Săptămâna ce s-a incheiat a debutat cu un uşor optimism in urma “vinerii verzi” (19.09.2008), datorată deciziilor de intervenţie a marilor bănci centrale din lume pentru salvarea sistemului financiar, dar, euforia nu a durat decât o zi, intrucât aceste planuri vin intr-adevăr să salveze anumite instituţii financiare dar efectul este pe termen scurt! Audierile din Congres cu privire la cei 700 de miliarde de dolari pe care Trezoreria Americană doreşte sa îi obţină, cu scopul de a dezgheţa pieţele financiare, au luat sfârsit fară o soluţie finala si datorită lipsei de transparentă, intenţionate sau nu, a secretarului trezoreriei SUA. Discuţiile pe marginea planului continuă si se aşteaptă ca pâna luni(azi) sa se ajungă la o solutie finală. Evenimentele de pe pieţele finaciare sunt de o “amploare nemaintâlnita, pierderile din 2007 sunt de aprox. 500 miliarde de dolari”, spunea comisarul european Joaquin Almunia, si se impune ca si U.E. sa ia unele măsuri legislative care sa vizeze o mai mare transparenţă pe piaţa financiară, dar si reguli pentru agenţiile de rating, supravegherea băncilor si a instituţiilor finaciare. In acest context si autoritaţile si instituţiile de reglementare a pieţei de capital din România şi-au unit forţele in premieră pentru a lua un pachet de măsuri considerate de acestea ca fiind “extraordinare” menite sa relanseze interesul investitorilor faţă de bursă. Pe scurt Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca, anul viitor veniturile provenite din investiţiile bursiere nu vor fi impozitate, iar investitorii vor avea posibilitatea să reporteze in 2010 pierderile din 2009, cu scopul reducerii valorii impozitului pe profit. CNVM a decis de asemenea sa suspende comisionul de 0,08% care-i revenea la tranzacţiile derulate pe Bursă pană la finele anului acesta si nu va percepe comisionul de 0,01% din valuarea ofertelor publice iniţiale de listare la Bursă pe o perioada de 6 luni. Măsurile luate de CNVM si Ministerul Economiei si Finanţelor impreuna cu Bursa au un impact pozitiv pentru piaţa din România, insa numai pe termen scurt. Cred ca o măsura si mai bună ar fi fost scăderea pierderilor din acest an din castigul obtinut in 2007. Pentru o perioada mai lungă, trendul va fi influenţat de deciziile din SUA privind planul de salvare a sistemului financiar. Valoarea tranzacţiilor in această săptămână la BVB, a fost de 110,19 milioane lei in scădere cu 46% fată de săptămâna anterioara, toti indici bursieri continuand trendul descendent. Astfel BET a scazut cu -2,47%, BET-FI cu -1,97si BET-C cu -2,29%. O surpriză plăcută in această săptămână a produs-o societatea Broker Cluj ( BRK ) care a crescut cu 42,17%! In topul creşterilor se mai află Turbomecanica (TBM) cu o creştere de 10,14% si Zentiva (SCD) cu 9,68%. La polul opus, au scăzut cu 14%, acţiunile Dafora (DAFR) , urmate de Şantierul Naval Orşova (SNO) cu 11,76% si T.H.R. Marea Neagra (EFO) cu 10,57%.
In săptămâna urmatoare evoluţia bursei va fi influenţată in continuare de deciziile care se vor lua in SUA privind soluţionarea crizei financiare, soluţii care vor avea efect pe termen scurt si vor trebui susţinute in continuare cu noi masuri. Oscilaţiile de pe bursa locala se vor diminua si nu cred ca vom mai înregistra scăderi atât de mari ca pîna acum. Evoluţia puternic negativă a bursei din ultima perioadă nu are fundament economic, fiind cauzată probabil de nevoia de lichidiate a mai multor fonduri din afara. Analiza fundamentală arată că valoarea acţiunilor este de doua pînă la trei ori mai mare decât preturile la care se tranzacţionează, perspectivele economice fiind pozitive si pentru urmatorii ani, iar in cel mai pesimist caz se poate vorbi doar de încetinirea ritmului de creştere economică si nu despre scăderi ale economiei. Pentru a reveni pe un trend crescător, este necesar ca veştile proaste, in special din sistemul financiar de afară, să se termine si odată rezolvate problemele la ei acasa să işi intoarcă privirea si spre piaţa noastră, care momentan este dominată de speculatori si nu de investitori. Calendarul economic al raportarilor pentru săptămâna in curs ce ar putea avea un efect asupra evolutie pietei noastre:
– 29.09.2008- indicele privind nivelul de venituri personale si cheltuieli pe luna august in S.U.A.
– 30.09.2008 – indicele de încredere a consumatorului pe septembrie in S.U.A
– indicele preţurilor de consum pe septembrie in U.E.
– 01.10.2008 – indicele privind rata şomajului pe august in U.E.
– 02.10.2008 – decizia BCE privind rata dobânzii -discurs TRICHET
– 03.09.2008 – indicele privind rata şomajului in S.U.A.
– indicele privind vânzările cu amănuntul pe august in U.E.
COMANDOR (r ) dr. Vasile FLOREA
BROKER – Sucursala Estinvest BACĂU Cristian MUNTIANU
NOTA:
S.C. ESTINVEST S.A. este partener al seminarului „Bursa – instrument de finanţare, investiţie si protecţie”, care va avea loc marţi 30.09.2008 la Hotel Decebal. Toţi acei care doresc sa afle mai multe informaţii despre acest seminar, inclusiv să participe, sunt rugaţi să mă contacteze personal la numărul de telefon 0722671761, sau la sediul societăţii: str. 9 Mai, nr.3, sc. D, vizavi de Clinica Medical Service.