Expozitii, concerte si dezbateri literare la biblioteca din Onesti

Zilele trecute, la Biblioteca “Radu Rosetti” din Onesti au avut loc mai multe manifestari culturale, dintre care nu au lipsit dezbaterile literare, concertele si expozitiile de carte si de arta plastica. Dezbaterile literare au fost prilejuite de cea de-a 40-a editie a “Zilelor Culturii Calinesciene” si s-au desfasurat in aula bibliotecii onestene, timp de doua zile. Personalitati marcante ale culturii române, venite din toata tara, au participat la un colocviu de literatura contemporana, cu tema “Generatii si promotii postbelice in dialog. Generatia ‘60”, precum si la un colocviu de cultura contemporana, cu tema “O solutie in cultura româna: fundatiile nationale”. Tot cu prilejul “Zilelor Culturii Calinesciene”, la biblioteca din Onesti s-au desfasurat un recital de poezie si doua prelectiuni, una sustinuta de academicianul Nicolae Breban, cu tema “Mitul lui Don Juan in literatura europeana”, si alta de academicianul Eugen Simion, cu tema “Modelul Calinescu”.

Concerte de pian si de chitara

S-au mai desfasurat si doua recitaluri muzicale, unul sustinut de pianista Lory Wallfisch, din SUA, care a interpretat 6 dansuri românesti, apartinând compozitorului maghiar Bela Bartok, si altul sustinut de chitaristul Ionut Militaru, originar din Onesti, care a interpretat mai multe piese baroc, inclusiv compozitii de Bach. Invitatii de la “Zilele Culturii Calinesciene” au putut urmari si concertul extraordinar de pian sustinut, in spatiul multifunctional al bibliotecii, de conf. univ. dr. Tatiana Pocinoc, cu piese compuse de Frederic Chopin. La concert a fost prezent si prof. univ. Michael Beck, cel mai mare dirijor de muzica sacra din lume, care a venit special din Germania, pentru a asista la evenimentul artistic de la Onesti.

Expozitii de icoane si de carte

Participantii la “Zilele Culturii Calinesciene” si la concertul de pian au putut vizita si expozitia de icoane de la biblioteca, realizata de artistii plastici Gheorghe Teaca si Constantin Zafiu. Expozitia a fost vernisata pe 8 septembrie, dar va ramâne deschisa pâna la sfârsitul acestei luni. Tot pâna la sfârsitul lui septembrie vor ramâne deschise si expozitiile de carte dedicate lui Augustin Buzura (70 de ani de viata), George Bacovia (127 de ani de la nastere) si Alexandru Ciucurencu (105 ani de la nastere). Au mai fost programate o videoproiectie pe teme turistice, sub genericul “Hai-hui prin munti”, prezentata de profesorii Marelena si Radu Puscarciuc, pe 24 septembrie, si o prezentare multimedia de Ziua Mondiala a Curateniei, organizata, pe 23 septembrie, de Clubul de Ecologie si Turism Montan “Sandru” si Clubul Eco-Scoala, de la colegiul “Gheorghe Asachi”.
Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*