„In Satele Unite, patriotismul nu-i considerat un sentiment desuet, dimpotriva!”

– interviu cu prof. Gabriel STAN, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau –

Luna trecuta, Departamentul de Stat al S.U.A. l-a propus pe profesorul Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, pentru a participa în Statele Unite la Programul „Vizitatori Internationali”, în baza calitatilor profesionale si a activitatii desfasurate in ultimii doi ani. Tema programului din S.U.A., desfasurat in prima jumatate a lunii iulie a.c., a fost „Toleranţă şi multiculturalism: probleme educaţionale în secolul XXI” si a inclus vizite importante la Departamentul de Stat şi alte instituţii guvernamentale din Washington DC, pentru consultari si schimb de experienta pe tema menţionata. De asemenea, au urmat vizite în mai multe orase din diferite regiuni ale Statelor Unite, pentru informare şi documentare asupra practicilor specifice domeniului de activitate. In cursul acestei vizite, dupa cum i-am informat deja pe cititorii nostri, profesorul Gabriel Stan a fost distins cu foarte onorantul titlu de „Distinguished Visitor” pentru anul 2008, titlu pe care prestigioasa institutie americana Urban Morgan Institute for Human Rights il acorda o singura da pe an unei personalitati din afara Statelor Unite.

– Felicitari, domnule director! Stiati, ca sa zicem asa, ce vi se pregateste? Fuseseti informat cumva, inainte, despre aceasta distinctie?

– Câtusi de putin. De altfel, la intoarcerea mea din State, si cei de la Ambasada Statelor Unite la Bucuresti au fost placut surprinsi de acordarea acestei distinctii, care este un gest foarte rar.

– Acum, introducerea fiind facuta, va propun sa incepem … cu inceputul. Când ati primit vestea ca ati fost selectat de Departamentul de Stat American pentru aceasta vizita?

– Marti, 3 iunie 2008, doamna Kathy Kavalec, atasatul cultural al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, ne-a informat prin fax, pe domnul inspector scolar general si pe mine ca, la propunerea Ambasadei S.U.A., am fost nominalizat pentru a participa la programul ” Vizitatori Internationali” si ca Departamentul de Stat al Statelor Unite a confirmat aceasta nominalizare, in baza caliatilor mele profesionale, evaluate de Ambasada in ultimii doi ani.

– Ati putea spune, deci, ca nu intotdeauna ziua de marti are trei ceasuri rele, mai ales ca tot atunci, marti, 3 iunie, vi s-a adus la cunostinta ca toate costurile legate de participare – transport, cazare, diurna, asigurare de sanatate si in caz de accident etc.- vor fi acoperite de Guvernul Statelor Unite.

– Da, as putea spune si asa. Dar si mai mult m-a bucurat atunci vestea selectarii mele, in sine, si programul vizitei, alcatuit de expertii Biroului pentru Relatii Culturale si Educationale al Departamentului de Stat.

– Erati la prima dumneavoastra vizita in Statele Unite. Ati plecat singur?

– Da, am plecat singur, dar la aeroportul international din Washington D.C. am fost asteptat de un angajat al Departamentului de Stat, care m-a insotit apoi, pe intreaga durata a vizitei, in tot teritoriul S.U.A.

– Deci, primul popas a fost la Washington D.C. Cât timp ati stat acolo?

– Am stat cinci zile, dar „am stat” nu-i corect spus, pentru ca m avut un program foarte incarcat. De altfel, chiar la hotel am primit un voluminos International Visitor Leadership Program , programul complet al vizitei, pe zile, pe ore, din 29 iunie pâna pe 19 iulie, inclusiv. Am avut intâlniri oficiale cu reprezentanti de rang inalt ai Departamentului de Stat, cu reprezentanti ai Ministerului Educatiei, cu foarte multi directori ai unor institutii de formare, am vizitat muzee, numeroase ONG-uri s.a. O impresie deosebita mi-au lasat Universitatea Americana si Muzeul Holocaustului. De altfel, trebuie sa precizez ca in toate marile orase pe care le-am vizitat exista un Muzeu al Holocaustului.

– Ati prins ziua de 4 iulie in State. Cum a fost, cum isi sarbatoresc americanii Ziua Nationala?

– Am sarbatorit aceasta zi printre americani, intr-adevar. A fost intr-o vineri si americanii au avut un week-end prelungit, cu extraordinare focuri de artificii, cu o veselie nedisimulata. Am remarcat cu acest prilej ca patriotismul nu-i deloc, la americani, un sentiment desuet, ei sunt mândri ca apartin celei mai puternice si celei mai democrate natiuni. Sunt, de asemenea, foarte mândri de istoria lor, de trecutul lor, de traditiile lor.

– Urmatorul popas?

– Urmatorul popas l-am facut la Los Angeles, unde am avut câteva intâlniri la UCLA (University California-Los Angeles) si la South California University. Am vizitat si un foarte interesant Muzeu al Tolerantei, care prezinta istoria atitudinilor rasiste, xenofobe si antisemite din S.U.A. si din toate tarile lumii.

– Ati vizitat si Universitatea Santa Monica?

– Da, am vizitat-o, am stat acolo aproape trei ore, am purtat discutii cu profesorii si cu studentii.

– Cum va explicati ca atât la UCLA si South California University, cât mai ales la Santa Monica, unde numarul studentilor latino-americani trece de 60 la suta, limba de predare este exclusiv limba engleza?

– Foarte simplu: Constitutia S.U.A. prevede clar ca limba oficiala a Statelor Unite este limba engleza.

– Avionul va astepta la scara. Spre ce destinatie ati decolat?

– Spre Houston, statul Texas. Acolo am vizitat Muzeul Holocaustului, ca si la Los Angeles, apoi puternica Rice University si Departamentul Educational al statului Texas. Fac precizarea ca fiecare stat american are un asemenea departament.

– Si de aici, din Houston?

– Am zburat spre Cincinnati-Ohio, si aici am participat, ca invitat special, la o mare reuniune a afro-americanilor, unde i-am intlnit si pe cei doi candidati la presedintia Statelor Unite, Obama si McCain. Au fost peste 9000 de participanti, in niste sali imense, seminariile fiind pe diferite teme, foarte atractive, foarte incitante. O organizare de exceptie. Aici am fost invitat sa sustin o conferinta despre drepturile omului, la Urban Morgan Institute for Human Rights, cu profesorii, doctoranzii, masteranzii si studentii Facultatii de Drept a Universitatii din Cincinnati. Am vorbit timp de o ora despre respectarea drepturilor omului in România, dupa care am raspuns la 12 intrebari primite din amfiteatru.

– Si la sfârsitul conferintei ati primit recompensa …

– Am fost foarte surprins si emotionat sa primesc foarte onorantul titlu de „Distinguished Visitor” pentru anul 2008, oferit de Urban Morgan Institute for Human Rights. A fost un moment deosebit pentru mine.

– Ultimul popas a fost, din nou, la Washington D.C.?

– Nu, am poposit mai intâi la New York, unde am vizitat, printre altele, Universitatea, Muzeul Holocaustului, câteva institutii de studii evreiesti si pentru drepturile omului, institutii de formare si un foarte interesant Institut de Cercetare a Istoriei Recente, al carui director executiv m-a invitat, in primavara anului viitor, sa sustin o tema la alegere, in cadrul unui seminar de formare pentru profesorii americani.
A consemnat Stefan OLTEANU

N.Red.: In numarul viitor al ziarului nostru vom publica cel de-al doilea interviu cu profesorul Gabriel Stan – un studiu comparativ S.U.A. – Uniunea Europeana – România.

Adauga un comentariu

*