De la nunta, la spital

O persoana a murit, iar altele au ajuns la spital, dupa ce au mâncat din porcul sacrificat pentru o nunta la Valea Seaca (zona Sascut). Autoritatea de Sanatate Publica Bacau a demarat o ancheta. Gestionarea crizei este ingreunata de faptul ca unii nuntasi au parasit judetul si chiar tara

Un bacauan in vârsta de 48 de ani din comuna Valea Seaca (zona Sascut) a murit acum câteva zile de trichineloza. Omul mâncase luna trecuta din porcul pe care l-a sacrificat pentru nunta unuia din fiii sai. Multi alti nuntasi au ajuns la spital sau la analize din acelasi motiv. Ancheta demarata in acest caz de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Bacau e ingreunata de faptul ca o parte din persoanele afectate au parasit judetul si chiar România.

Socrul mare a murit
Nunta organizata la sfârsitul lui august de Ionel Onitoiu pentru unul din cei doi fii ai sai s-a sfârsit tragic. Pe mesele zecilor de invitati, familia a pus mâncaruri preparate din porcul din ograda, taiat special pentru ocazie. Dezastrul s-a produs abia dupa câteva saptamâni, când socrul mare a fost internat la sectia Boli Interne a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, cu diagnosticul bronho-pneumonie. „Un medic de la noi a fost chemat pe 15 septembrie la Boli Interne pentru un pacient suspect de trichineloza. Barbatul a povestit despre nunta si a doua zi a fost transferat la noi. Tot atunci s-a internat, trimis de medicul de familie, si fratele mirelui, având aceleasi probleme: febra, transpiratie abundenta, dureri musculare”, a relatat doctorita Adina Lupu, seful sectiei Boli Infectioase Adulti. Starea socrului mare, care suferea si de diabet, s-a deteriorat, incât pe 18 septembrie a fost trimis la un spital din Iasi. In acea noapte a facut stop cardiac, a fost resuscitat, dar in cele din urma a decedat. In ziua urmatoare, specialistii ieseni au confirmat trichineloza, iar medicii de la SJU i-au anuntat pe reprezentantii ASP. Potrivit informatiilor oferite de Adina Lupu, la Boli Infectioase Adulti de la SJU s-au mai prezentat de atunci cel putin zece persoane, fara simptome, carora li s-au facut analize. „Nu stim câte persoane au fost afectate. Stim ca nuntasii au plecat in alte orase (unul de exemplu e in spital la Bucuresti) sau chiar peste hotare. Unii s-au speriat si ne-au cerut ajutorul dupa ce au aflat ca un nuntas a murit”, a mai spus doctorita.

„Mireasa trebuie sa faca avort”
Am stat de vorba, in sectia de Infectioase, si cu unul dintre nuntasii ghinionisti de la Valea Seaca. „Mireasa era insarcinata si am inteles ca trebuie sa faca avort. Si nasii au ajuns la spital. Eu si sotia am mâncat numai aperitivul, crochetele de porc. Ma tem pentru sotia mea, si ea e gravida”, a declarat Cristian Irofte(foto), de 28 de ani.

ASP a confirmat focarul de trichineloza
Conducerea ASP a confirmat ieri oficial focarul de trichineloza de la Valea Seaca. Potrivit unui comunicat al institutiei, carnea in cauza nu fusese supusa examenului trichineloscopic. Din ea au mâncat circa 78 de persoane din zonele Bucuresti, Constanta, Vrancea si Bacau, dintre care unele au plecat la locurile lor de munca din strainatate. „Acum ne ocupam de identificarea nuntasilor si convocarea lor la medicii de familie pentru analize. Pâna acum am recoltat probe de la 45 de persoane din judet si le-am trimis pentru examinare la Institutul de Sanatate Publica Iasi. De asemenea, i-am anuntat pe colegii de la celelalte ASP-uri”, a declarat purtatorul de cuvânt ASP Bacau Anda Dumitrescu.

Nunta de la Valea Seaca, caz penal
Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau, parteneri ASP in ancheta, au confirmat si ei focarul, in urma examenului trichineloscopic la care a fost supusa carnea de porc ramasa in gospodaria familiei Onitoiu. Mai mult, „data fiind situatia de incalcare a unui articol din Codul Penal, am sesizat Inspectoratul de Politie Judetean”, asa cum a declarat directorul institutiei, Vasile Zaharia. Potrivit articolului respectiv, punerea in consum public de carne sau produse din carne provenite din taieri de animale sustrase controlului veterinar, daca a avut ca urmare imbolnavirea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la trei la zece ani, iar daca s-a soldat cu moartea, pedeapsa este de la sapte la 20 de ani.

Inamicul tacut
Specialistii definesc trichineloza ca fiind o afectiune parazitara produsa de viermele Trichinella Spiralis (parazit descoperit in 1835). Incubatia poate dura câteva zile pâna la câteva saptamâni. Gravitatea bolii depinde de numarul larvelor care ajung in organism si de eventuala imunitate câstigata in urma unei expuneri anterioare. Trichineloza se manifesta prin febra, stare de oboseala, voma, diaree, transpiratie, dureri musculare sau edeme (mai ales la nivelul fetei). Boala poate lua forme asimptomatice, usoare sau grave, acestea din urma (15-20 la suta din cazuri) putând avea complicatii care conduc la moarte. Principala sursa de infectare a omului o reprezinta porcinele.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*