Ata ucigasa, in Bacau

asp-ata-chirurgicala-1.jpgAta chirurgicala nesterila adusa din China si care a condus deja la moartea unei românce a ajuns si in Bacau. Inspectorii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) au descoperit-o zilele trecute, in doua cutii, la o clinica privata din municipiul nostru. Alte sute de cutii de ata chirurgicala suspecta, din aceeasi sursa cu ata ucigasa, au fost ieri depistate si retrase din patru spitale.

Moartea „made in China”

Inamicul tacut strecurat in salile de operatii a fost dat in vileag accidental, dupa decesul aparent misterios al unei femei din Arges, operata in luna august. Victima fusese supusa unei interventii de cezariana in care s-a folosit ata chirurgicala importata din China. Din cauza aparitiei unei infectii, victima a ajuns la o clinica universitara din Bucuresti, dar nu s-a mai putut face nimic pentru ea. Ancheta declansata de autoritati a indicat ca ata chirurgicala fusese nesterila. O parte din probele de ata analizate au dezvaluit prezenta unor bacterii care pot provoca infectii grave. Ata respectiva este resorbabila si a fost distribuita in intreaga tara.

Clinica Palade a avut noroc

La dispozitia Ministerului Sanatatii, reprezentantii ASP au demarat in judet o adevarata vânatoare a atei chirurgicale din loturile-problema. „Am gasit doua cutii de ata contaminata produsa de firma Shandong Weigao Group Medical Polymer la Clinica Palade din Bacau. Din fericire, erau inca sigilate. Au fost retrase imediat de la utilizare”, a declarat medicul Marin Bustuc, director adjunct la ASP.

Trei spitale au folosit ata suspecta

In baza unei noi adrese de la minister, inspectorii sanitari bacauani s-au ocupat ieri de identificarea si retragerea temporara de la utilizare a atelor chirurgicale din toate loturile produse de firma amintita. Astfel, la spitalul din Buhusi s-au gasit doua cutii sigilate, in timp ce alte sapte fusesera deja folosite. In spitalul din Moinesti mai erau 80 de cutii neatinse, in timp ce 20 fusesera utilizate. Spitalul Comanesti avea in stoc 100 de cutii, nici una inceputa. O situatie mai ciudata a aparut la spitalul din Onesti, unde documentele indicau 341 de cutii si s-au gasit doar 300 (toate intacte), astfel ca nu s-a putut determina imediat daca si câte au fost folosite. „De la aceste unitati urmeaza sa cerem si situatii privind persoanele operate la care s-a utilizat ata chinezeasca in cauza. In orice caz, nu e vina medicilor, aceste produse au intrat in tara cu un aviz clar”, a mai spus oficialul ASP.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*