Cea de-a 40-a editie a “Zilelor Culturii Calinesciene” a debutat ieri, la Onesti, la Galeriile Fundatiei Nationale “George Calinescu”, principalul organizator al manifestarii. Participantii au vizitat, mai intâi, Expozitia Permanenta “Univers Calinescian”, care a fost prezentata de profesorul Constantin Theodor Ciobanu, presedintele fundatiei “George Calinescu”. Tot la galeriile fundatiei a fost organizata si o expozitie de pictura contemporana, prezentata de pictorul Constantin Berdila. In program, au urmat reperele publicistice si panoramicul editorial, iar la discutii au participat Eugen Simion, Nicolae Breban, Alex Stefanescu, Dan C. Mihailescu, Nicolae Mecu, Dan Manuca si alti oameni de cultura. Au mai fost prezenti Dumitru Buzatu, Corneliu Lupes, Dan Persa, Nicolae Bârna, Alexandra Ciocârlie, Ana-Maria Dascalu, Bogdan Dascalu, Tudorel Urian si altii, precum si profesori, elevi si reprezentanti ai autoritatilor locale.
Revistele literare intâmpina dificultati
In cadrul intâlnirii de ieri, au fost prezentate câteva reviste literare, printre care “România literara”, “Caiete critice”, “Contemporanul”, “Convorbiri literare”, “Ateneu” si “Criterion”. Reprezentantii acestor publicatii au vorbit si despre problemele intâmpinate de-a lungul timpului si in prezent. Academicianul Eugen Simion, care a prezentat revista “Caiete critice”, a amintit ca exista greutati in privinta finantarii publicatiei, dar si in legatura cu distributia acesteia. Criticul literar Alex Stefanescu, care a prezentat revista “România literara”, a facut referire si la perioada dificila de la inceputul anilor ’90, când scriitori fara valoare au ajuns sa fie considerati valorosi, iar cei care fusesera refuzati de edituri in timpul comunismului au pozat in eroi, sustinând ca nu au fost publicati din motive politice. “Revista a reusit sa-si pastreze prestigiul, intr-o perioada de confuzie, de darâmare si de distrugere a prestigiilor”, a spus Alex Stefanescu, dar el a recunoscut si faptul ca “revista a avut momente de radicalitate excesiva”.
Esec suferit de politicienii intelectuali
O problema importanta, care s-a discutat ieri, a fost cea a politizarii revistelor literare, situatie controversata, care dateaza din 1990. De teama ca ar putea reveni comunismul in România, multi intelectuali au optat pentru politica si au tinut sa-si exprime atitudinea si in cadrul revistelor de cultura. Insa academicianul Nicolae Breban, care a prezentat, ieri, revista “Contemporanul”, a fost de parere ca intelectualii care au optat pentru politica n-au reusit sa faca nimic. “N-au facut nici macar ceea ce puteau sa faca”, a spus Nicoale Breban. Tot el a mai remarcat si faptul ca exista foarte multe reviste in România, comparativ cu tarile din Occident. “E o boala a noastra sa facem reviste literare”, a spus academicianul, care a precizat ca aceste publicatii au, insa, un rol major in cultura româna.
Critica “laudacioasa” si avalansa de poezii proaste
Nicolae Breban a mai sesizat si avalansa de poezie proasta sau mediocra, inregistrata in ultimul timp. Pe de alta parte, Dan Manuca, din Iasi, cel care a prezentat revista “Convorbiri literare”, a sesizat si el aceasta “inflatie literara”, dar si faptul ca a inceput sa apara “critica laudacioasa”. Despre laudele exagerate din revistele literare a vorbit si criticul Dan C. Mihailescu, dar el a sustinut ca tocmai in publicatiile locale apar astfel de laude. “Nu-mi place localismul”, a spus Dan C. Mihailescu, care s-a aratat iritat si de “politizarea infecta”, precum si de “foamea de frivolitate” din partea publicului, care este interesat de banalitati si care incearca sa-i determine pe oamenii de cultura sa coboare stacheta intelectuala.
A mai fost prezentata si revista “Ateneu”, din Bacau, infiintata de George Bacovia, precum si revista scolara “Criterion”, a Colegiului National “Dimitrie Cantemir” din Onesti, care si-a propus sa restabileasca “naturaletea dialogului” si sa nu se ghideze dupa “canoane prafuite”.
Noi volume din operele lui George Calinescu
La sfârsitul primei parti a programului de ieri, au fost prezentate si cele 4 volume din publicistica lui George Calinescu, care au fost publicate de Institutul “George Calinescu”, din cadrul Academiei Române. Volumele au fost prezentate de Eugen Simion si Nicolae Mecu, care au precizat ca se mai afla si alte volume in lucru. In total, colectia de “Opere” publicistice ale lui George Calinescu va avea 10 volume. Cele patru prezentate ieri contin materiale aparute in perioada 1920 – 1939. Se mai lucreaza si alte opere similare, apartinând lui Mihail Sebastian, Tudor Arghezi sau Gib Mihaescu.
Sprijin din partea Primariei si Consiliului Local Onesti
La manifestarea de ieri a fost prezent si Ion Negoita, presedintele comisiei pentru cultura din cadrul Consiliului Local Onesti si fost viceprimar al municipiului, care a subliniat atât importanta “Zilelor Culturii Calinesciene”, cât si sprijinul acordat de municipalitatea onesteana. El a precizat ca profesorul Ciobanu a fost “un catalizator” al manifestarii, iar in cei 40 de ani de la debut “cam toata floarea intelectualilor din România a trecut pe la Onesti”. “An de an, noi alocam fonduri de la bugetul local, pentru a veni in sprijinul acestei manifestari de rezonanta nationala”, a mai spus Ion Negoita. In programul pentru ziua de ieri a mai figurat festivitatea oficiala de deschidere a manifestarii, cu incepere de la orele 18,30, la Biblioteca “Radu Rosetti”, saluturile din partea unor institutii, prelectiunile, decernarea Premiilor “Zilelor Culturii Calinesciene” si momentele muzicale, sustinute de pianista Lory Wallfisch (din SUA) si de chitaristul Ionut Militaru.
Gheorghe LEU