Ce mai promite Cristian Adomnitei: Ministrul Educatiei promite si primarii sunt invinovatiti de minciuna

In vara anului trecut, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, sustinea sus si tare, pe undeva, prin tinuturi vrâncene, ca, pâna la sfârsitul lui 2007, toate scolile cu personalitate juridica vor avea laboratoare de informatica. Pentru 2008, planurile erau si mai îndraznete. „Se vor face licitatii, perora cu entuziasm Cristian Adomnitei, astfel încât si unitatile scolare fara personalitate juridica sa beneficieze de laboratoarele SEI. Scolile care au deja laboratoare vor beneficia de calculatoare noi, pentru ca acelea deja existente sunt uzate”.

Elevul si calculatorul

Pâna la sfârsitul anului 2009, toate scolile din România vor fi conectate la internet. Aceasta este ultima promisiune a ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, facuta la Iasi, la inceputul acestei luni. Ceea ce nu a reusit nici un ministru al Educatiei de pâna acum, spune ca va reusi Adomnitei, în conditiile în care, din cele 8.638 de unitati scolare aflate in evidentele Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, doar 4.000 sunt conectate la internet. La inceputul acestei saptamâni, Cristian Adomnitei îi va prezenta premierului Tariceanu propunerea sa pentru realizarea planului. Ministrul Educatiei spune ca ar putea fi folosita infrastructura de fibra optica a CFR si a Romtelecom pentru a putea fi realizate toate conexiunile necesare. Deocamdata, ministrul a recunoscut ca nu are un proiect clar, dar va elabora un proiect în functie de rezultatul discutiilor pe care le va avea, in zilele urmatoare, cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Scoala si microbuzul

Tot în 2008, promitea atunci, in vara anului trecut, Cristian Adomnitei, toate scolile vor beneficia de microbuze scolare. Intr-un an intreg, nimic nu s-a miscat in sensul onorarii acestei promisiuni. Abia de vineri, 5 septembrie a.c., Ministerul Educatiei a anuntat ca va distribui catre unitatile de învatamânt din întreaga tara o mie de microbuze scolare. Grija ca aceste masini sa ajunga în timp util la primarii si, mai departe, la scolile unde au fost repartizate, apartine autoritatilor locale, în a caror administrare se afla toate unitatile de învatamânt preuniversitar. În acest sens, ministrul Cristian Adomnitei le-a amintit autoritatilor judetene, în videoconferinta de joi, ca „Ministerul nu poate sa le asigure decât sprijin financiar”. Pe de alta parte, ministrul Internelor, Cristian David, a cerut ca toate microbuzele sa fie inspectate din punct de vedere tehnic, pentru siguranta circulatiei.

Nici o scoala fara autorizatie sanitara de functionare

In ceea ce priveste autorizatiile sanitare de functionare, Cristian Adomnitei spunea ca nu va mai fi nici o problema, deoarece ii va prezenta in cel mai scurt timp premierului Calin Popescu Tariceanu un proiect care sa prevada construirea unor retele de statii de epurare, astfel încât si cele 5.500 de scoli care nu au avut autorizatii sanitare de functionare in anul scolar 2006 – 2007, din cauza lipsei apei curente, sa nu mai fie puse în aceeasi situatie la începutul noului an scolar. A trecut de atunci ceva mai mult de un an si putem sa tragem linie pentru a obtine un bilant al realizarilor, fata in fata cu promisiunile sforaitoare.

Doar 1.500 de scoli autorizate într-un an calendaristic

Cu mai putin de zece zile inaintea deschiderii noului an scolar, peste 9.000 de scoli nu au înca autorizatie de functionare. Elevii vor învata înca un an în gradinite si scoli insalubre, fara dotari, fara apa curenta sau grupuri sanitare corespunzatoare. „Marea realizare” a Ministerului Educatiei, a Guvernului si a autoritatilor locale este ca au reusit sa autorizeze in acest an inca 1.555 de scoli, singurele care au reusit sa obtina autorizatie de functionare, dupa investitiile realizate. Daca în t oamna anului trecut aveau autorizatie 13.066 de scoli cu personalitate juridica, anul acesta cifra a urcat – cu mari eforturi – la 14.621. S-a depasit un prag istoric, nu-i asa? Pâna si Cristian Adomnitei a fost nevoit sa recunoasca, in fata evidentelor, la videoconferinta de joi dimineata, ca autoritatile judetene si locale vor trebui sa se preocupe mult mai intens de unitatile scolare, iar Cristian David, ministrul Internelor si Reformei Administrative, l-a completat imediat, subliniind ca „prioritatea prefectilor (a câta, intr-o ordine a prioritatilor din luna septembrie? – n.n.) este sa se ocupe de scoli, astfel încât noul an scolar sa înceapa în conditii cât mai bune”.

Vinovati de nerealizari sunt primarii

Pus la colt, in cadrul videoconferintei, de unele voci venite – mai ales – din judetele transilvane – , ministrul Cristian Adomnitei a pasat raspunderea pe umerii primarilor si ai consilierilor locali. „Eu le-am dat banii, ei trebuiau sa obtina rezultatele proimise de mine”, parea sa spuna ministrul Cristian Adomnitei. Cum, insa, unele judete, mai curajoase, au indraznit sa treaca de la soapte la voci ferme si curioase sa afle adevarul in privinta nerealizarilor, ministrul Cristian Adomnitei a fost nevoit sa readuca pisica in curtea Ministerului Educatiei. Subit, slabele realizari n-au mai fost puse în seama primarilor care nu s-au implicat în cheltuirea banilor, vina fiind deviata spre fondurile insuficiente în comparatie cu nevoile scolilor si pe timpul scurt de realizare a lucrarilor. „Şcoala are nevoie, pentru câtiva ani, de o infuzie puternica de capital pentru a rezolva problemele infrastructurii”, a recunoscut Cristian Adomnitei, în cadrul videoconferintei organizate, joi, la Guvern.

Cornul si laptele? Foarte multi elevi vor inghiti in sec

Elevii din foarte multe judete vor mai avea de înfruntat o situatie grava: lipsa cornului si a laptelui. În 15 judete licitatiile pentru programul „Cornul si Laptele” nu au fost înca încheiate. Printr-o minune poate, cei aproape doua milioane de elevi din judetele respective vor mai putea primi la timp produsele respective. Si asta numai daca nu vor fi depuse niscaiva contestatii, care ar prelungi licitatia chiar si cu 30 de zile. Un singur lucru a fost trecut sub tacere de ministrul Cristian Adomnitei: ca aproape toate proiectele Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului au fost generate in urma presiunilor constante facute de Partidul Social Democrat, permanent preocupat de viitorul scolii românesti. (St.O.)

Adauga un comentariu

*