Primul cersetor din România care face puscarie!

Îi găsesti în cele mai neasteptate locuri. Murdari si cu zdrentele atârnând sau expunându-si fara mustrari de constiinta anumite „defecte” fizice, reale sau fabricate. Li se spune cerşetori. Ei constituie, din păcate, prezente obisnuite ale realitatii cotidiene. Sunt campioni la sanctiunile contraventionale încasate si atunci când numarul celor neachitate creste foarte mult, se aleg cu dosare penale si rareori sunt trimisi după gratii. În ciuda sanctiunilor, specialistii milei revin în permanenta în aceleasi locuri.
Un astfel de personaj este Liviu Florin N., de 24 de ani, din Buhusi, depistat de nenumarate ori apelând la mila publicului. Provine dintr-o familie dezorganizata si este plecat de acasa de mai multa vreme. Nu are probleme fizice sau psihice care sa-l împiedice sa munceasca dar recunoaste ca cersetoria este mai usoară. Are doar sapte clase, insa cunoaste foarte bine legea. Stie cuantumul amenzii ce i se poate aplica pentru practicarea cersetoriei, precum si articolul din Codul Penal care incrimineaza aceasta fapta. Cerseste în special în Buhusi, Bacau si Piatra Neamt si declara ca a fost de nenumrate ori sanctionat contraventional dar nu a platit niciuna din aceste amenzi. Câstigul unei zile de cersetorie se ridică la 30 – 40 lei, chiar 120 lei în zile de s
arbatoare. Timp de 1 5 zile, Liviu nu va mai sta la usa bisericilor sau prin cimitire, ci va numara orele pâna când va fi eliberat din arestul Inspectoratului Judetean de Politie Bacau. Cum a ajuns Liviu Florin N. in arestul IPJ Bacau? Cred ca se pot numara pe degete cazurile in care un cersetor a ajuns dupa gratii, si de aceea, poate, sentinta Judecatoriei Bacau pasre oarecum ciudata. Lui Florin i s-a inlocuit pedeapsa cu amenda penala, de 300 lei aplicată, printr-o sentinta penala pronuntata de Judecatoria Bacau pentru savârsirea infractiunii de cersetorie, cu pedeapsa închisorii! E bine ca s-a spart gheata, insa numarul cersetorilor din România este infinit invers proportional cu cel al sentintelor penale de acest gen, pronuntate de Judecatoria Bacau. Inspectoratul Judetean de Politie Bacau le reaminteste bacauanilor ca, oferind bani cerşetorilor, îi determina, practic, sa ramâna pe strada si le creaza dependenta de această „meserie”. „Recomandati cersetorilor sa se adreseze serviciilor specializate din cadrul DGA.SPC Bacau si primariilor.
Sesizati în regim de urgenta politia prin 112, sau DGASPC prin 983 în cazul în care observati copii exploatati sau folositi la cersit”, se arata intr-un comunicat al Inspectoratului Judetean de Politie Bacau.
Dan MINDIRIGIU
Sb.insp. Narcisa BUTNARU

Adauga un comentariu

*