Sute de onesteni cu frica de Dumnezeu s-au trezit sâmbata dis-de-dimineata pentru a lua parte la slujba de resfintire a Bisericii din Borzesti, ce poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului”, lacas de cult ce a fost construit in stil moldovenesc din initiativa Sfântul Voievod Stefan cel Mare. Slujba de târnosire a fost savârsita de un sobor de 10 inalti ierarhi, alaturi de zeci de preoti din toata eparhia. De asemenea, pentru prima data, Moastele Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului au poposit la Onesti fiind gazduite de Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh“, iar sâmbata, sfintele relicve ajungând la Borzesti.
Sute de credinciosi din toata Eparhia Onestiului si nu numai au trait sâmbata momente de aleasa piosenie, participând la doua evenimente unice, respectiv resfintirea Bisericii din Borzesti si aducerea la Onesti si ulterior la Borzesti a Moastelor Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului. Dupa ritualul târnosirii, Sfânta Liturghie solemna a fost oficiata pe o scena special amenajata in fata „Muzeul de cultura si arta religioasa”, ce functioneaza in cladirea vechii scoli fondata la 1838.
La Sfânta Liturghie au participat 10 inalti ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre si s-a desfasurat sub protia Înaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, care a slujit alaturi de: Preasfintitul Dr. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos; Preasfintitul Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului; Preasfintitul Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului; Preasfintitul Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor; Preasfintitul Sebastian, Episcopul Slatinei; Preasfintitul Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord; Preasfintitul Andrei Fagarasanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, si Preasfintitul Corneliu Bârladeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Husilor.
Istoricul Bisericii din Borzesti
Borzestiul devenit astazi unul unul dintre cartierele municipiului Onesti este un loc incarcat de istorie. Aici s-a nascut si a copilarit Sfântul Stefan cel Mare. Biserica din Borzesti poarta hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita din initiativa lui Stefan Cel Mare intre 9 iulie 1493 si 12 octombrie 1494, marele nostru domnitor ctitorind acest lacas de cult impreuna cu fiul sau, Alexandru-Voda.
Biserica din Borzesti este renumita pentru legenda ce graviteaza asupra ei. Se spune ca este singura biserica ridicata de Sfântul Stefan nu pentru a comemora vreo victorie, ci in amintirea prietenului sau, Gheorghita, omorat de tatari in acest loc.
Cronicile vremii sustin ca Stefan cel Mare a copilarit mult timp pe Valea Trotusului, iar atunci când cobora din cetatea de scaun, purtat de tatal sau, Bogdan Voda, sa vada frumusetile tarii, din toata Moldova cel mai mult el indragea Borzestiul.
De Borzesti se legau multe amintiri de-ale voievodului, caci impreuna cu alti copii de razesi Stefan obisnuia sa se joace de-a moldovenii si tatarii in jurul unui stejar falnic, rotund in coroana si gros cât sa-l cuprinda patru oameni.
Jocurile copiilor reflectau vitregia vremii, ei imparatindu-se in doua tabere adverse, ce aveau drept capetenie pe Stefanita, pentru ceata de moldoveni, si pe Mitrut, prieten si coleg de joaca de-al sau, pentru tabara tatareasca. Viitorul domn, pe atunci Stefanita, isi arata inca din acel timp abilitatile militare si inteligenta agera.
Din pacate, legendarul stejar din Borzesti s-a carbonizat de mult timp. Din lemnul carbonizat, tratat cu substante chimice, s-a comandat fabricarea unei mese care a fost plasata pe locul stejarului de alta data, in altar – acum locul este marcat de o gaura acoperita cu un pres.
Pictura de exceptie
In momentul de fata interiorul bisericii a fost pictat integral de catre maestrul Grigore Popescu, pentru a reda vitalitatea si vivacitatea lacasului de cult. Pe partea interioara a ferestrelor sunt desenate scene din aceasta legenda – spânzurarea lui Gheorghita, in stejar, de catre copii ca semn al infrângerii cetei pe care o conducea si omorârea lui de catre tatari.
Au raspuns invitatiei inaltelor fete bisericesti numai o parte dintre reprezentantii autoritatilor locale si nationale. Astfel, alaturi de consilierul guvernamental pe probleme de culte, au participat la sfintirea de la Borzesti deputatii Viorel Hrebenciuc si Gabriel Vlase, presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru. A surprins neplacut absenta reprezentantilor Prefecturii Bacau, ignoranti cu un moment unic in istoria judetului.
Sfântul Ierarh Nifon
Sfântul Nifon s-a nascut în Peloponez, în sudul Greciei, data nasterii fiind cel mai probabil între anii 1434-1440. A primit din botez numele Nicolae. La calugarie a primit numele Nifon si a vieţuit în manastirile Cutlumus si Dionisiu de la Muntele Athos. În anul 1483 a fost ales mitropolit al Tesalonicului, iar dupa 3 ani a fost ales patriarh al Constantinopolului. Dupa 2 ani de pastorie, în 1488, sultanul Baiazid II l-a îndepartat din scaunul patriarhal. În 1489 a fost rechemat la conducerea Patriarhiei ecumenice, însa a fost din nou îndepartat de turci si exilat la Adrianopol.
În perioada 1503-1505, adus de domnitorul Radu cel Mare, patriarhul Nifon va reorganiza viaţa bisericeasca din Tara Româneasca. A ajuns la neînţelegeri cu domnitorul Radu cel Mare, pentru ca nu aprobase casatoria surorii acestuia cu un boier moldovean, deoarece era împotriva canoanelor si rânduielilor bisericesti.
În vara anului 1505 patriarhul Nifon s-a retras la manastirea Vatopedu, apoi la manastirea Dionisiu de la Muntele Athos, unde a trecut la Domnul pe 11 august 1508. Canonizarea patriarhului Nifon a avut loc la 16 august 1571, când s-a decis ca ziua de pomenire sa fie pe 11 august.
Monahii de la manastirea Dionisiu au daruit domnitorului Neagoe Basarab capul sfântului si o mâna care au fost asezate în ctitoria de la Curtea de Arges. În anul 1949 moastele Sf. Nifon au fost duse în Catedrala mitropolitana din Craiova.
Cristinel AIOANEI