Am scris in repetate rânduri despre donatiile repetate care au imbogatit permanent, uneori chiar de trei-patru ori pe an, celebra Colectie Ioan Dogaru a Complexului Muzeal Judetean „Iulian Antonescu”. Colonelul (r) Ioan Dogaru vine deseori la Bacau, parca mânat de amintirile din copilarie, când locuia, impreuna cu parintii sai, chiar in casa aflata vis-a-vis de muzeu, lânga curtea Bisericii „Precista”. Si de câte ori vine primul popas il face la Complexul Muzeal Judetean „Iulian Antonescu”. Si nu vine niciodata cu mâna goala, uimindu-si de fiecare data gazdele de la muzeu cu o noua donatie pentru generoasa colectie ce-i poarta numele. Asa a facut si ieri, 29 iulie 2008. A sosit, ne-a contactat telefonic si ne-am intâlnit chiar acolo, la Complexul Muzeal Judetean „Iulian Antonescu”, in biroul directorului, doamna Silvia Iacobescu.
„M-am gândit ca ar fi bine sa completez colectia de medalistica si numismatica „Mihai Eminescu”, facând o noua donatie Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, ne-a spus colonelul (r) Ioan Dogaru. Asa ca am adus acum inca 70 de plachete si medalii gravate, in cutii plusate, care sunt dedicate celor mai cunoscute poezii eminesciene, in ordinea cronologica a scrierii acestor poezii de catre cel mai mare poet al nostru. Sunt, cele mai multe dintre ele, poezii cântate de români, poezii recitate cu diverse prilejuri, poezii pe care si noi, cei mai in vrsta, le recitam adesea”. Cea mai „batrâna” poezie eminesciana din noua colectie Ioan Dogaru este „La mormântul lui Aron Pumnul”, alaturi de care gasim Luceafarul, Venere si Madona, Epigonii, Memento Mori, Revedere, Peste vârfuri, Pe lânga plopii fara sot, Ce te legeni, Sara pe deal, Amorul unei marmure, Ce-ti doresc eu tie…, Junii corupti, Floare albastra, Povestea codrului, Fat-Frumos din tei, Imparat si proletar, Trecut-au anii …, Iar când voi fi pamânt … Fiecare poezie cu placheta ei, aurie sau argintie.
„Toate sunt unicate, comanda speciala, realizata dupa desenele domnului colonel Ioan Dogaru, ne-a spus, vizibil bucuroasa de noua donatie, Silvia Iacobescu, directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”. Uitati-va cât sunt de frumoase, unele aurii, altele argintii, dar fiecare fiind unica in felul ei. Acum, dupa aceasta noua donatie, va trebui sa reorganizam colectia permanenta Colonel (r) Ioan Dogaru, pentru a putea fi puse in valoare toate exponatele, foarte valoroase, cele mai multe dintre ele unice”. La rândul sau, colonelul Ioan Dogaru a adaugat ca „toate aceste plachete si medalii au fost expuse pâna acum doar o singura data, la Cercul Militar National, de Gruparea colectionarilor de medalii Eminescu a Societatii Numismatice Române si vor ramâne definitiv aici, la Bacau, in colectiile Complexului Muzeal Judetean”. Sa mentionam si cele doua noi carti ale colonelului Ioan Dogaru donate cu acest prilej Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”: „Eminescu – bibliografie numismatica”, prima lucrare de acest fel din România, si „Societatea Numismatica Româna – 25 de ani de la primul Simpozion National de Numismatica, 1983 – 2008”.
Stefan OLTEANU