Integrarea europeana a apelor, supusa dezbaterii publice

Integrarea europeana a apelor din Bazinul Hidrografic Siret a fost supusa dezbaterii publice, ieri dimineata, la Directia Apelor Siret (DAS) din Bacau, unde reprezentantii zonali ai autoritatilor din sectoarele ape si mediu, marilor operatori economici din industrie si ai unor ONG-uri cu activitate in domeniu au discutat despre „Consultarea si participarea publicului in procesul de management al apelor. Dezvoltarea programelor de masuri pentru activitatile industriale”.
„Directivele europene cer atingerea «starii bune» pentru toate corpurile de apa de suprafata si subterane pâna in anul 2015. In acest scop, trebuie sa se stabileasca si sa se implementeze un plan de masuri pentru atingerea obiectivelor de mediu (parte dintr-un Plan de Management), sa se procedeze la informarea si consultarea publicului, sa se asigure un echilibru intre nevoile umane si gradul de suportabilitate a mediului, dar si politici de stabilire a pretului apei si aplicarea principiului «poluatorul plateste»”, a explicat Irina Lucavetchi, director tehnic DAS.
Conform specialistilor, impactul presiunilor din industrie asupra apelor se refera la imbogatirea apei din lacuri si balti cu materii organice si substante nutritive, modificarea calitatii apelor subterane, scaderea concentratiei de oxigen, mortalitatea piscicola sau afectarea sanatatii umane. Printre sursele de poluare a apelor din Bazinul Hidrografic Siret se numara si Letea, Amurco, Chimcomplex, Carom, Subex, Rafo, Tiseco, Depcoinf MDB sau Petrochemical Trading (apartinând industriilor celulozei si hârtiei, alimentara, chimica, metalurgica si de prelucrarea titeiului). Un material prezentat in cadrul dezbaterii continea masurile de baza pentru reducerea poluarii apelor de catre activitatile industriale din judetul nostru (din surse proprii ale operatorilor economici).
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*