Va fi greva in invatamânt?

Pozitia ferma a premierului Calin Popescu Tariceanu vis-a-vis de Legea majorarii cu 50 la suta a salariilor din invatamânt a primt un intaritor neasteptat: recomandarea facuta de FMI Guvernului României de a fi foarte circumspect cu majorarile salariale in conditiile agravarii crizei economice mondiale. Federatiile sindicale reprezentative din invatamânt au reactionat foarte prompt. Liderul Federatiiei Sindicatelor Libere din Invatamânt-F.S.L.I., Aurel Cornea, a luat foc: “Cum sa recomande FMI asa ceva? Din punctul meu de vedere, e aberanta o asemenea atitudine! Daca România a ajuns sa primeasca „indicatii pretioase” de la FMI, înseamna ca nu mai suntem un stat independent”. Aurel Cornea a si precizat ca F.S.L.I. a solicitat deja Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului executia bugetara pe primele 9 luni ale anului 2008, pentru a verifica daca învăţământul a primit cu adevarat, anul acesta, 6 la suta din PIB si de ce nu au fost platite pâna acum investitiile si dotarile contractate. M.E.C.T. n-a avut pâna aseara nici o reactie vis-a-vis de aceasta solicitare. La fel de revoltat a fost si presedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor: „Ma doare-n cot de recomandarea FMI! Peste tot, în statele unde FMI şi-a făcut simtita prezenta, s-au înregistrat grave prejudicii economice. S-ar putea ca FMI sa-mi recomande mâine sa schimb cursul Dunarii! „. Doar preşedintele „Alma Mater”, Razvan Bobulescu, si-a pastrat calmul: „Nu ma mira! FMI-ul întodeauna a fost împotriva oricarei majorari salariale mai mari de 3 la suta! ” Contactat de noi pe marginea acestor reactii, liderul S.L.I. Bacau, profesorul Gheorghe Manole Chiariac, ne-a declarat: „Tinem permanent legatura cu liderii celor patru federatii sindicale, pentru a hotari când anume vom declansa greva generala, in cazul in care Tariceanu va bloca Legea votata in unanimitate de cele doua camere ale Parlamentului, declarata constitutionala de catre Curtea Constitutionala a României, care a indicat si sursele de finantare, si promulgata recent de seful Statului. Calin Popescu Tariceanu a avut intotdeauna o atitudine trufasa, chiar dispretuitoare, fata de slujitorii scolii, nu se dezminte nici acum si incearca sa puna o eventuala criza economica pe seama majorarii salariilor din invatamânt, desi n-a avut nici o reactie la majorarile mult mai substantiale ale salarilor altor categorii de bugetari, chiar in cursul acestui an. Vom lua o decizie comuna, dupa ce ne vom consulta rapid, in functie de noua situatie creata”.
La inchiderea editiei: Guvernul a amânat majorarea salariilor profesorilor!

Aflam, la inchiderea editiei, ca Guvernul a adoptat, aseara, prin ordonanta de urgenta, amânarea cresterii salariilor profesorilor, pâna la 1 aprilie, în asteptarea unei Legi unice a salarizarii bugetarilor, lege pe care liderii federatiilor sindicatelor reprezentative din invatamânt au cerut-o cu insistenta inca de acum trei ani! Reamintim ca Legea privind majorarea cu 50 la suta a salariilor din învatamânt a fost votata in Parlament pe 30 septembrie, când toti deputatii, inclusiv ministrul Educatiei de la acea vreme, Cristian Adomnitei, au votat în favoarea propunerii PSD de crestere a salariilor cu 50 la suta. Iniţial, Guvernul oferise prin ordonanta de urgenta o majorare de 6 la suta, urcata ulterior la 9 la suta. Dupa votul din Parlament, legea a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala, care, pe 15 octombrie, a stabilit ca aceasta este conforma cu legea fundamentala. Dupa decizia Curtii Constitutionale, Legea a fost promulgara pe 24 octombrie de presedintele Traian Basescu. În aceeasi zi, sindicatele au semnat la Palatul Cotroceni Strategia pentru reforma educatiei. Executivul a sustinut contant ca nu sunt bani pentru cresterea salariilor din educatie si ca aceste majorări incurajeaza si alte categorii de bugetari sa solicite cresteri similare. Potrivit presedintelui Traian Basescu, justificarile Guvernului sunt neadevarate. Partidele au anunţat ca vor ataca decizia Guvernului de blocare a cresterilor salariale pentru profesori. PD-L a declarat ca va depune motiune de cenzura si va da Guvernul in judecata, iar PSD e pregatit sa convoace Parlamentul pentru a dezbate in regim de urgenta decizia Guvernului.
Va fi sau nu va fi declansata greva generala in invatamânt? S-ar putea sa avem raspunsul chiar in cursul zilei de astazi.

Comentarii

  1. eu vreau greva sa mergem la sc si sa nu facem ore :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  2. da ar fi soooper si pt noi si pt profesori:X:X:X:X:X:X besc greva

Adauga un comentariu

*