Inceput ratat de an scolar

santier11.jpg* Elevii si cadrele didactice de la Scoala Generala din Lespezi au pasit cu stângul in prima zi de scoala * Acestia au organizat festivitatea de incepere a noului an scolar intr-un camin cultural, deoarece in salile lor de clasa era un adevarat santier * In replica, partonul firmei de constructi afirma ca nu a primit banii necesari lucrarilor de reconstructie a scolii.

Peste 120 de elevi si 50 de prescolari din satul Lespezi, comuna Gârleni au organizat festivitatea de incepere a noului an scolar la un camin cultural aflat in zona. Aceasta deoarece salile de clasa in care urmau sa invete erau inca in faza de santier. „Fiica mea e suparata. Nu se astepta la asa ceva! E foarte dezamagita”, a spus mama unei eleve din clasa a II-a. „Nepotelul meu a zis ca nici nu mai vrea sa mearga la scoala. A asteptat sa intre in scoala crezând ca este renovata si s-a trezit ca lucrarile abia acum sunt in toi”, a afirmat bunica unui elev din clasa a IV-a.

„Constructorul a zis ca termina scoala când are chef”

Ieri dimineata am contactat-o pe profesoara Monica Ionita, directorul coordonator al scolilor din comuna pentru a afla ce s-a intâmplat. „Lucrarile de reabilitare a Scolii nr.1 si a Scolii nr.2 Girleni au fost incredintate firmei Fan Construct, al carei patron este Iulian Radu”, a explicat directoarea scolii. „Firma n-a respectat prevederile contractuale si nu a finalizat la timp lucrarile, asa ca la ora actuala au fost finalizate doar cinci sali de clasa la Scoala nr.1 iar intreaga scoala este un santier neterminat”, a mai adaugat ea. Aceasta afirma ca primarul Valentin Flenchea (PNL) a refuzat sa ii arate contractele, devizele si restul actelor necesare unei constructii. In plus, partonul firmei de constructii a afirmat ca va termina lucrarea din scoala când va avea chef. „A trebuit sa deschid, totusi, anul scolar, asa ca am luat elevii si am deschis anul scolar in caminul cultural de lânga Primarie. Azi (n.n.: ieri, 17 septembrie), elevii din clasa a V-a au venit cu parintii la scoala, dar i-am trimis acasa, pentru ca nu se putea intra in salile de clasa. Pâna la sfârsitul lunii septembrie nu avem nici o sansa sa se schimbe ceva in bine. Ma intreb ce vina au elevii?”, a afirmat directoarea.

„Nu am avut bani!”

In replica, Iulian Radu, patronul firmei Fan Construct, ne-a spus ca s-a ajuns in aceasta situatie din lipsa banilor: „Pentru aceasta scoala din comuna Girleni au fost doar 1,5 miliarde de lei, bani platiti in luna aprilie. De atunci n-am mai primit nici un ban si, când am vazut in „Monitorul Oficial” din 4 septembrie, ca nu au fost prevazute alte sume pentru lucrari, am incetinit ritmul lucrarilor. Aveam tot dreptul sa le opresc, dar n-am facut-o, doar am incetinit. Oamenii mei au efectuat pâna acum lucrari de vreo trei miliarde la scoala asta, eu cu ce bani imi platesc oamenii?” Radu ne-a mai spus ca a continuat si fara bani lucrarile, având acum de terminat doar doua sali de clasa si interioarele, „plus ceva maruntisuri, care nu-mi iau mai mult de trei saptamâni. „Eu trebuie sa finalizez toate lucrarile pâna la 22 decembrie 2008, conform contractului, si daca Inspectoratul Scolar imi da banii aduc 20 – 25 de muncitori si termin totul pâna la sfârsitul lunii noiembrie. Daca nu vor avea banii, eu ce pot sa fac? Hai sa zicem ca le voi finaliza, totusi, interioarele din salile de clasa, pentru a-si putea desfasura activitatea. „De ce se scarpina Ministerul Invatamântului cu stânga la urechea dreapta? Adica eu câtig licitatia pentru toata scoala, dar n-am dreptul pe urma la bani decât pentru anumite categorii de lucrari. Pe celelalte cine mi le plateste? Daca n-ar fi atâta hârtogarie si daca banii ar fi bine gestionati de Minister, cred ca nici o scoala din tara asta n-ar fi avut intârzieri”, se intreaba partomul firmei Fan Construct.

„Elevii ce vina au?”

Din nefericire, insa, sunt inca multe scoli aflate, acum, in prag de iarna, in situatia scolilor din Girleni. Pentru ca, desi a primit numeroase sesizari din partea inspectoratelor scolare judetene privind defectiunile majore in alocarea si gestionarea fondurilor destinate unitatilor scolare, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului n-a intreprins nimic pentru redresarea situatiei. Iar cei care sufera sunt elevii. Si, vorba directoarei Monica Ionita: „Dar elevii ce vina au?”
Stefan OLTEANU

Adauga un comentariu

*