Administratia locala, paralizata de alegerile din toamna

Parlamentarele din aceasta toamna anunta de pe acum o nota de plata sufocanta. Numerosi politicieni – angrenati in treburile administratiei locale, dar vehiculati de partide ca viitori candidati la un loc in Parlament – vor pleca in concedii “electorale”. Acestia vor lasa activitatile curente pe umerii “aparatului” administrativ, unul capabil sa incaseze mereu absentele mai mult sau mai putin motivate de la lucru.

Cele mai notabile “absente” se anunta a fi in taberele PNL si PDL. Ambele partide si-au prezentat deja lista cu candidati uninominali, cu mentiunea ca cea a liberalilor poate suferi modificari substantiale pâna in ultima clipa. Potrivit declaratiilor penelistilor, lista cu candidati nu este inca batuta-n cuie. De asemenea, logica misterului electoral ii face pe majoritatea potentialilor candidati sa nu declare raspicat daca si in ce colegiu vor candida pentru un loc in Parlament. De cealalta parte, social-democratii – consecventi unei politici de cadre cunoscute – nu vor miza in campania electorala pe oamenii care au obtinut deja functii in aparatul administrativ (consilieri locali, judeteni etc.)

Gaurile mari vor fi in componenta Consiliul Judetean

Dintre institutiile de larga respiratie administrativa, Consiliul Judetean va fi cel mai puternic lovit de alegerile din aceasta toamna. Nu mai putin de 7 consilieri se afla pe listele uninominale ale partidelor din care fac parte. La acest capitol liberalii conduc detasat: in frunte cu vicepresedintele CJ Bacau, Ionel Palar, alti trei consilieri judeteni – Ovidiu Cojocaru (seful Inspectoratului Scolar Judetean), Silvestru Dogaru si Corneliu Pricope – isi vor incerca norocul electoral in aceasta toamna. Cu totii par de acord ca de actul administrativ are cine sa se ocupe, desi niciunul nu s-a grabit sa recunoasca starea de viitor candidat PNL la un loc in Parlament. Seful ISJ Bacau a spus ca nu s-a decis inca ce va face in ipoteza in care partidul da unda verde candidaturii sale. Cel mai probabil, Cojocaru va opta pentru un concediu de odihna, ca majoritatea celor angrenati in evenimentul electoral de la finele anului. “Ce legatura are scoala cu campania electorala? Oricum campania nu tine o suta de ani, ci trei saptamâni. Nu stiu cum voi proceda. Deocamdata la partid nu s-a luat nicio decizie ferma. Am fost nominalizat, dar pâna acum nu am primit un raspuns clar. Oficial nu stiu nimic”, a declarat Cojocaru. Dintre consilierii judeteni vor mai candida la un loc in Parlament democratul Petrica Mihaila, conservatorul Constantin Avram, dar si vicepresedintele CJ, Vasile Nistor.

CL va suferi mai putin

Consiliul Local va avea mai putin de suferit. Doar doua nume de candidati au fost vehiculate pâna in prezent: viceprimarul Constantin Draganuta, din partea PDL si liberalul Lucian Ciubotaru. Draganuta declara ca administratie se poate face si fara el. Mai mult, viceprimarul spune ca nici CJ nu va avea de suferit prea mult, chiar daca o cincime din consilieri isi fac bagajele pentru campania electorala. “Cum sa nu se poata face administratie? Eu cred ca in ipoteza in care voi candida, primarul si viceprimarul vor putea face fata. In fruntea ambelor institutii – Primarie si Consiliul Judetean – sunt oameni votati uninominal care vor putea asigura continuitate administrativa. Nu va exista nici cea mai mica problema din punctul meu de vedere”, a declarat Draganuta. In categoria “viceprimarilor candidati” intra si Constantin Florian, viceprimar al orasului Onesti, anuntat de PDL drept candidat la parlamentare. “Oferta” electorala “educationala” este completata de rectorul Universitatii din Bacau, prof. univ. dr. Valentin Nedeff, care va candida pentru un loc in Senat tot din partea democrat-liberalilor.

Campanii sustinute

Chiar daca viitorii candidati se feresc sa declare ferm daca vor candida sau nu, cert e ca partidele si-au conturat intr-o proportie semnificativa garniturile electorale. Gradul de noutate al campaniei, dat indeosebi de formula votului uninominal, ii va determina – cel mai probabil – pe oamenii din administratie sa se concentreze foarte mult pe demersul electoral si foarte putin, daca nu deloc, pe actul administrativ in sine. E clar ca din punct de vedere administrativ cetatenii vor avea de suferit, in conditiile in care problemele acestei toamne vin puternic din urma, iar prin institutiile care ar trebui sa le gestioneze vor bate vânturi electorale. Un vid de putere sau de autoritate este putin probabil intrucât presedintele CJ, Dragos Benea, si primarul Romeo Stavarache, ramân pe pozitiile obtinute in urma scrutinurilor uninominale de la alegerile locale. Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*