidati; intre 6.00 si 6.99 – 473; intre 7.00 si 7.99 – 839; intre 8.00 si 8.99 – 1004; intre 9.00 si 9.99 – 1305; media 10.00 – 1949 de candidati!
Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*