Arhitectura colegiilor uninominale vadeste faptul ca cele mai puternice partide de la nivelul judetului – PSD si PNL – si-au luat partea leului, PDL suferind o izolare treptata reperabila si in plan national. Mai mult, unele colegii sunt precum strutocamilele. Ele demonstreaza ca trasarea lor a necesitat mai multe improvizatii politico-administrative: colegiul 4 pentru senatori seamana cu Fâsia Gaza. Comunele din jumatatea sudica a judetului sunt unite intr-o banda larga, necesara satisfacerii conditiei de 1 senator la 200.000 de oameni.
Colegii echilibrate
Municipiul Bacau va intra in componenta a trei colegii. Doua pur urbane, respectiv unui alcatuit din 35.500 de oraseni impreunati cu locuitorii a opt comune conduse de primari liberali (Blagesti, Gârleni, Hemeiusi, Saucesti, Letea Veche, Prajesti, Itesti, Beresti Bistrita). Colegiul 3 este unui din colegiile de siguranta ale PNL. In el vor candida, fie Ioan Silviu Lefter, Ionel Paler sau Gabriel Berca, cel din urma parând tot mai decis sa renunte la Guvern in favoarea Parlamentului. Colegiul 4 este unul predominant portocaliu (Magura, Luizi Calugara, N. Balcescu, Sarata, Margineni, Tamasi, Buhoci, Traian, Negri, Damienesti, Filipesti, Racova, Buhusi). Este colegiul de relativa siguranta al partidului unde va candida, cel mai probabil, Neculai Olaru, interimarul de la conducerea PDL Bacau. Al cincilea colegiu este unul “confuz”. Impartit de liberali si pedelisti, si pigmentat de câteva localitati de influenta social-democrata, colegiul 5 poate fi locul unor surprize proportii: outsiderii pot face o figura frumoasa in acest colegiu. Dominat de social-democrati (Onesti, Gura Vaii, Helegiu, Livezi), colegiul 6 pare unul de siguranta pentru PSD. Colegiul 7 va fi locul unei lupte mocnite: desi contine un fief liberal (Comanesti), acest colegiu include localitati in care PC a excelat la alegerile locale (Moinesti, Berzunti). Este un colegiu in care ar putea candida presedintele PC Bacau, Constantin Avram. Colegiul 8 e impartit aproape “frateste” de social-democrati si pedelisti (Ghimes, Palanca, Brusturoasa, Agas, Asau, Zemes, Solont, Balcani, Pârjol, Ardeoani, Scorteni, Strugari, Beresti Tazlau, Sanduleni). Social-democratii domina colegiul 9, un alt colegiu de siguranta pentru partid. Ultimul colegiu uninominal pentru deputati e dominat de social-democrati.
Patru pentru Senat
Candidatii pentru Senat se vor bate in patru colegii uninominale. Colegiul 1 este creionat pe placul liberalilor (Bacau, Blagesti, Gârleni, Hemeius, Saucesti, Letea Veche, Prajesti, Itesti, Beresti Bistrita). Social-democratii domina autoritar colegiul 2 cu vârfuri de acumulare electorala in Onesti si Darmanesti. Colegiile 3 si 4 sunt o fantezie electorala. Primul dintre ele numara 27 de localitati. Al doilea, 47 (!) de localitati – cam câte localitati au unele judete ale tarii. Evident, lupta acerba se va da pe colegiile care asigura un loc in Camera Deputatilor. Cu exceptia colegiilor de siguranta, nu mai mult de patru, restul colegiilor uninominale par a fi indecise.
Uninominal cu o serie de candidati surpriza?
“Generalele” din aceasta toamna lasa loc de speculatii in privinta calitatii unor candidati. Nu putini analisti atrag atentia unor candidaturi bazate pe o notorietate media excesiva, gen artisti sau sportivi. Experienta actului electoral din Romania nu lasa insa multe sanse unor astfel de “actori” politici, nici banii sau agresivitatea visuala a unor posibili candidatI nefiind un element de amenintare a votului uninominal. Totusi, nu este exclus ca principalele forte politice sa se orienteze catre o serie de candidati “proaspeti”, cu o notorietate credibila cistigata gratie afacerilor sau implicarii in activitatI de anvergura in zona sociatatii civile.
Experienta si reprezentarea comunitatii locale – argumentele candidatilor PSD
Si Partidul Social Democrat (PSD) – filiala Bacau se afla deja in febra pregatirii campaniei generalelor de la toamna). Prin vocea liderilor Viorel Hrebenciuc – presedinte si Gabriel Vlase – presedinte executiv, PSD a anuntat ca vizeaza realist un rezultat cit mai bun la parlamentare. “E prematur sa avansam numele candidatilor pe colegii. La fel, spre deosebire de alte partide, incercam sa privim cu responsabilitate sansele PSD pe un vot uninominal in premiera. Am vazut un optimism hazardat la numerosi contracandidati, o capcana pe care PSD Bacau cred ca a evitat-o. Am anticipat o serie de strategii si am luat decizii echilibrate”, spune Viorel Hrebenciuc. Inainte de alcatuirea listelor la locale, PSD a stabilit ca alesii in campania localelor nu se vor afla pe listele generalelor.
“Fiecare membru trebuie sa aiba sansa unei corecte evaluari in relatia cu alegatorul. Am decis sa fim corecti cu votantii PSD, in sensul ca nu i-am mintit, precum alte partide, punind acelasi candidat si la consiliul local si la cel judetean si la vreo primarie, pentru ca apoi sa mai apara candidat pe la Parlament. Cred ca a fost o jignire pentru cetateni atitudinea unor partide care si-au pus candidati pe niste liste fara ca acestia sa duca la executare mandatul acordat. S-au intimplat o multime de asemenea situatii inclusiv la Bacau”, a mai spus Hrebenciuc.
Profilul candidatului PSD pentru Parlament tinte a se contura pe coordonatele experientei politice, continuitatii, dar, tot mai accentuat, si al “legaturii” directe cu zona pe care o reprezinta. “ E firesc ca filialele dintr-un judet mare, cum e si bacaul, sa-si doresca alesi in forul legislativ suprem cu radacini in zona pe care o reprezinta. In aceasta nota logica, Onestiului e limpede ca trebuie sa-i revina un mandat pe care si-l desemneaza dumnealor. La fel, si in celelate circumscriptii”, considera Hrebenciuc. Gabriel Vlase explica: “Evaluarea corecta cu partidul si votantii PSD este cea care da credit valorilor. PSD Bacau va trimite in Parlament oameni cu responsabilitate administrativa. Experienta e un atu, continuitatea – la fel. Vrem sa implicam in acest proces si oameni noi, dornici de activitate politica social-democrata, oameni care au demonstrat ca se decurca in tot ce insemna proces politic, in special pe structurile parlamentare, chiar daca, unii vor fi la prima incercare de acest gen. Daca tintim sa avem o reprezentare parlamentara care sa faca onoare judetului, trebuie sa oferim alegatorilor candidati credibili, care nu vin la Bucuresti doar pentru a se plimba intre hotel si sediul Parlamentului, eventual pentru shoping si care nu vor merge sa reprezinte Romania la organismele internationale doar in scop turistic personal. Am spus-o zilele trecute si in emisiuni tv, un alt criteriu este cel al legaturii directe cu zona colegiului. Nu se mai pot admite situatii cind un parlamentar habar nu are pe cine reprezinta”, a subliniat Vlase.
Reamintim ca sunt de notorietate cazurile unor parlamentari bacauani alesi pe liste, insa fara nicio legatura cu Bacaul. Exemplele Ilie Ilascu, Nicu Banicioiu sau Mircea Ifrim sunt doar citeva dintre acestea. In privinta evaluarii sanselor PSD de a obtine un numar cit mai mare de parlamentari, Gabriel Vlase nu s-a ferit sa avanseze procente. “ Dupa rezultatele localeor, analiza noastra duce catre un 40 la suta procentaj pe bacau pentru PSD. Fara a ne imbata cu apa chioara, asta inseamna concret 4 deputati si 2 senatori”, a punctat presedintele executiv PSD. Liderii PSD Bacau au lasat sa se inteleaga faptul ca in toata acesta ecuatie a uninominalelor vor respecta, ca de obicei, intelegerile politice. De aceasta data e vorba de alianta cu Partidul Conservator. Gabriel Vlase lasa insa usa deschisa si altor aliante pre-electorale. “Sunt discutii in acest sens, iar acolo unde vorbim de parteneri seriosi exista posdibilitatea unor intelegeri”, a recunoscut Vlase, fara insa a oferi alte detalii. Cert este ca PSD vrea sa demonstreze la alegerile din toamna ca are structura si candidatii pentru a avea o pozitie de forta in Parlament. Cu efecte directe, pozitive, asupra vietii administrative locale.