Directorii liceelor bacauane care ii gazduiesc pe sinistrati

sini.jpgPatru unitati liceale bacauane gazduiesc, din noaptea de luni spre marti, sinistratii refugiati din calea psuhoaileor dezlantuite: Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” si Grupul Scolar Industrial „Letea”. Numarul sinistratilor, de ordinul sutelor luni noaptea, s-a mai subtiat pe parcurs, cei mai tineri plecând in satele de bastina, sa vada daca nu s-au retras apele suficient, pentru a mai salva câte ceva de prin case si curti. La Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” mai erau ieri dimineata 93 de sinistrati din cei 102 veniti luni noaptea din Serbesti, Saucesti, Schineni si Siretu. „Le asiguram cazarea, in caminul nostru, plus trei mese pe zi la cantina, ne-a spus directorul CT „Anghel Saligny”, inginerul Adrian Fuioaga. Asiguram masa si pentru cei 53 de sinistrati cazati vis-a-vis, la Colegiul National „Vasile Alecsandri”. Problema mai dificila deriva din necesitatea de medicamentre, am sunat de mai multe ori la Inspectoratul Scolar si la Prefectura, sa gaseasca solutii. Daca ma credeti, am cumparat si pampersi, si calmante, din banii mei. Sper sa se gaseasca solutii pentru copiii mici si pentru batrânii bolnavi. In ce ne priveste, noi incercam sa facem cât mai mult pentru ei”. In fata caminului, Ursaru Petronela, din satul Siretu, sta afara, cu un copil in brate. „Are sapte luni, este anemkic si distrofic, uitati-va la el, e bolnav si nimeni nu-mi spune de unde sa iau medicamente sau daca va veni vreun doctor sa-i vada pe toti copiii de aici, ca sunt multi si mai toti sunt bolnavi”, se plânge Petronela. Opt membri ai familiei Ursaru din Siretu sunt aici, cinci femei si trei barbati, plus trei membri ai famil;iei Dudulica. Ionel Dudulica, socrul Petronelei, ne zice ca vecinului sau i-a fost luata casa de ape, iar la el in curte apa „a crescut pâna la genunchi”. Sotii Constantin si Didina Stefanache, tot din Siretu, au casa , curtea si gradina sub ape, ca si Valeria Macovei si fiica ei, Maria. „Avem un var care a ramas acolo, sa mai salveze câte ceva, il asteptam sa ne spuna când putem veni si noi”, spune Valeria Macovei. Elena Ramona Sandor e cu baiatul ei, „are doar un anisor si zece zile si nu se simte deloc bine, am si un nepotel micut, cu mine si nu ne-au dat decât zece pampersi”. Pedagoga Gina Cantemir, care raspunde de cazarea sinistratilor, ne spune ca „toata lumea vine la noi si cere ba una, ba alta, cred ca aici este comandamentul de urgenta pentru sinistrati”. Oamenii cer pampersi, medicamente, unii cer chiar si haine pentru copii. „Avem la parter doua mame cu sase copii si toti sunt foarte mici, unui bebelus de 7-8 zile ii cade buricul si nu avem un unguent special, am cerut si noi la Pediatrie, speram sa vina un doctor sa-i vada macar pe copiii foarte mici, spune pedagoga. Deocamdata, au venit azi si i-au vaccinat pe toti, copii si adulti deopotriva, si pe ai nostri si pe cei cazati alaturi, la Alecsandri”.
Alaturi, la Colegiul National „Vasile Alecsandri”, sunt cazati 53 de sinistrati, toti din satul Serbesti. Dintre acestia, noua sunt copii. Directorul Colegiului, profesorul Vasile Cautis, ne spune ca are sinistrati intre trei ani si 90 de ani: „Avem o batrâna de 90 de ani, Aritina Strpu, din Serbesti”. Mama Aritina, cum ii zic consatenii, sta intinsa pe pat. Abia mai poate spune: „Greu, mama, foarte greu, nu ne mai rabda Dumnezeu!” Directorul Vasile Cautis a incercat sa imbunatateasca hrana sinistratilor, cu toate ca acestia manânca foarte bine la cantina de la „Saligny”. Vasile Cautis le-a adus din gradina proprie, si marti si miercuri, câte trei sacose cu mere, castraveti, ceapa verde, le-am adus si pâine, si sare, si apa plata si vreo 20 de borcane de dulceturi si compoturi. „L-am numit pe unul dintre ei, tânarul Iulian Ciocoiu, sa aiba grija ca majoritatea dulciurilor sa ajunga la copii si la batrâni. Am vrobit si cu un influent om de afaceri, sa ne ajute cu pâine, apa plata si conserve, iar Crucea Rosie va veni si ea cu ajutoare”.
Profesorul Costica Lupu, directorul Coilegiului National Pedagogic „Stefan cel Mare”, a gazduit initial 48 de sinistrati, sositi marti, pe la ora 1.30 dimineata. „Pe la ora 4.30 au mai sosit 28 de sinistrati, tot de la Schineni si Saucesti, apoi, din toti, au ramas 38 aseara, la masa, dar azi, la ora 10.00, au mai venit 28, care fusesera repartizati initial la „Mangeron”, acum avem in total 57 de sinistrati, toti din Schineni, carora le asiguram cazarea si trei mese pe zi”. Printre acestia, multi copii mici si batrâni bolnavi. Sotii Ion si Vergina Adam, din Schineni, sunt foarte multumiti de ospitalitatea gazdelor: „Ne ajuta foarte mult, mâncarea e buna, dar noi stam ca pe jar, vrem sa stim ce-i acasa, daca ne-a mai ramas ceva”, spune, vadit ingrijorata, Vergina Adam. Acelasi lucru ni-l spune si batrâna Magdalena Tamas, din Catalesti-Siretu: „Oamenii de-aici si domnu’ director se poarta foarte frumos cu noi, mâncam bine, avem conditii foarte bune de dormit dar nu ne gasin linistea pâna nu vedem ce-i acasa”. Directorul Costica Lupu l-a intrebat pe subprefectul Constantin Scripat când vor putea oamenii sa plece sa vada ce-i pe la casele lor. „Domnul subprefect mi-a spus ca pna mâine nici vorba sa plece, poate joi, poate vineri”, a precizat directorul Costica Lupu. Pâna atunci, insa, oamenii njhu-si mai gtsesc linistea, desi toti apreciaza ospitalitatea oamenilor de la cele patru licee bacauane.
Stefan OLTEANU

Comentarii

  1. Inundatiile au sensibilizat pe mai multi români, care au solicitat autoritatilor deschiderea unor conturi pentru donatii. In acest sens, Secretariatul General al Guvernului a luat decizia deschiderii unor conturi pentru ajutarea sinistratilor. “Ca urmare a inundatiilor care au afectat judetele Bacau, Botosani, Iasi, Maramures, Neamt si Suceava, diverse persoane fizice si juridice si-au exprimat dorinta de a face donatii pentru ajutorarea localitatilor si familiilor afectate. Secretariatul General al Guvernului a deschis urmatoarele conturi la BCR sector 1: RO64RZBR00000600110031272 ROL, RO004RZBR0000600110031285 EUR Destinatia banilor este strict pentru sinistratii din judetele Bacau, Botosani, Iasi, Maramures, Neamt si Suceava”, a precizat Cristina Aboboaie, consilierul personal al Secretarului General al Guvernului. Mircea MERTICARIU

Adauga un comentariu

*