Iliescu a zis-o. Sistemul educational Bologna este o spoiala. E o declaratie politica si inofensiva. Formula corecta trebuia sa fie “e o gioarsa educationala”. Trei ani de studii universitare pentru formatul educativ “licenta” e putin, prea putin. Ea vine sa gireze si sa perpetueze actualul haos din sistemul educational autohton. Europa vrea nivelare si uniformizare: autonomia ii provoaca alergii si subite urticarii. Ultima alergie, cea poloneza: oamenii fostului Papa, trecuti ca si noi prin corvoada comunismului, n-au nici greata si nici cheful necesare acceptarii unei atari formule de invatamânt superior. Nu poti deprinde medicina sau dreptul in doar trei ani amarâti si infometati. Unde mai pui ca mediocritatea a instaurat o dictatura nemiloasa in sânul academicilor de la noi. Cu totii au invatat ca Word-ul poate usura cartile, pretinse cercetari adânci in domeniul de specialitate. Cu totii dau copy-paste. “Ingineria”, in orice sens al cuvântului, a invadat programa educationala, ea insasi un document rezultant al opticii ingineresti de abordare a “scoalelor” inalte. Inveti pe etape si baremuri, nu pe titluri si pe scriitori: inveti sa fii un distins birocrat spoit cu recunoasterea publica impusa de o patalama care, la liber, face câteva mii de euro. O poti cumpara de unde vrei si de unde nu vrei. Putini idealisti s-au gasit sa incurce firele vietii si sa esueze sublime in vocatia inalta a profesoratului. Cei mai multi sunt epigonii constipati ai lui Spiru Haret si-a pletorei de carturari care au inlocuit opaiturile din scoli cu becuri de 180 de volti. Am avut intr-o zi o experienta “plenara” cu un universitar bacauan de limba engleza. L-am intrebat de ce pe filiera engleza se predau numai clasicii literaturii, nu si capodoperele contemporane. Raspunsul a venit sec: capodoperele contemporane nu sunt bine stapânite. Omul a fost sincer si mincinos, deopotriva. Cartile respective erau aproape necunoscute, nu slab stapânite.
Lucian BOGDANEL
…foarte trist si din pacate, foarte adevarat; facultatile au devenit masini de scos licentiati si diplome pe banda rulanta. Desi calitatea absolventilor este mai mult decat mediocra, pretentiile acestora sunt gigantice. Elitele pleaca in strainatate, unde sunt mai bine platite, aici raman numai cei mediocri. Pe zi ce trece devemin o tara a mediocritatilor, iar profesorii universitari, desi acum au salarii colosale, nu fac nici ei exceptie.
Din nefericire acesta e sistemul. Am terminat liceul pedagogic,apoi am absolvit Colegiul Universitar de Institutori ,iar zilele trecute am mers sa ma inscriu si eu la aceasta forma de invatamant pe care bine o numiti spoiala, mai mult din indignare fata de cei care termina pe banda rulanta si au pretentii enorme neinchipuindu-si macar in mediocritatea lor ce ar trebui sa insemne adevaratele studii superioare. Am colegi licentiati in astfel de conditii cu grave carente de exprimare….Restul… cunostinte ,profesionalism e.t.c…Indiscutabil…No comment. Am familie , copii servici…fapt pentru care ma pretez la astfel de studii „superioare”, altfel…