Pe locul intâi in tara ca numar de unitatI de invatamânt, judetul Bacau se condrunta, totusi, cu putine probleme legate de infractionalitatea in scoli. Si in anul scolar 2008 – 2009 functioneaza protocolul incheiat intre Inspectoratul Judetean Scolar si autoritatile abilitatate care au in atributii ordinea si linistea publica in jurul scolilor , precum si prevenirea si combaterea infractionalitatii in unitatile de invatamânt.
In judetul Bacau exista peste 1.200 unitati scolare, fapt care-l situeaza pe primul loc in România, din acest punct de vedere. Din aceasta cauza si numarul elevilor problema ar trebui sa fie corespunzator. In ciuda acestor aparente, in primele noua luni ale lui 2008 au fost sesizate in interiorul sau in apropierea unitatilor scolare doar 41 de infractiuni, din care 20 in scolile generale si 21 in licee, numarul fiind exact ca acela inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut! In scopul prevenirii si diminuarii numarului de infractiuni, a fost incheiat un protocol intre Inspectoratul Scolar Judetean, Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Gruparea Mobila de Jandarmi si Politia Primariei, fiecareia dintre aceste institutii fiindu-le repartizate un numar de scoli. Astfel, Sectia 1 Politie Bacau raspunde de sase scoli, Sectia 2, de cinci scoli, Politia Primariei, de 16 scoli, Inspectoratul Judetean de Jandarmi de opt scoli, iar Brigada Mobila de Jandarmi, de cinci scoli.
S-a mutat câmpul infractional in curtea scolii?
Spre deosebire de anul trecut, câmpul infractional s-a mutat din strada in curtea scolilor, lucru demonstrat si de statistica, din 41 de infractiuni sesizate, 39 au avut loc in incinta scollilor. Se poate afirma insa ca a scazut infractionalitatea la nivelul municipiului Bacau, de la 26 in 2007, la 23 in primele noua luni ale lui 2008. In ceea ce priveste genul infractiunilor, din cele 41 sesizate la nivelul judetului, 18 au fost infractiuni de lovire, cinci amenintari, 16 furturi, patru tâlharii (din care doar doua au fost confirmate), o infractiune la Legea 61/1991 (o eleva de la liceul Ghica avea un cutit la ea!), si o infractiune de alta natura. Din totalul infractiunilor sesizate, doar 90 la suta au fost confirmate. “Ceea ce este imbucuratror e faptul ca n-au fost sesizate infractiuni de omor, vatamari corporale grave, santaj, viol, raporturi sexuale cu o minora, sau trafic si consum de droguri”, spune subcomisarAdrian Tuluc, din cadrul Serviciului de Ordine Publica, Compartimentul Proximitate. Din cele 41 de infractiuni, 31 au fost savârsite de elevi, iar 39 dintre ei au fost victime ale infractiunilor.
Conform protocolului incheiat, bilunar se actioneaza pe linia combaterii absenteismului la ore.
60 la suta dintre infractiuni au fost savârsite in Bacau!
Peste 60 la suta dintre infractiuni au fost savârsite in municipiul Bacau, cele mai nesigure unitati de invatamânt fiind liceele. In pauzele mari, la orele de sport, sau imediat ce ies elevii de la ore, au loc cele mai multe asemenea evenimente. Din acest motiv, jandarmii si politistii trebuie sa-si faca simtita prezenta tocmai in aceste intervale de timp. In acest scop, au fost impartite chestionare de siguranta si s-au stabilit temerile elevilor. Acestia se tem in principal de prezenta nejustificata a unor grupuri in scoli, care vin sa-si regleze conturile.
280 elevi problema in Bacau
La nivelul municipiului Bacau, in unitatile scolare exista un numar de 280 de elevi problema. De fapt, ce se intelege prin elev problema? “Sunt mai galagiosi, nu sunt neaparat infractori. Nu elevii problema au comis cele 41 de infractiuni”, declara sbcms. Adrian Tuluc. Care sunt caile ce duc spre infractiune? Telefoanele mobile de ultima generatie, bijuteriile purtate ostentativ de unele eleve, sau banii. Nu putine au fost situatiile in care elevii au plecat la orele de educatie fizica sau in laboratoare, lasând in ghiozdane telefoane mobile sau bani. Unei eleve de la Colegiul Vranceanu i s-au furat in asemenea conditii noua milioane de lei! Foarte putine din aceste cazuri ajung si in instanta, pentru ca elevii se impaca intre timp. Culmea e ca printre cei care comit astfel de fapte cele mai multe sunt fetele! Teribilismul, dorinta de afirmare sau spiritul de aventura provoaca comiterea infractiunilor. “Ne-am dori ca fiecare unitate scolara sa fie dotata cu sistem de supraveghere video”, spune Adrian Tuluc. Noi am spune ca mai bun decât sistemmul video este paznicul. Un paznic la intrarea in curtea sau cladirea scolii ar rezolva mai eficient problema. Mai ales ca ar putea interveni si fizic.
Dan MINDIRIGIU