Plină pană la refuz, ieri, Sala Bibliotecii Casei de Cultură din Buhuşi, la Lansarea oficială a candidaţilor Alianţei PSD A PC pentru Colegiul 4, Elena Mitrea, candidat pentru Senat şi domnul Gheorghe Antochi, candidat pentru Camera deputaţilor.
În jur de 120 de oameni din cele 13 localităţi ale colegiului 4, lideri locali ai Partidului Social Democrat şi ai Partidului Conservator, staff-ul de campanie al preşedintelui Agricola Internaţional, Gheorghe Antochi, au ascultat cu atenţie ce au de spus cei doi candidaţi odată cu începutul LEGAL al campaniei electorale, un debut pe care cei doi au vrut să-l organizeze în litera legii, spre deosebire de alte partide, care au trecut la afişaj înainte de data fixată prin prevederile legale.
Fireşte că amfitrionul ceremoniei de lansare a celor doi candidaţi a fost Primarul oraşului Buhuşi, Ionel Turcea, edilul pe care buhuşenii l-au mandatat pentru a treia oară.
„Doi oameni de caracter”
Alături de acesta şi de candidaţi au fost prezenţi Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean şi Dumitru Bontaş, membru fondator al grupării social-democrate băcăuane.
„Aveţi în faţă doi oameni de caracter care, odată aleşi, pot schimba faţa omului politic din România – a spus Primarul Turcea, imediat după ce a urat bun venit invitaţilor săi. Nu cred că ei îşi permit să fie ca ceilalţi parlamentari – mă rog, o parte dintre ei – care fac de râs clasa politică. Eu, unul, nu pot decât să le urez succes şi să-i asigur că la Buhuşi există o echipă de oameni inimoşi care vor fi trup şi suflet alături de ei!”
„Dumneavoastră sunteţi trudiţi şi conştiincioşi, iar eu ştiu cum este să trăieşti pe bani puţini”
Elena Mitrea a deschis seria alocuţiunilor cu îndrăzneala pragmatismul caracteristice unei femei hotărâte. Pe un ton cald, dar ferm, s-a prezentat cu simplitate: are 47 de ani, trăieşte în Buhuşi de 32 de ani şi este inginer la Secţia Creaţie a fabricii Stofe Buhuşi. Are familie, este mama a doi copii. „Să candidez pentru Senat a fost alegerea colegilor mei din PSD – a mărturisit Elena Mitrea. Ce caut eu, o femeie, în politică?! Viaţa m-a călit într-atât încăt am încredere în mine şi cred cu toată tăria că am să reuşesc ceea ce îmi propun. Sunt un om cinstit, corect, onest şi sunt aplecată asupra oamenilor. Nu promovez nici un grup de interese, iar cei care mă cunosc mai bine ştiu foarte bine acest lucru. Eu însumi ştiu cum este să trăieşti pe bani puţini, să-i împarţi între facturi, impozite, taxe, mâncare, copii care trebuie trimişi la şcoală. În acelaşi timp, nu sunt străină de viaţa celor din mediul rural. M-am născut la sat şi acum, în memoria părinţălor mei pe care n-am ajuns să-i văd bătrâni, muncesc bunata de pământ rămasă de la ei cu mijloace rudimentare şi fără subvenţii de la stat. Dumneavostră, cei de la sate, sunteţi trudiţi, conştiincioşi şi cu frică de Dumnezeu, iar eu nu pot să nu mă întreb: pentru câte zile din lună vă ajung banii din pensie?! Beneficiaţi de asistenţă socială adevărată sau doar pe hârtie?!…”
Candidatul PSD A PC pentru Senat, în Colegiul 4, şi-a manifestat credinţa că, pentru prima dată, votul uninominal dă posibilitatea să fie aleşi oameni care pot şi vor face lucruri oneste, cinstite. De asemenea, Elena Mitrea i-a asigurat pe toţi simpatizanţii săi că: „Această campanie nu va fi doar o paradă, cum mulţi îşi permit să facă. Scopul meu este să câştig. Am o echipă nu prea numeroasă, dar formată din oameni hotărâţi şi încrezători, care imi dau şi mie încredere.”
Elena Mitrea a arătat tuturor liderilor comunităţilor rurale şi celor din Buhuşi că foarte important este să se prezinte la vot cât mai mulţi alegători şi şi-a manifestat speranţa ca, la sfârşitul mandatului care va începe peste o lună viaţa să fie mai bună pentru oameni, mai ales dacă va exista o guvernare liniştită, constructivă, fără scandaluri inutile care transformă întreaga societate românească într-un mare perdant.
„A candida pentru Camera Deputaţilor este o provocare pentru mine”
Gheorghe Antochi, preşedintele Agricola Internaţional şi candidat pentru Camera Deputaţilor pentru Alianţa PSD A PC, a arătat că soarele ce răsfrânt cu putere pe ferestrele săşii din Buhuşi poate fi un argument care să dea încredere populaţiei localităţilor din Colegiul 4 să iasă în număr cât mai mare la vot pe 30 noiembrie.
„Şi să voteze Alianţa PSD A PC – a precizat acesta, zâmbind. Avem un program complex, elaborat, care poate genera o dezvoltare reală a României şi un progres social de care România are nevoie”.
Antochi a mulţumit primarului Turcea pentru primirea făcută şi tuturor celor prezenţi, arătând că manifestă un respect deosebit pentru locuitorii acestei localităţi cu peste 18.000 de locuitori, ridicată la rang de oraş încă din 1930 şi care, din păcate a avut soarta unui oraş monoindustrial, dar care a rezistat în pofida tuturor previziunilor negativiste şi care acum dezvoltă cu ajutorul primarului Turcea industriile private.
„A candida pentru Camera Deputaţilor este o provocare pentru mine – a mărturisit Gheorghe Antochi – şi imi voi face datoria ca deputat cu aceeaşi pasiune şi experienţă cu care muncesc de 42 de ani. Muţumesc dumneavoastră, tuturor şi colegilor mei din Agricola Internaţional care reuşesc să constituie şi o bună echipă electorală, după ce, împreună, am reuşit să facem din Agricola Bacău un nume de referinţă al economiei româneşti, în toţi anii aceştia în care toate celelalte companii agroalimentare au fost rase de pe harta economică a României.
„Politica a devenit o trăsătură de caracter naţional care nu mai face cinste nimănui”
În mod voluntar, cei mai mulţi dintre conducătorii firmelor din Grupul Agricola Bacău s-au angajat în această campanie electorală, care a început astăzi. Sunt convins că vor fi ajutaţi de dumneavostră, locuitorii din Colegiul 4. Doresc o campanie civilizată, pe măsura modelului nostru de comportament şi de muncă, preţuind vreme de 30 de zile viaţa, valorile şi ocupaţiile oamenilor pe care îi dorim la vor în număr cât mai mare” – a precizat preşedintele Agricola Internaţional.
Acesta a arătat oamenilor că ultimii 20 de ani au fost grei, marcaţi de o tranziţie costisitoare. „Am făcut eforturi mari pentru a depăşi nenumărate dificultăţi. Agricola Bacău are peste 3.000 de salariaţi şi dumneavostră ştiţi foarte bine că este greu să ţii o casă; cu atât mai greu este să ţii 3.000. Am şi o nereuşită personală în toţi anii aceştia: n-am reuşit să motivăm oamenii din Agricola pe măsura muncii şi competenţei lor. Ar fi fost foarte uşor să dăm bani mai mulţi la lefuri, dar am fi pierdut locurile de muncă. Am preferat să măsurăm de trei ori şi să tăiem o singură dată, pentru a asigura ziua de mâine a oamenilor care au făcut eforturi ca această companie să funcţioneze şi să performeze.”
Gheorghe Antochi a arătat că a acceptat să candideze pentru Alianţa PSD A PC la propunerea organizaţiei judeţene a social-democraţilor. „N-a fost o decizie uşoară – a recunoscut acesta. Cei apropiaţi mie, familia, m-au apostrofat: «Ce ţi-a trebuit să candidezi?! Nu vezi cum e astăzi politica?!… Tu sigur vei suferi, pentru că nu poţi fi indiferent la nedreptăţi, şi nici altfel decât onest! Tu preţuieşti oamenii, munca…».
Aşa au sunat cuvintele celor din familia mea, care m-au înţeles toată viaţa şi m-au sprijinit întotdeauna. Însă profesorul Nedef, un om de mare valoare mi-a spus că, dacă nici eu nu mă implic, mai ales acum, când politica a devenit o trăsătură de caracter naţional care nu mai face cinste nimănui, înseamnă că în ţara asta nu mai are cine să candideze!”
„Agricultura: o mare ruşine pentru toţi care au guvernat şi o palmă grea pe obrazul românilor”
Prin urmare, Gheorghe Antochi, a luat o hotărâre deosebit de importantă în plan personal, motivat şi de faptul că două dintre priorităţile programului PSD A PC sunt energia şi agricultura, domenii care au „influenţă directă asupra crizei economice actuale care cutremură omenirea. Scumpirea ţiţeiului a generat dezechilibre economice majore: veniturile nu mai reuşesc să acopere costul resurselor, iar consecinţele sunt imprevizibile. De cealaltă parte, criza alimentelor care stăpâneşte omenirea: mai mult de o treime din populaţia lumii nu are necesarul minim de alimente. Ei bine, în acest context, o ţară vestită pentru potenţialul şi resursele sale cum este România, vestită pentru agricultura de care se vorbeşte mai mult în campaniile electorale decât în campaniile agricole, a ajuns să fie dependentă de produse agrio-alimentare din import ! Peste 2 miliarde de euro este deficit comercial generat de produsele agroalimentare importate, ceea ce nu poate fi decât o mare ruşine pentru toţi cei care au guvernat după 1990 şi o mare palmă pe obrazul românilor! După 1990 s-a dat binemeritat oamenilor pământul înapoi, dar fără o corelare cu mijloacele necesare pentru munca în agricultură. Oamenii trudesc din greu şi astăzi, semănând în pământ bani aduşi din alte activităţi, pentru a obţine o producţie deseori nu cu mult mai mare decât necesarul pentru autoconsum…”
„Dezechilibrul între rural şi urban trebuie inlăturat”
Dar satul românesc nu înseamnă numai agricultură, ci şi alte activităţi economice, administraţie, învăţământ, sănătate, cultură – domenii pe care Gheorghe Antochi le preţuieşte în aceeaşi măsură: „În ultimii ani, neraţional, au avut loc alocări de fonduri, de exemplu pentru învăţământ, dar cu foarte mare întârziere. Banii au ajuns abia atunci când nu mai puteau fi angajate proiecte, iar la sfârşit de an se căutau modalităţi de a fi cheltuiţi, pentru că altfel nu s-ar mai fi primit alţi bani anul următor – a arătat candidatul PSD A PC. Şcoala din mediul rural – să mă ierte dascălii, că nu-i vina lor – e un adevărat dezastru: doar 3 copii dintr-o sută termină liceul şi doar unul este absolvent de facultate. Asta în special pentru că dintr-o pensie de mizerie nu se poate susţine un copil la şcoală. E nedrept ca un pensionar din agricultură să aibă pensie într-un an cât alţi pensionari într-o lună! Oamenii trebuie să câştige bani EGALI în localităţile lor. Nu trebuie să mai fugă de la sate la oraş, nu trebuie să mai fugă să muncească peste graniţe, de multe ori în condiţii umilitoare. Toate acestea am convingerea că pot fi schimbate, iar eu sunt genul de om care nu poate fi întors din drum! – a răbufnit oarecum Gheorghe Antochi. Nu cred că ar fi pentru mine bucurie mai maredacă vom reuşi să obţinem un număr cât mai mare de voturi, valorificând astfel şi avantajele pe care le aduce votul uninominal, adică posibilitatea de a alege oameni adevăraţi şi nu liste!” – a încheiat preşedintele Agricola Internaţional.
„Vă veţi convinge de aceşti oameni în următoarele 30 de zile şi în următorii 4 ani!”
Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean, a arătat că este bucuros să se afle în mijlocul buhuşenilor şi nu a ascuns că are datorii faţă de ei şi de votul lor din primăvară.
„Pe domnul Antochi îl recomandă faptul că a reuşit să conducă acest colos al economiei naţionale, Agricola Bacău, în toţi aceşti ani, în ape foarte tulburi, întrAun mediu care nu respectă întotdeauna regulile economiei de piaţă. Are o experienţă incontestabilă. Dânsul îl are ca adversari direcţi oameni care au deţinut funcţii în administraţia judeţului pentru scurt timp şi care nu au demonstrat mare lucru, nu au adus un plus de valoare. Cât o priveşte pe doamna Mitrea, celelalte partide nu au avut curajul să propună femei pentru Parlamentul României. Hotărâtă cum este dumneaei, cu un caracter de calitate, eu cred că merită să devină primul parlamentar pe care îl dă oraşul Buhuşi” – a apreciat Benea, arătând că are convingerea că PSD A PC va câştiga alegerile parlamentare şi că, în actualul climat, „preşedintele Băsescu nu se va mai putea juca de-a şantajul pentru nominalizarea unui prim-ministru”.
Dragoş Benea a încheiat afirmând răspicat: „Cei doi candidaţi din Colegiul 4 sunt oameni pe care îi caracterizează conştiinciozitatea şi cred că vă veţi convinge de acest lucru în următoarele 30 de zile şi în următorii 4 ani!”
„România se sprijină pe satul românesc”
Prof.univ. dr. ing, Dumitru Bontaş, prorectorul Universităţii „George Bacovia”, membru fondator al organizaţiei social – democrate, a început să vorbească oamenilor privind la o reproducere a tabloului „Car cu boi” a lui Nicolae Grigorescu: „Marele pictor a vrut să sugereze că România se sprijină pe satul românesc. Noi, aici, suntem adunaţi pentru că contăm pe satul românesc. Buhuşi este oraşul care rezistă în pofida tuturor predicţiilor negre.
Avem lângă noi doi oameni ai satului: 47 de localităţi din Colegiul 4 senatorial vor alege o fiică a satului de 47 de ani, doamna Elena Mitrea, primul senator femeie din 90 încoace. O mamă cu doi copii, pe care o felicit pentru felul cum a reuşit să ne emoţioneze astăzi pe toţi.
Domnul Gheorghe Antochi, tot un fiu al satului, peste cele 42 de circumscripţii judeţene ale României, este cel mai bun candidat acum, la 42 de ani de activitate. Este un lider, pentru mine. El cultivă, creşte şi culege. Cultivă speranţe, ştie să o facă şi aţi văzut ce frumos a făcut-o şi astăzi. Preţuieşte omenia, ştie să cultive smerenia, a ştiut întotdeauna să încurajeze ţăranii.
Ei doi, Mitrea şi Antochi, promit şi au capacitatea să facă cel mai mult dintre toţi care ne-au reprezentat până astăzi”.
A consemnat
Cristian CĂLIN
pe cind isi lanseaza candidatura domnul VINTILA in colegiul nr5 sau e o reduta pierduta din start.