Cu ocazia deschiderii noului an scolar, Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau si-a lansat oferta de formare continua destinata dascalilor din judetul Bacau si nu numai.
Pornind de la obiectivele strategice ale Inspectoratului Şcolar al Judetului Bacau in domeniul dezvoltarii resurselor umane, Casa Corpului Didactic si-a adaptat oferta de programe si activitati in anul scolar 2008-2009, acreditând un numar de patru programe de formare continua: Învatarea tolerantei prin limba engleza (60 ore, 15 credite transferabile), Tehnici informaţionale computerizate (30 credite transferabile), Formare si dezvoltare profesionala in mediul defavorizat (110 ore, 100 credite transferabile) si Didactica prescolara – inovatie si calitate (89 ore, 25 credite transferabile). Aşadar, institutia bacauana ofera acum, în calitate de furnizor, opt programe de formare continua acreditate, cu o tematica diversa, ceea ce însumeaza 838 ore si 230 de credite profesionale transferabile pentru cadrele didactice. De asemenea, în parteneriat cu alte instituţii furnizoare, Casa Corpului Diadactic „Grigore Tabacaru” Bacau mai ofera sase programe de formare continua, ceea ce însumeaza 476 ore si 130 de credite profesionale transferabile pentru cadrele didactice. C.C.D. Bacau organizeaza, in colaborare cu Centrul National pentru Curriculum si Evaluare în Învatamântul Preuniversitar, Programul national de dezvoltare a competentelor de evaluare a cadrelor didactice (DeCeE), iar in colaborare cu Centrul Regional de Educatie Economica, programele de formare continua Educaţia economica eficienta si Educatie economica si antreprenoriala. In colaborare cu Siveco Romania S.A. va lansa programele Instruirea în societatea cunoasterii si Iniţiere IT si Utilizare AeL, iar cu Fundatia EOS România si Microsoft România, programul Calculatorul si proiectele interdisciplinare. Totodata, sunt oferite alte 93 de cursuri de formare, avizate de M.E.C.T., dintre care opt sunt în premiera: Curs de formare monitori de calitate/membru evaluator la examenul de certificare a competentelor profesionale nivel 1, 2, 3 – sectiunea Evaluare; Redactarea unei reviste scolare – sectiunea Educatie non-formala; Toleranta si multiculturalism – sectiunea Educatie non-formala; Noile educatii – coordonate psihopedagogice – secţiunea Curriculum; Psihopedagogie aplicata – sectiunea Consiliere Psihopedagogica; Limbajul C#. POO – PV – sectiunea Curriculum; Programare web – secţiunea Curriculum si Noile perspective metodologice CLIC si CROOS – sectiunea Curriculum. Dascalii din judetul Bacau sunt invitati sa se inscrie la aceste programe, oferta fiind ordonata pe urmatoarele sectiuni: Curriculum (14 cursuri), Management (4 cursuri), Evaluare (8 cursuri), Strategii educationale (14 cursuri), Dezvoltare personala (10 cursuri), Consiliere metodica (22 cursuri), Educatie non-formala (15 cursuri), Consiliere psihopedagogica (4 cursuri), Cursuri destinate personalului didactic auxiliar si nedidactic (2 cursuri).
Totodata, in aceasta toamna, instituţia bacauana intentioneaza sa aplice un nou proiect FSE – Fonduri Structurale, Axa 1.3., Cariera in educatie si formare, si sa organizeze o alta serie de conferinte si seminarii internationale care vor avea tematici diferite. Pe de alta parte, Editura Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau, pusa in slujba tuturor iubitorilor de carte, a pregatit începerea noului an scolar prin tiparirea a 13 titluri, iar pâna la sfârsitul anului in curs isi propune sa ofere alte lucrari de specialitate si metodice. „În acest an scolar ne vom focaliza deopotriva pe desfasurarea programelor de formare continua acreditate, deoarece cererea pentru acestea este foarte mare si, în acelasi timp, ne vom orienta spre promovarea unor proiecte europene care au ca obiectiv, fireste, tot formarea cadrelor didactice, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau. Speram ca programele acreditate vor putea fi implementate simultan cu aceste proiecte, prin atragerea unor finantari importante. Acum, în baza noastra de date sunt înscrise 7739 de cadre didactice, din cele 8817 existente la nivelul judetului Bacau, care au apelat si vor apela la diferite programe oferite de noi. Totodata, ne asteptam la o afluenta de noi cereri, pe care speram sa le onoram. Vom mediatiza prin toate metodele oferta noastra si celelalte activitati. O modalitate facila de a cunoaste activitatea C.C.D. este accesarea site-ului www.ccdbacau.ro, permanent actualizat. Nu trebuie sa uitam activitatile care se vor desfasura la American Corner Bacau si Centrul Regional de Resurse Educatie Civica, finantate in continuare de Ambasada SUA la Bucuresti”. (St.O.)