Nu vom scapa (prea curând) de halda de fosfogips, a fost ieri una din concluziile unei intâlniri oficiale intre reprezentantii firmei H&H Constanta, co-proprietar al mormanului de deseuri periculoase de la periferia sudica a municipiului Bacau, si cei ai autoritatilor de mediu.
Zona interzisa
In deschiderea discutiilor, Cornel Cârnu, directorul H&H (societate care, impreuna cu Viromet Victoria, detine fostul combinat de ingrasaminte chimice), a prezentat rezultatele examinarii haldei de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (ICIM), Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). „Sunt necesare unele clarificari privind halda de fosfogips in conditiile in care in ultimele doua decenii s-au vehiculat o multime de pareri asupra acestei chestiuni”, a justificat el. Astfel, analiza radiologica realizata de ICIM a condus la efectuarea unui studiu de radioprotectie (cu ajutorul analizelor ASP) care a fost supus atentiei CNCAN. Concluzia? Nu a fost evidentiat un efect nociv asupra populatiei sau mediului, halda de fosfogips fiind un deseu radioactiv care totusi nu are influenta dincolo de baza ei. Se dispune marcarea perimetrului (panourile speciale continând eventual si simbolul pentru pericol de radiatii), restrictionarea accesului public pe halda, monitorizarea radiologica a pânzei freatice si necesitatea autorizarii oricarei utilizari a deseurilor de acolo.
Incotro?
„Halda ramâne deocamdata pe loc”, au conchis la unison partenerii de dialog. „Trebuie sa vedem cum se poate amenaja/acoperi/ecologiza halda, pentru a nu mai avea un aspect asa agresiv. De asemenea, trebuie clarificata situatia ei juridica si identificate resurse financiare si tehnice pentru a trata cu problema pe care o pune”, a mai spus Cornel Cârnu. Nu in ultimul rând, a adaugat managerul, trebuie avute in vedere aspecte precum costurile enorme ale valorificarii fosfogipsului sau aparitia unor case particulare in apropierea zonei interzise.
Schimbare de prefix
Anul acesta, halda de fosfogips a Bacaului, singura de acest fel din Europa din câte afirma specialistii, implineste trei decenii de existenta. Depozitul are o suprafata de 16 hectare, din care 13 apartin Consiliului Local Bacau. Acumularea deseurilor a inceput in 1978 si s-a oprit acum patru ani, o data cu incetarea fabricarii de acid fosforic (din lipsa de rentabilitate). Intre timp, s-a incercat valorificarea deseurilor prin intermediul unei fabrici de placi din fosfogips (in principal pentru locuinte), dar productia a fost oprita din cauza radioactivitatii materialelor. S-a mai incercat si ecologizarea cu ajutorul unor ingrasaminte naturale, operatie oprita insa in urma reclamatiilor de la vecini privind mirosul insuportabil.
Alin LEANCA
Trebue dus pe luna….
bai smecherii astia de la mediu care taceti precum pestii…ia ziceti!!!
daca nu este halda provocatoare de radiatii atunci de ce n-o turnati in placi impreuna cu substante necorozive si sa placati malul apelor care se erodeaza?????AUDDDD!!?!?!?!?