La prima sedinta de Consiliu Judetean (CJ) transmisa live, consilierii PNL si PD-L au amânat nejustificat trei proiecte. Acestia au „inventat” o gaselnita, aceea ca sumele oferite micutilor trebuie sa fie impartite pe grupe de vârsta si mai trebuie un ragaz de gândire de doua saptamâni. Nici proiectul de trecere a Spitalului de Urgenta din Moinesti in subordinea CJ nu a fost pe placul liberalilor si democrat-liberalilor, deoarece fie, zic ei, incarca bugetul judetului, fie lipseste o adeverinta eliberata de Autoritatea de Sanatate Publica. „Sanatatea si educatia trebuie sa fie prioritare pentru bacauani. Nu este normal sa amânam aceste proiecte si nici sa politizam in astfel de situatii, in care este vorba despre educatie si sanatate”, a declarat initiatorul proiectelor Dragos Benea, presedinte al CJ Bacau.
22 septembrie 2008.
Ora 20.30. Sala mare de sedinte a CJ Bacau. Trei camere de luat vederi. Este prima sedinta de CJ transmisa in direct la Tv. Consilierii intra cu fetele sobre, imbracati la patru ace. Nimeni nu schiteaza nici un gest in plus sau inutil.
Luni, mult dupa lasarea intunericului, consilierii judeteni au amânat trei din cele 22 de proiecte de hotarâre, iar unul a fost retras de pe ordinea de zi, chiar de la inceputul sedintei. Asta in ciuda faptului ca niciunul dintre acestea nu avea conotatii politice, ba chiar având un evident caracter social. Numai ca, nu-i asa, de dragul camerelor care transmit sedinta, da bine sa fie aratat telespectatorilor opinteala politicianista din defuncta Alianta PNL-PDL. Acestia au decis ca le mai trebuie timp de gândire pentru impartirea banilor micutilor care benediciaza de proiectul „Ghiozdanul scolarului”, din cadrul programului de sustinere a invatamântului prescolar si scolar, clasele I-VIII, din mediul rural al judetului Bacau. Proiectul, initiat de presedintele Dragos Benea, se adreseaza celor 39.554 de elevi si 13.516 prescolari din satele judetului, iar perioada de derulare a proiectului este 2008-2012. In cadrul sedintei, s-a propus marirea sumei de la 83,3, la 100 de lei pentru fiecare copil. „Este o initiativa laudabila si ma bucur ca mai sunt oameni care vad in invatamânt o prioritate, dar propun amânarea proiectului! Trebuie sa facem o diferentiere pe grupe de vârsta”, a afirmat inspectorul scolar general Ovidiu Cojocaru, consilier judetean (PNL). „Ca intotdeauna elegant!”, l-a gratulat rapid pe Cojocaru, vicepresedintele Ionel Palar (PNL). „Propun o pauza!”, a fost interventia viceprepedintelui Vasile Nistor (PD-L). Dupa „deliberarile din pauza”, proiectul a fost amânat pâna la viitoarea sedinta de CJ.
PNL-istii si PD-L-istii nu au nevoie de spital
ora 21.25. Consilierii judeteni au mai amânat si proiectul de hotarâre privind acordarea avizului favorabil pentru trecerea Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti din subordinea Consiliului Local, in cea a CJ Bacau. „Nu inteleg de ce trebuie ca acest spital sa treaca in subordinea CJ Bacau. Va fi o presiune in plus pe buget. Nu inteleg motivele!”, a afirmat consilierul judetean Mihai Ichim (PNL), culmea de profesie – medic. Reactia lui Benea a venit imediat: „Nu e posibil sa amânam deja doua proiecte si nici sa politizam in astfel de situatii, in care este vorba despre educatie si sanatate. Orice proiect e o presiune pe buget!”. Spiritele s-au incins, rapid. „Trebuie sa intelegeti, domnule presedinte, ca noi nu suntem niste «yes-men»”, a spus pe un ton rastit liberalul Ichim.
Portita salvatoare, un aviz de la ASP
Ora 22.15. „Portita salvatoare” de amânare a proiectului a venit in momentul când liberalii si-au dat seama ca, la dosar „lipseste un aviz de la ASP”. „Trebuie sa avem un suport legal! Nu e avizul ASP, nu trece proiectul”, a spus vecepresedintele Palar. „Nu suntem o frâna in dezvoltarea proiectelor judetului”, a incercat o replica ce s-a vrut diplomata vicepresedintele Nistor, dupa care a adaugat sigur pe el: „Dar, totusi trebuie sa se inteleaga faptul ca Consiliul Judetean este un for politic!”. Conservatorul Constantin Avram este convins ca amânarea acestui proiect este o dovada de imaturitate din partea consilierilor. „De ce peste doua saptamâni acest proiect va deveni oportun? Nu dam dovada de maturitate daca il amânam mereu”, a declarat public Avram. In urma votului conslierilor si acest proiect a fost amânat.
„Ce culoare va avea bradul de Craciun?”
Ora 23.20. Dupa ce a mai fost trecut pe „lista de asteptare” si un al treilea proiect privind trecerea unui teren din strada Spiru Haret din domeniul public, in domeniul privat al judetului, consilierii au trecut la discutii mai putin oficiale. La proiectul cu privire la aprobarea finantarii actiunii „Sfânta-i Seara de Craciun”, Silvestru Dogaru (PNL) a avut o nelamurire: „Ce culoare va avea bradul?”. Rapid, a venit tot el cu o propunere: portocaliu.
„La ora asta, lumea doarme de rupe pamântul!”
Dupa ora 23.40, atmosfera din sala a inceput sa para haotica. „Laudabila ideea de a ne transmite in direct, dar cine ne mai urmareste la ora asta? Toti suntem obositi! Cel mai bine ar fi sa inregistram!”, a propus vicepresedintele Nistor, uitându-se pe deasupra ochelarilor. Singurul care parea incântat de astfel de sedinte in direct pare ca era consilierul liberal Silvestru Dogaru. „Daca tot suntem in direct, ar fi bine sa luam si câteva telefoane in direct de la telespectatori!”, a venit acesta cu o propunere inedita. Un alt consilier a adaugat, ca pentru sine: „Daca nu erau camerele astea de luat vederi, de mult eram acasa! Na, fiecare a vrut sa fie vazut cum vorbeste!”
ora. 00.15.
Final. In rumoare, consilierii judeteni au iesit din sala. Pe hol. Au inceput noi discutii. De data asta, total neprincipiale. Fara camere de luat vederi. (Olimpia FILIP)