Filialele judetene ale principalelor grupari politice si-au definitivat si depus la BEJ listele de candidati “uninominali” – “Distribuirea” candidatilor pe colegii arata ca partidele au tinut cont, in mod previzibil, de dinamica propriilor bazine electorale din judet – “Greii” PNL si-au depus candidatura in colegiile preponderent urbane, in timp ce “omologii” din alianta PSD – PC s-au orientat catre electoratul “dur”, situat cu precadere in mediul rural – PDL mizeaza pe notorietatea Doinei Melinte pentru a mai rupe câte ceva din votul concurentei
Logica aparte a politicului, distantata de (pre)judecatile de valoare emise de asa-numitii “formatori de opinie”, a facut ca unii analisti ai vietii politice locale sa decreteze, in graba, ca “imparteala” colegiilor uninominale si depunerea candidaturilor la un loc in Parlament ar fi rodul unui “mega-aranjament” electoral, convenit intre principalele partide. Democratia nu exclude insa negocierea. Ba chiar e ingredientul politic fara de care compromisul e intangibil. Organizatiile judetene ale fortelor politice de “gabarit” si-au depus listele de candidati “uninominali” la Biroul Electoral Judetean. Fara modificari de ultima ora, garniturile distribuite de partide in colegii anunta totusi câteva “meciuri” uninominale picante. Una peste alta, formatiunile politice nu si-au neglijat atuurile. Dimpotriva, au tinut seama de ele cu vârf si indesat in momentul desemnarii candidatilor si finalizarii listelor.
Ruralul, ascendent electoral in fata urbanului
Competitia electorala pentru un loc in Camera Deputatilor poate fi asimilata cu un duel intre disciplina votantilor circumscrisi mediului rural si plusul de informatie de care dispun electorii care traiesc la oras. Primii par mai lesne manipulabili, insa nu trebuie uitat ca internetul si televiziunea fac ravagii “la tara”, in timp ce votantii urbani, alegerile locale au confirmat-o, pot fi “prelucrati” emotional cu usurinta de catre politicieni. Cele trei colegii de deputati alcatuite la nivelul municipiului Bacau par o formalitate pentru PNL. In lumina scorului neasteptat obtinut la locale, candidatii “uninominali” ai liberalilor pornesc, pe toata linia, cu un avantaj predictibil.
Astfel, in colegiul 1, notorietatea relativa a lui Tudor Chiuariu va da piept cu nazuintele parlamentare ale viceprimarului Constantin Draganuta. Primul e in pole-position.
In colegiul 2, deputatul social-democrat Minodora Cliveti se va confrunta, intr-o finala scontata, cu liberalul Ioan Silviu Lefter, in timp ce in colegiul 3 vicepresedintele Consiliului Judetean, Ionel Palar, este virtual câstigator prin prisma compozitiei colegiului in care candideaza (35 de mii de locuitori ai Bacaului, plus locuitorii a opt comune din nordul municipiului, toate conduse de primari ai PNL). “Ocrotiti” electoral de aripa protectoare a primarului Stavarache, candidatii liberali din cele trei colegii par a avea o viata usoara in campanie.
O cu totul alta situatie intâlnim in colegiile uninominale “rurale”. Incepând cu colegiul 4 compozitia electorala se modifica substantial, conferind un statut solid candidatilor uninominali ai PSD-ului. Chiar daca PDL e cel mai bine reprezentat numeric in colegiul sus-amintit, edilii democrat-liberali conducând 7 din cele 13 localitati ce compun colegiul, Neculai Olaru (PDL) va avea de furca cu managerul Agricolei International, Gheorghe Antochi, candidat din partea PSD. In fapt, prin prezenta Buhusiului in componenta colegiului, balanta electorala inclina net in favoarea lui Antochi, PSD “controlând”, prin primarii sai, aproape 52 la suta din populatia cu drept de vot din acest colegiu. Tinând seama de notorietatea de care se bucura, Antochi porneste cu prima sansa.
Colegiul 5 poate fi considerat drept “eterogen” din punctul de vedere al coloritului politic. Este un colegiu in care candidatii PNL si PDL, Mihai Banu, respectiv Liviu Miroseanu, au un avantaj relativ in fata contracandidatilor. Situat in stânga Siretului, acest colegiu este unul al problemelor sociale, el acumulând o populatie care traieste, aproape exclusiv, din “muncile câmpului”.
Colegiul 6 este dominat autoritar de PSD care dispune de un bazin electoral cotat la 76 la suta din populatia cu drept de vot a colegiului. Cei mai proeminenti candidati sunt Endre Bereczki (PSD – PC) si Valerian Vreme (PDL).
Alianta PSD – PC are o prezenta semnificativa si in colegiul 7. Cu aproximativ 55 la suta din populatia cu drept de vot “controlata” de primari ai aliantei sus-amintite, victoria candidatului Constantin Avram se anunta facila, daca seful conservatorilor bacauani nu comite vreo eroare electorala care sa-i fie fatala din punct de vedere politic.
Colegiul 8 inregistreaza, de asemenea, o importanta prezenta social-democrata. Prin cei 7 primari pe care-i are in acest colegiu, PSD acumuleaza un bazin electoral de 52 la suta din populatia cu drept de vot. Cei mai puternici candidati par a fi Iulian Iancu, din partea PSD – PC, si Cristian Cucuian, de la PDL.
Liderul social-democrat Viorel Hrebenciuc va candida in colegiul 9, unde porneste ca favorit in cursa pentru un nou mandat in Parlament, in timp ce presedintele executiv al PSD Bacau, Gabriel Vlase, va candida in colegiul 10, unde porneste cu prima sansa in fata fostei glorii sportive Doina Melinte, aruncata in lupta, pe ultima suta de metri, de PDL. Ambele colegii au in componenta importante bazine electorale social-democrate: in colegiul 9 primarii PSD “controleaza” 56 la suta din populatia cu drept de vot. In colegiul 10 procentul este si mai covârsitor, PSD acumulând, prin primariile pe care le controleaza, peste 60 la suta din populatia cu drept de vot. Ramâne de vazut daca bazinele electorale de care dispun atât PSD, cât si PNL,vor fi convertite intr-o prezenta consistenta la urne. Criteriul numarului de voturi adunate este cel care va departaja, in final, partidele si, implicit, candidatii.
Pentru Senat trag tot deputatii
O schimbare esentiala vom inregistra in campania electorala pentru Senat. Devine capitala in acest caz prestatia candidatilor la deputatie, intrucât in componenta colegiilor senatoriale intra, firesc, colegiile de deputati. Alcatuit din cele trei colegii de deputati de la nivelul municipiului Bacau, colegiul senatorial 1 devine o formalitate pentru liberali. Aici va candida fostul prefect, Gabriel Berca. Acesta porneste cu prima sansa, insa contracandidatii sai – managerul Spitalului Judetean, Dan Stoica, respectiv rectorul Universitatii Bacau, Valentin Nedeff – pot incurca itele stabilor liberali.
Alcatuit din colegiile de deputati 6 si 7, colegiul senatorial 2 il avantajeaza net pe candidatul aliantei PSD – PC, Sabin Cutas.
Colegiul senatorial 3, compus din colegiile de deputati 9 si 10, anunta o lupta in trei pentru accederea in Senat: Catalin Mardare (PSD – PC), Lucian Ciubotaru (PNL) si Toader Balcanu (PDL).
In cel mai neprimitor colegiu senatorial, al patrulea, vor incerca sa se impuna Adrian Mironescu (PNL), Elena Mitrea (PSD – PC) si Doru Simovici (PDL).
Administratia se pregateste de concediu. Electoral
Numerosi alesi locali vor “dezerta” din functii pentru a candida la parlamentare. De fapt, administratia locala va fi paralizata de migratia electorala din aceasta toamna. Prin numarul de alesi locali care isi vor “neglija” functiile dobândite pentru a participa activ in campania electorala de la parlamentare, PNL este partidul care genereaza cel mai important deficit de cadre din administratie. In frunte cu Ionel Palar, vicepresedinte al CJ Bacau, vor mai parasi consiliul Silvestru Dogaru, Marius Danciu, Corneliu Pricope si Ovidiu Cojocaru. Din consiliul local vor pleca in campanie pentru PNL Lucian Ciubotaru si Cristian Cojocaru. Din partea PDL vor pleca din administratia locala viceprimarul Constantin Draganuta, vicepresedintele CJ, Vasile Nistor si consilierul local onestean Valerian Vreme. Constantin Avram va lasa, la rândul sau, functia de consilier judetean pentru a candida la deputatie din partea aliantei PSD – PC.
Lucian BOGDANEL