Consiliul local Onesti a respins, la ultima sedinta, proiectul privind externalizarea serviciului de paza al spitalului municipal, cu noua voturi impotriva, opt pentru si patru abtineri. Votul dat de consilieri nu a tinut cont de culoarea politica a alesilor locali, ci doar de problemele obiective ridicate de proiectul propus de conducerea Spitalului Onesti. Majoritatea consilierilor PSD au fost impotriva proiectului. La fel s-a intâmplat si in cazul alesilor PNL si PD-L. Cea mai importanta opinie, de care au tinut cont foarte multi consilieri, a fost cea a medicului Gheorghe Ciobanu (PSD) si care a fost ani buni director al Spitalului Onesti. Fiind unul dintre cei care cunosc cel mai bine spitalul municipal, acesta a spus lucrurilor pe nume si a aratat ce se ascunde in spatele proiectului de externalizare a serviciului de paza.
Antijustificare economica
Aprobarea de principiu a angajarii de paznici privati a fost data la o sedinta a Comitetului director al Spitalului Onesti, la care au participat Elena Butnarus (manager interimar), Iuliu Ionas (director medical), Silvia Constantin (director ingrijiri) si Alina Munteanu (director financiar-contabil). De fapt, “s-a aprobat oferta companiei de paza si protectie «Prot & Guard»”, dupa cum se precizeaza in procesul-verbal incheiat in sedinta. Conducerea spitalului a mai aprobat si un studiu de fezabilitate, care include si un capitol extrem de important, “Justificarea economica a externalizarii si costuri estimative”, dar care nu justifica nimic si nu contine nimic concludent, in cele câteva rânduri scrise. “Trebuie suplimentat personalul de paza existent, cu un numar de sase salariati”, se precizeaza in capitolul “Justificarea economica”, din care lipseste tocmai justificarea economica. Conform primarului Emil Lemnaru, din studiul de fezabilitate trebuia “sa rezulte eficienta economica, financiara si sociala a externalizarii propuse”, insa astfel de lucruri nu reies din document. La finalul studiului, in capitolul “Costuri estimative”, se precizeaza doar faptul ca spitalul ar trebui sa plateasca 24.050 lei pe luna pentru firma de paza, adica aproape trei miliarde de lei vechi pe an, dar cifrele nu au fost raportate la nimic altceva.
Cu paza privata, spitalul ar pierde doua miliarde pe an
Adevarata (anti)justificare economica a facut-o doctorul Gheorghe Ciobanu, care a precizat ca paza spitalului e asigurata cu sase angajati proprii, care au salariul lunar de câte opt milioane de lei vechi, in timp ce pentru un paznic privat s-ar plati un salariu de aproape 20 de milioane. “Daca spitalul ar mai angaja inca sase paznici proprii, cheltuielile s-ar ridica la circa un miliard de lei vechi pe an, in timp ce cu firma privata s-ar cheltui trei miliarde – a calculat doctorul Ciobanu. Consider ca spitalul are cu totul alte prioritati, iar in ceea ce priveste pastrarea bunurilor si asigurarea pazei in spital, se poate face cu paznicii care sunt acum. Mai angajeaza inca sase, si tot va fi foarte bine; s-ar face o economie de doua miliarde, iar banii acestia pot fi folositi in alta parte. Eu consider ca o firma este interesata special pentru treaba aceasta”. Punctul de vedere al doctorului Ciobanu a fost impartasit si de avocatul Gheorghe Ene, de la PD-L. “S-ar putea sa fie un interes; trebuie vazut daca aceasta externalizare este in interesul spitalului, sau in interesul altor persoane”, a spus avocatul Ene. Ineficienta economica si financiara a fost subliniata si de consilierul PSD Endre Bereczki, candidat pentru Camera Deputatilor, in colegiul nr. 6. “Si eu sunt de parere ca externalizarea va duce la o ridicare a costurilor, pentru ca, in general, o firma privata, pe lânga toate celelalte cheltuieli care exista si astazi, isi pune acolo si o marja de profit”, a sustinut Endre Bereczki. Doctorul Ciobanu a mai amintit si de beneficiile aduse de celelalte externalizari care s-au facut la Spitalul Onesti. “S-a externalizat spalatoria si a disparut, s-a externalizat cantina si a disparut”, a subliniat doctorul Ciobanu.
Jurnalistii – una dintre potentialele tinte ale agentilor privati
Pe lânga interesul de miliarde, pe care cineva il are la Spitalul Onesti, a mai fost luata in discutie si utilitatea serviciului privat de paza, precum si eficienta sociala a acestuia. Doctorul Ciobanu s-a declarat convins ca, prin paza privata, nu se va schimba nimic in bine, ci se vor cheltui degeaba doua miliarde in plus. Mai mult, impactul si eficienta sociala vor fi negative, stiut fiind faptul ca spitalul are o relatie execrabila cu pacientii, cetatenii si jurnalistii. Deplasarea pacientilor si vizitatorilor ar fi drastic limitata de agentii privati, iar accesul jurnalistilor in institutie ar fi practic imposibil. In Studiul de fezabilitate aprobat de conducerea institutiei se precizeaza ca “accesul reprezentantilor mass-mediei se face numai pe baza legitimatiei de acreditare in specialitate si a documentului de identitate, precum si cu acordul managerului spitalului”. Astfel de prevederi, care se regasesc in reglementarile societatilor private, si nu a institutiilor publice, ar incalca, practic, Legea accesului la informatiile publice, mai ales ca spitalul se afla situat pe domeniul public al municipiului Onesti, si nu pe unul privat, iar angajatii institutiei sunt platiti din bani publici, inclusiv din buzunarele onestenilor.
Sefii din spital se feresc de presa
Cu sau fara paza privata, accesul presei in spital va fi interzis, dupa cum a precizat fostul manager, Mihai Andronic (PD-L) (foto), care, spre regretul onestenilor, este foarte probabil sa ocupe din nou aceasta functie, fiind singurul participant la concursul recent incheiat, pentru care rezultatele se vor anunta zilele acestea. “Daca voi ajunge din nou manager, o sa mai aveti acces in spital doar daca va permit eu; si e vorba de toata presa”, a declarat Andronic, pentru o publicatie locala. Declaratiile lui Andronic l-au socat pâna si pe seful sau de partid, viceprimarul Constantin Florian, care este si patronul unei institutii medicale private. “Eu nu mi-as fi putut permite vreodata sa fac astfel de afirmatii, nici macar in calitate de manager al unei institutii medicale private”, a spus Florian, extrem de uimit de atitudinea ostila a lui Andronic. Desi proiectul de externalizare a serviciului de paza a fost respins de legislativul local, este foarte probabil sa fie vazuti jurnalisti fugariti prin spital, chiar daca dupa ei nu vor alerga agentii privati, ci paznicii proprii, mânati de incapatânarea posibilului manager Andronic. Gheorghe LEU