La Buhusi se inchiriaza copii pentru cersit! Nu e gluma, nici metafora, ci o ingrozitoare realitate. Nu se intâmpla in lumea a treia, ci intr-un oras situat aproape de Bacau, intr-o tara membra a comunitatii europene. Dezumanizati de saracie si ignoranta, supravietuind in conditii demne de epoca de piatra, iresponsabili si lipsiti de orizont, unii buhuseni si-au impietrit inimile si se arata dispusi sa-si traficheze proprii copii pentru un pumn de bani.
Negocieri la „NATO”
4 septembrie 2008. Blocul „NATO” din Buhusi, locul in care par sa se fi adapostit cei mai saraci dintre saraci. Gunoaie acoperite de muste, câini comunitari, geamuri sparte sau chiar inexistente, ziduri negre din cauza focurilor cu care locatarii se incalzesc in anotimpul rece, copii murdari care se joaca in tarâna. Ne dam drept oamenii unui interlop din Bacau, zis „Buzdugan”, care ne-ar fi trimis sa cautam copii de inchiriat pentru cersit. Nu avem prea mult de cautat. A treia persoana cu care intram in vorba este gata sa negocieze pentru copiii sai. Un barbat de vreo 45 de ani, tuciuriu si uscat, usor baut. „Pe aici mi se zice Tartacot. Am 11 copii, cel mai mare de 12 ani. Câtiva au si pasaport, unul a fost la cersit si la Florenta. Daca e nevoie, fac rost de 15 copii, inclusiv handicapati”, se prezinta individul. Ii explicam ce dorim: câtiva copii care sa mearga la cersit la Bacau, duminica, pe la biserici, iar pentru fiecare oferim 50 de lei când ii luam si eventual un procent din „profitul” obtinut. Lui Tartacot nu-i convine pretul. Pare obisnuit cu moneda euro. In cele din urma cere sa discute direct cu „sefu'” si atunci ne despartim.
Trafic de copii in fata bisericii
La poarta unei biserici din oras, intâlnim alti locatari ai blocului „NATO”: o femeie de vreo 35 de ani din familia lui „Italianu'” si cei patru copii ai sai. Mama este atrasa imediat de „oferta”. Initial ne cere haine si rechizite pentru micuti, „ca incepe scoala”, apoi pretinde si câte 100 de lei per copil. „Numai sa nu se-ntâmple ceva, mi-e teama ca nu cumva sa-i fure cineva si sa-i duca departe sau sa mi-i ia cei de la Protectia Copilului. Când veniti cu sefu’, sa spuneti la bloc ca sunteti de la primarie”, explica ea prevazatoare. O tovarasa a sa de cersit isi exprima dorinta de a „se baga” si ea. Sub pretextul ca „sefu'” ar vrea sa vada cum arata copiii inainte sa dea bani pe ei, fotografiem mama si copiii.
Isi da copilul nenascut
Pe o strada laturalnica, o femeie insarcinata in luna a opta se arata dispusa sa-si dea copilul din pântece. „Gasiti copii de trimis la cersit la blocul «NATO». Vi-l dau si eu pe-al meu, dupa ce nasc, dar cu conditia sa nu-l mai vad niciodata. Cine-l ia, il ia de tot. Daca-mi da si ceva bani pe el, nu e rau. Vreau sa scap de el”, ne spune C.M., de 23 de ani.
Autoritatile nu sunt prea surprinse
„Multi dintre minorii gasiti la cersit in Bacau sunt din blocul «NATO» de la Buhusi. Din informatiile pe care le avem, acolo se inchiriaza copii pentru cersit contra unor sume intre 30 si 50 de lei pe zi. Am semnalat situatia si Inspectoratului de Politie Judetean”, a declarat Florin Podoleanu, purtator de cuvânt la Politia Primariei Bacau. „Au existat asemenea cazuri anul trecut si copiii respectivi au fost preluati in regim de urgenta. De parinti trebuie sa se ocupe Politia”, a declarat Alina Iftode, purtatorul de cuvânt al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau. „Nu stiam nimic despre asta. Din pacate, noi nu avem pârghiile necesare pentru a opri cersetoria. Foarte frecvent ne deplasam la Bacau dupa copii de aici prinsi la cersit acolo. Familiile lor spun ca regreta, promit ca n-o sa se mai intâmple, dar de fapt sunt gata sa faca orice pentru bani”, a spus Mihaela Chelaru, reprezentantul Autoritatii Tutelare de la Buhusi. „Am mai auzit de astfel de fapte. Lumea aici ii cunoaste pe cersetori si nu le prea da, asa ca se duc la Bacau. S-au efectuat cercetari sub acuzatia de traficare a cersetorilor, dar ne-am lovit de lipsa probelor, de exemplu o femeie prinsa la cersit cu copilul alteia sustinea imediat ca minorul i-a fost dat in grija”, a spus Ioan Chiriloiu, comandantul Politiei Buhusi. „In asa-numitul bloc NATO traiesc peste 40 de familii, dintre care 14 primesc ajutor social. Unii dintre locatari sunt plecati la munca in strainatate”, a precizat Elvira Orac, asistent social in cadrul Primariei Buhusi.
Alin LEANCA
Oh my god, I can`t belive