Cercetatorii au descoperit ca, pe masura ce standardul de viata al unei natiuni scade, rata sinuciderilor creste. Din punct de vedere socio-patologic fenomenul sinuciderii ar putea masura sanatatea mintala a unei societati, oglindind tensiunile si conflictele sociale, politice si economice ale acesteia. In judetul Bacau, in 2007 s-au sinucis 94 de persoane.
„Sinuciderile ramân o problema a comportamentului uman dependenta de ambiant si conditiile existentiale in care este plasata persoana. Potrivit teoriei biologice, sinuciderea este o boala, teoria psiohologica sustine ca sunt o expresie a unei constitutii psihice fragile (personalitati fragile), iar teoria sociologica le vede ca un fapt social, un act de fuga din fata unei realitati. Concluzionând, suicidul se afla la intersectia factorilor bio-psihologici cu cei sociologici. Zilnic, 2 la suta din mortile violente sunt sinucideri, raportul dintre barbati si femei este de 3 la 1”, spune medicul legist Marcel Badara. Factorii de risc sunt trei, bio-psihologici, relationali si micsti. Primii se refera la starile depresive, care reprezinta 35 – 80 la suta din suicid, melancolic, halucinate, sevraj de alcool sau droguri. Factorii relationali sunt economici, stress, conflicte familiale, juridice sau sociale. Factorul mixt este psiho-relational si aici intra disperarea, sarcinile nedorite. „Suicidul este ca un iceberg, pentru ca majoritatea motivatiilor ramân necunoscute”, spune medicul Marcel Badara.
Media nationala a sinuciderilor
Media nationala a sinuciderilor a fost, în 2007, de 11,93 cazuri la suta de mii de locuitori, potrivit Institutului National de Medicina Legală (INML) „Mina Minovici”.
Sinuciderile reprezintă 22,7 la suta din totalul mortilor violente, cu 2.705 cazuri, adica de aproape cinci ori mai multe decât omuciderile. Cei mai multi dintre cei care s-au sinucis au fost bărbati, 77 la suta dintre cazuri. Cele mai multe cazuri de sinucidere au fost înregistrate în judetul Harghita, cu 33,03 la suta de mii de locuitori, Covasna (23,56 la suta de mii de locuitori), Târgu Mures (19,90 la suta de mii de locuitori), Craiova (17,40), Satu Mare (17,65), Bihor (16,75), Iasi (15,16), Tulcea (15,29), Sibiu (15,84), Hunedoara, (15,82), Arad (14,72), Botosani (14,25), Constanta (14,59). Asadar, judetul Bacau nu figureaza in prtimele 13. Peste 3.000 de persoane si-au luat viata in 2007 in România, specialistii fiind de parere ca bilantul de anul acesta va fi mult mai mare. Acestia au observat ca numarul cazurilor de sinucideri a crescut atât de mult, incât l-a depasit pe cel al victimelor accidentelor rutiere.
Ia amploare suicidul in rândul copiilor
S-a mai observat inca o tendinta ingrijoratoare, suicidul in rândul copiilor si adolescentilor. Majoritatea copiilor români care au incercat sa-si ia viata erau proveniti din familii ale caror parinti erau plecati la munca in strainatate, iar minorii erau ramasi in tara, in grija rudelor sau vecinilor. Un studiu al World Health Organization, in legatura cu rata sinuciderilor la nivel mondial, arata ca, pâna in 2004 cel putin, cea mai mare rata de suicid la suta de mii de locuitori o aveau tarile mici si cu nivel economic scazut, precum Lituania (80 de cazuri la suta de mii de locuitori), Belarus (cu peste 60), Estonia, Ungaria (peste 45), in timp ce România avea o rata de 23,9 de sinucideri la suta de mii de locuitori. Aceste cifre nu tin cont si de incercarile de suicid.
Cauzele sinuciderilor
Specialistii spun ca, de obicei, oamenii apeleaza la aceasta metoda extrema din cauza ca incearca sa scape de sentimente precum respingere, durere sau pierdere, furie, rusine sau vinovatie in legatura cu ceva. Unii oameni pot fi ingrijorati in legatura cu faptul ca si-au dezamagit prietenii sau familia, altii se pot considera nedoriti, neiubiti, victime sau poveri pentru cei din jur. In majoritatea cazurilor, sinucigasii sunt victimele depresiilor.
Rata sinuciderilor se mentine crescuta in Bacau
Rata sinuciderilor se mentine crescuta in rândul bacauanilor. Statisticile de specialitate, intocmite de cadrele medicale ale LML, arata ca, in 2007, 94 de bacauani si-au pus capat zilelor, ceea ce ar insemna ca s-au inregistrat aproximativ opt sinucideri intr-o singura luna. Cei mai multi bacauani s-au spânzurat, iar 82 dintre ei au suferit o moarte violenta dupa ce si-au pus streangul de gât. Cu toate acestea, rata sinuciderilor a mai scazut fata de anii trecuti. In Bacau, 74 dintre cei care s-au sinucis au fost barbati, iar restul de 14, femei. Cei mai multi dintre sinucigasi, 82, aveau vârsta cuprinsa intre 16 si 80 de ani.
Dan MINDIRIGIU