O sabie din bronz a disparut de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”. Lipsa exponatului a fost sezizata in timpul unui control de rutina al ofiterilor de Politie din cadrul Departamentului Patrimoniu. Sabia este evaluata la un pret soc: 0,15 lei.
O sabie din bronz care dateaza din secolul al IX-lea I.Hr. si se afla expusa la Complexul Muzeal "Iulian Antonscu" din Bacau a fost furata. Exponatul a disparut in vara anului trecut si totul a fost tinut sub tacere atât de conducerea muzeului, cât si de reprezentanii Politiei. "Sabia a fost furata anul trecut in august. Noi ne-am dat seama abia dupa câteva zile. Nu stim exact momentul când sabia a disparut. Stim doar ca ne-am trezit ca nu mai era in muzeu", a declarat Silvia Iacobescu, directorul muzeului. Ea a mai adaugat ca lipsa exponatului a fost observata cu ocazia unui control de rutina realizat de ofiterii de Politie din cadrul Departamentului Patrimoniu. "Eu eram cu un subinspector de politie prin muzeu, la etajul unu. Când am ajuns in dreptul exponatelor din prima Epoca a Fierului, am vazut ca sabia nu mai e", a afirmat directorul Complexului Muzeal.
Muzeografii nu au anuntat furtul
Muzeografii care aveau in grija zona de unde a disparut sabia afirma ca au remarcat lipsa exponatului cu câteva minute inainte de sosirea ofiterului de Politie, dar nu au spus nimic. "Inainte sa anuntam Politia, am decis sa facem o ancheta interna. Am crezut ca sabia e luata pentru cercetare sau pentru restaurare. Era posibil sa fie o gluma proasta a vreunui coleg. Nu am vrut sa alertam Politia", a declarat Mihaela Amalanci, conservator al muzeului, cea care avea in grija zona de unde a fost furat exponatul.
Nu au functionat camerele de supraveghere
Ei afirma ca in perioada când a fost furata sabia nu au functionat camerele de supraveghere din cauza fluctuatiei de curent electric. "Când am vrut sa vedem cine a furat, ne-am trezit ca acele camere nu au inregistrat nimic", a mai spus directorul Iacobescu.
Sabia e evaluata la 0,15 lei
Valoarea de inventar a sabiei stabilita când a fost adusa la muzeu este de 1.500 de lei vechi, adica 0,15 lei. "Noi nu putem evalua exponatele altfel decât au fost evaluate in momentul când au fost aduse la muzeu. Acesta era pretul de atunci. Aceasta sabie nu poate fi platita de nimeni. Are o valoare istorica si aceasta valoare nu se masoara in bani", a mai spus directorul muzeului. Silvia Iacobescu a mai adaugat ca sapte angajati ai muzeului au primit sanctiuni cu retineri din salariu, intre cinci si zece la suta, timp de trei luni. Reprezentantii Politiei afirma ca nu se stie când a fost furata sabia, dar sesizarea a fost facuta anul trecut, la mijlocul lui august. "Nu sunt urme de efractie. Ancheta e in desfasurare", a declarat subinspectorul Gabriel Stefanescu.
Istoricul sabiei
Sabia de bronz prin turnare a fost descoperita in 1970 in satul Marvila - comuna Corbasca (aflata in partea de sud-est a judetului - n.red.) si dateaza din secolul IX I Hr. Specialistii in domeniu afirma ca aceasta ar fi apartinut unui conducator de trib sau unui razboinic din prima Epoca a Fierului. In urma restaurarii, aceasta a fost acoperita cu o patina de culoare verde inchis, cu mâner turnat separat, in forma de cupa. Pe intreaga suprafata a mânerului si pe ambele parti ale lamei obiectului se observa gravate diferite motive curbe, liniare si rectilinii. Dimensiuni: 585 mm lungime, 720 de grame greutate. Exponatul era unicat in Complexul Muzeal din Bacau. (Olimpia FILIP)