Razboiul SIF-urilor se muta la DIICOT si Tribunal

sif-moldova-catalin-chelu.jpgScandalurile interminabile din lumea fotbalului au molipsit şi Piaţa de capital din România. Prin urmare nu trebuie să ne mai mire că tehnocraţii au scos la iveală tot arsenalul pe care îl au la dispoziţie pentru a se impune. În urma declaraţiilor de ultim moment a directorilor de la Societatea de Investiţii Financiare(SIF) de la Bacău, reiese clar că atât SIF 2 Moldova cât şi SIF5 Oltenia au intrat în sfera unor interese de grup, străine ca apartenenţă de Rasdaq şi de Piaţa Extrabursieră, care vor să-şi impună, spre câştigul propriu, în mod nelegal, punctul de vedere. Cât priveşte corolarul cerut de lege pentru SIF-uri, acela de investi financiar doar în plasament colectiv, totul este pentru profitori apă de ploaie.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a Parchetului General, condusă de procurorul băcăuan Codruţ Olaru, a confirmat ieri că îl cercetează pe omul de afaceri Cătălin Chelu (foto). Cel din urmă este actualul preşedinte SIF Moldova, după ce în vara lui 2008 a preluat funcţia de Sorin Turtoescu, care a demisionat invocând motive de sănătate. Subordonaţii lui Olaru spun că Chelu este nominalizat doar în faza premergătoare a unui dosar, dar informaţia privind cercetarea lui de către procurori a apărut prima dată la Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Oltenia de la sfârşitul lunii august.

Probabil din cauza faptului că a supărat prea multă lume în general şi a cerut îndepartarea lui Dinel Staicu de la conducerea SIF Oltenia, în mod cu totul special, Cătălin Chelu face în aceste momente obiectul unui tir concertat din partea oponenţilor, care nu se sfiiesc să-l atace în cel mai josnic mod cu putinţă. După cum au declarat surse judiciare legate de caz, „cercetarea penala nu înseamnă că persoana care este subiectul acesteia este automat şi vinovată. Pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, este înregistrat un dosar în legatură cu Cătălin Chelu, aflat în faza actelor premergătoare, dar stadiu procedural nu permite furnizarea altor date”, au declarat procurorii DIICOT. Până la aflarea amănuntelor, brokerii spun că scandalul dintre Cătălin Chelu şi Dinel Staicu se resimte din plin pe piaţa de capital. Mai mult, nu cu mult timp în urmă, probabil din cauza stresului legat de conflict, preşedintele SIF Moldova a fost internat în stare gravă într-un spital din capitală. Apropiaţii lui au declarat că „este posibil ca evenimentele din ultimele zile să se regăsească la originea pierderii sănătăţii lui. Are nevoie de linişte şi de refacere. Când va reveni la Bacău, probabil va face mai multe declaraţii legate de acest subiect” .

Staicu marchează din off- side cu poarta goală

În mod cu totul justificat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a cerut convocarea unei Adunari Generale(AGA) la SIF Oltenia, după ce s-a confirmat faptul că preşedintele în exerciţiu, Dinel Staicu, este cercetat penal. Nu ar fi pentru prima dată când fostul acţionar al clubului Universitatea Craiova ar avea de-a face cu procurorii, fie ei de la Parchetul General sau de la Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA). În paralel, cu AGA de care am amintit, procurorii au solicitat SIF Oltenia o serie de informatii în dosarul « Chelu », care ar fi fost date organelor de anchetă de către nimeni altul decât de preşedintele Dinel Staicu.

El a spus că nu a oferit mai multe informaţii, însă a precizat că cercetările procurorilor nu au legatură doar cu SIF Oltenia, ci cu relaţia lui Cătălin Chelu cu toate cele cinci SIF-uri din ţară. Mai precizăm că actualul preşedinte al SIF Moldova este unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa de capital. Chelu controlează pachete de acţiuni importante din cadrul SIF-urilor, prin intermediul mai multor persoane fizice sau juridice. Cătălin Chelu deţine pachetele semnificative de acţiuni în mai multe companii listate, precum Altur Slatina (ALT), Mecanica Rotes Târgovişte (METY), Celule Electrice Băileşti (CLEL) şi Vulturul Comarnic (VULT).

Cătălin Chelu vs SIF 5 Oltenia

Legislaţia în vigoare nu permite unui investitor să deţinămai mult de un procent din capitalul unui SIF împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat. Plecând de la această normă, inamicii lui Cătălin Chelu au încercat să paseze pisica în curtea DIICOT. Numai că prin modul de acţiune şi virulenţa atacurilor din ultima vreme au demostrat că pe seama şi în spatele Societăţilor de Investiţii Financiare încearcă să-şi facă loc tot felul de grupuri de interese. Controlul pe care omul de afaceri l-ar exercita asupra unor pachete de acţiuni SIF nu a fost însă stabilit de către CNVM sau de către vreo altă autoritate, din simplul motiv că … nu există nici un control exprimat ori exercitat direct de omul de afaceri de la Bacău.

Tocmai de aceea, chiar dacă este bolnav, preşedintele SIF Moldova, Cătălin Chelu, vrea să dea în judecată SIF 5 Oltenia pentru blocarea dreptului la vot pus în evidenţă la ultima AGA. Declaraţia a fost făcută recent şi din ea am înţeles că nu există în acest moment vreo cale de întoarcere. În replică, conducerea SIF 5 a anunţat că ar putea folosi drept argument în instanţă faptul că preşedintele SIF Moldova a uitat să declare că deţine o participaţie mai mare de 1%, fapt recunoscut şi de Cătălin Chelu. Numai că procentul scos în faţă de oamenii lui Dinel Staicu se referă explicit doar la investiţii financiare de plasament colectiv făcute de Chelu şi nu la cele de genul unui plasament în nume propriu. (Florin NISTORESCU.)

Adauga un comentariu

*