Proprietarii de autoturisme ii ajuta pe hoti

Drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor sunt afectate si puse in pericol cu fiecare act de incalcare a legii, ei devenind victime ale infractionalitatii stradale. Aceasta este consecinta unei multitudini de circumstante, dintre acestea, cele mai semnificative fiind neglijenta si nereespectarea masurilor minimale de preventie a victimelor.

In primele opt luni ale lui 2008, cele doua Sectii de politie din municipiul Bacau au inregistrat 212 sesizari in ceea ce priveste infractiunile stradale, 113 dintre acestea fiind furturi din autoturisme. Tinând cont de acest lucru, in perioada septembrie – decembrie 2008, Inspectoratul Judetean de Politie Bacau deruleaza un program de prevenire si combatere a acestei infractiuni. Analizele efectuate au evidentiat principalele cauze si conditii care au favorizat comiterea furturilor din autoturisme. Printre acestea se regasesc parcarea autovehiculelor in zone neiluminate sau slab luminate, lasarea la vedere in autovehicul a unor bunuri de valoare, sau lipsa montarii unor sisteme de alarma sau efractie. Victimele sunt atât posesorii de automobile straine cât si autohtone. S-a constatat ca autorii acestui tip de infractiune au vârste cuprinse intre 13 si 25 de ani, sunt de cele mai multe ori de sex barbatesc, nu au ocupatie si locuiesc in general in localitatea unde comit faptele. Ei actioneaza preponderent singuri sau in grupuri de maxim doua perrsoane. Din analiza producerii acestor evenimente s-a ajuns la concluzia ca cele mai multe furturi din autoturisme s-au comis noaptea, in proportie de 78 la suta, prin spargerea geamurilor laterale ale autovehiculelor parcate in zone neiluminate si au fost sustrase, in 72 la suta din cazuri, bunuri si obiecte aflate la vedere in interiorul masinii, precum si aparatura electronica in 28 la suta din cazuri.

Recomandari

Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul IPJ Bacau face unele recomanmdari posesorilor de autotrurisme, pentru a preveni furturile din masini. In primul rând sa contacteze firmele specializate in vederea instalarii sistemelor de alarmare si antifurt la autoturisme care, odata activate, descurajeaza infractorii si realizeaza siguranta autoturismelor. Pentru ca, orice sistem de alarma este o piedica in calea infractorilor, iar cu cât sistemul este mai performant, cu atât siguranta autoturismului este mai mare. In al doilea rând, autoturismele trebuie asigurate prin incuierea usilor si sa se foloseasca un sistem de bllocare a acestora cu chei neconventionale. Apoi, sa nu lase la vedere in interiorul autoturismului obiecte de valoare care stârnesc interesul hotilor (bani, genti de voiaj, posete, borsete, genti tip “Diplomat”, aparatura electronica, acte personale etc.) pentru ca acestea reprezinta o provocare, s-ar putea spune chiar “profesionala”. Posesorul unui autoturism sa nu neglijeze asigurarea CASCO, o cheltuiala care poate prinde bine in asemenea situatii. Pentru ca pot exista situatii in care infractorii ajung in spale gratiilor iar proprietarii nu mai pot recupera decât o portiera, un parbriz sau nimic! Sa-si parcheze autoturismele in locuri iluminate, in parcari pazite sau garaje, in acele locuri in care pot fi observate in permanenta de catre proprietari. S-a constatat ca o metoda care da rezultate este poansonarea (marcajul) geamurilor, a ramelor de la usi si a componentelor demontabile cu numar de identificare, de regula cu numar de inmatriculare. Aceasta reprezinta o forma de descurajare pentru hoti, deoarece componentele marcate sunt mult mai dificile de vândut iar riscul de a putea fi identificati este mai mare.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*