Considera presedintele Consiliului Judetean Bacau, Dragos Benea. Oficialul spune ca un lobby eficient pe lânga institutiile europene nu poate fi conceput fara aportul unor europarlamentari “dati” de Regiunea Nord-Est. De asemenea, Benea mai spune ca, fara urgentarea procesului de descentralizare administrativa, decalajul dintre Moldova si Europa va fi din ce in ce mai mare si din ce in ce mai greu de recuperat.
Reporter: Domnule presedinte Benea, ati participat recent la “Saptamâna europeana a regiunilor”, desfasurata la Bruxelles in intervalul 6 – 9 octombrie. Care au fost impresiile care v-au marcat cel mai puternic la aceasta prima participare a Consiliului Judetean la un eveniment european de o asemenea anvergura?
Dragos Benea: Cea mai puternica impresie mi-a creat-o Fundatia Comunitatii Valenciene, mai exact biroul de reprezentare a acestei institutii si aparatul de lucru aferent. Comunitatea Valenciana are la Bruxelles un birou de reprezentare format din aproape 50 de oameni. Oamenii aceia isi traiesc vietile la Bruxelles. Locuiesc acolo, muncesc acolo si, nu in ultimul rând, pun umarul la promovarea comunitatii Valencia in Europa si, implicit, la nivelul principalelor institutii europene. Este cea mai puternica amintire cu care am ramas in urma vizitei bruxelleze. M-au mai impresionat, de asemenea, cele peste 100 de standuri de prezentare a regiunilor, ca si numarul regiunilor participante la eveniment – 216. Ma bucur foarte mult ca am luat parte la aceasta a sasea editie a “Open Days”. Important e ca am fost acolo. Trebuie sa ne facem un obicei din a participa la asemenea evenimente, macar o data la doi ani, daca nu mai des. De asemenea, trebuie sa ne axam pe relatii de colaborare si de parteneriat cu celelate regiuni europene. Mi-am dat seama ca termenul de “infratire” este perimat in Europa zilelor noastre. Incheierea de parteneriate si de felurite colaborari sau structuri asociative cu regiuni din UE este esentiala intr-o Europa care tinde sa devina o mare familie. Nu ne putem dezvolta izolati, fara a intra in aceste acorduri si raporturi de colaborare europeana. E un adevar palpabil.
In lumina evenimentului bruxellez, la ce “distanta” credeti ca se afla judetul Bacau si, prin extensie, Regiunea Nord Est, de problemele curente, reale, cu care se confrunta Uniunea Europeana si, nu in ultimul rând, la ce distanta administrativa, politica si economica ne gasim fata de “inima” Europei?
Distanta de la care privim inspre Europa este mare, dar – foarte important – ea este recuperabila. Noi am aderat la Uniune in urma cu aproximativ doi ani. Eu zic sa privim la exemplul altor tari. Spania a aderat la UE in anul 1986. Deci, am putea spune ca diferenta care ne separa ar fi cam de 20 de ani. Aceasta este distanta care ne separa de realitatile mediului european. Daca vreti, si diferenta dintre 1 reprezentat – cât are CJ Bacau la Bruxelles – si cei 50 ai Comunitatii Valencia inseamna, dintr-un anumit punct de vedere, tot 20 de ani. Am putea face aceasta echivalare. Pe de alta parte, cifrele spun adevaruri reci: in anul 2004, Valencia a obtinut 41 la suta din fondurile de mediu destinate Spaniei, iar in 2005, 39 la suta. Repet, cifrele acestea spun ceva, in sensul ca un anumit decalaj, fata de ceea ce numim Europa, este foarte evident de la un punct incolo.
Ati remarcat, la un moment dat, ca Bacaul, in speta Consiliul Judetean, are nevoie de o mai buna reprezentare pe lânga Comitetul Regiunilor. Ce masuri intentionati sa demarati pentru a diminua acest deficit de prezeta pe lânga cele mai importante institutii europene?
Sigur ca un asemenea proiect, de imbunatatire a prezentei noastre pe lânga institutiile europene, nu trebuie sa fie demersul unui singur om. La revenirea reprezentantului nostru la Bruxelles, dl. Bogdan Seto, si dupa finalizarea campaniei electorale, voi purta o discutie cu toti cei care au participat la evenimentul OpenDays, din partea CJ Bacau. Trebuie sa analizam care sunt masurile pe care le vom implementa in viitor, in aceasta directie. Acest proiect implica doua chestiuni distincte: pe de o parte, e vorba de un efort financiar sustinut, iar pe de alta parte e imperativa deblocarea unor mentalitati in Consiliul Judetean. De multe ori prin consiliu s-a discutat inutil pe marginea trimiterii unor reprezentanti pe lânga institutiile europene. Cred ca puterea exemplului cred ca va functiona optim in acest caz. Ceea ce s-a intâmplat la Bruxelles este, in opinia mea, un exemplu de buna practica europeana. Mai cred, de asemenea, ca Bogdan Seto este b ine pregatit in aceasta privinta, dar de unul singur nu poate face foarte mult. Pentru mine este totusi frustrant. M-am intâlnit cu presedintele regiunii italiene Puglia, cu presedintele regiunii poloneze Lubeskie si am constatat ca ambii controleaza in detaliu institutiile deconcentrate din regiunile lor. Presedintele regiunii Puglia se confrunta cu probleme ca stoparea emigratiei clandestine din Albania si nordul Africii. E clar ca omul are in subordine o serie de servicii care la noi sunt excesiv de centralizate in continuare. E cu totul altceva. Atâta timp cât la noi seful Inspectoratului Scolar nu catadicseste sa ma consulte pe tema repartizarii investitiilor scolare, atâta timp cât microbuzele sunt distribuite cum sunt distribuite, nu putem vorbi de o situatie a CJ care sa fie comparabila cu cea a regiunilor europene. Cât timp descentralizarea ramâne un simplu proiect incremenit pe hârtie ne va fi foarte greu, noua, administratiilor local-regionale.
Cu ce “omologi” v-ati intâlnit la Bruxelles? Ce fel de angajamente ati stabilit cu acestia?
Am avut mai multe intâlniri cu ocazia vizitei la Bruxelles. M-am intâlnit cu presedintele regiunii Lubelskie, cu presedintele regiuii Puglia si, de asemenea, cu directorul general al Fundatiei Valenciene, Juan Manuel Revuelta. Mi-am dat seama ca Nadia Comaneci ramâne principalul vector de imagine al judetului. De asemenea, consider ca ne-am atins tinta prin aceste intâlniri: nu am lipsit de la acest eveniment european de prima marime. Nu poti trece pe lânga astfel de reuniuni. Oamenii au auzit de judetul Bacau, intr-o forma sau alta. Noi am intrat in contact cu ei. Cu alte cuvinte, suntem pe harta. De aici incolo, misiunea noastra este de a strânge relatiile cu respectivele regiuni.
Ati invitat la Bruxelles si un numar important de jurnalisti bacauani…
A fost un demers firesc, din punctul meu de vedere. Gasesc ca e normal ca jurnalistii sa vada, la fata locului, un asemenea eveniment. Cu totii suntem captivii unor prejudecati potrivit carora cei din institutiile administrative pleaca in excursie când merg la Bruxelles. Personal am avut un program destul de incarcat care nu mi-a permis “escapade”, ca sa zic asa. Prejudecata aceasta, ca functionarii merg in excursie, nu o au doar ziaristii, ci si oamenii simpli, indiferent de conditia lor. Nu-mi fac un titlu de glorie din a fi invitat mai multi jurnalisti sa ia parte la evenimentul Open Days si sa vada la lucru aparatul de specialitate al CJ Bacau. In ultimii 18 ani presa bacauana nu a participat la asemenea evenimente majore, sub egida CJ, un lucru pe care nu-l gasesc a fi pozitiv.
Anterior, ati atins subiectul sensibil al descentralizarii administrative care ar trebui urgentata. CJ Bacau ar urma ca in viitor sa se raporteze direct la institutiile europene, fara a mai trece prin filtrul guvernamental. De ce am avea nevoie pentru a fi un pic mai aproape de prosperitatea si eficienta europene?
Fara a avea pretentia ca formulez un raspuns complet cred ca este foarte important, daca nu cumva capital, ca fiecare om politic de anvergura din Moldova sa inteleaga ca aceasta zona trebuie sa dea mai multi europarlamentari, in viitor. Este, in opinia mea, o problema de prim ordin. Acesti europarlamentari pot fi cheitele unor lacate greu accesibile in prezent. Ar fi excelent daca, de exemplu, am avea la Bruxelles, ca judet, macar 20 la suta din aparatul de specialisti al Comunitatii Valenciene. Trebuie ca la viitoarele alegeri europarlamentare, regiunea Moldova sa aiba pe liste cât mai multi europarlamentari eligibili. Ei pot fi cheia unui lobby bruxellez de real succes.
a consemnat
Lucian BOGDANEL
Inainte de euro-parlamentari si proiecte europene, problema e Consiliul Judetean, Luciane, si stii prea bine asta. Am citit in seara asta procesul verbal al sedintei din 22 septembrie si mi-am reamintit brusc de niste lucruri cu care sperasem sa nu ma mai intorc in Romania, dupa cele cinci zile de la Bruxelles… Stilul unora din alesii nostri e pur si simplu infiorator. Si nu pot sa remarc, cu toata ostilitatea mea ideologica la culoarea rosie, decat ca cei ce se considera in dreapta spectrului politic sunt niste jigodii. Cel putin la Bacau. Am vazut un mare doctor bacauan umilit, am vazut glumite ieftine din partea unor indivizi ce ar trebui sa-si vada de camioane si buldoexcavatoare, am vazut niste declaratii stupefiante si copilaroase, reactii la nervi, sictir… Ce sa le explici unor oameni incuiati despre civilizatie cand singura lor relatie cu Occidentul sunt masinile de lux second-hand? Maine seara probabil ne vedem la Consiliu, dar sunt deja lipsit de chef…