Alcoolul, dusmanul conducatorilor auto!

alcool.jpgAlcoolismul la conducatorii auto se „construieste” pas cu pas, câte un pahar la o gustare, la prânz, cu ocazia unei intâlniri intre prieteni ori colegi, toate, la un loc, pot duce la depasirea pragului de consum cu risc minim. Adesea, bautorul isi subestimeaza consumatia si se gândeste ca nu exista nici un pericol, de vreme ce nu intrece masura. Si se urca la volan. Uneori, are „ghinionul” sa fie oprit de un echipaj de politie. Ce urmeaza? Iata doua dintre cazurile care devin generale, in astfel de sitiuatii. Parchetul de pe lânga Judecatoria Moinesti a dispus inceperea urmariiri penale fata de Florin C., de 33 de ani, din Comanesti, pentru savârsirea infractiunii de conducere a unui autoverhicul pe drumurile publice având o imbibatie alcoolica peste limita legala. Pe data de 19 octombrie, acesta fusese depistat de un echipaj de politie conducând un autoturism pe strada Polpilor, aflat sub influenta bauturilor alcoolice. Testat cu etilotestul, aparatul a indicat valoarea de 1, 25 mg/l alcool pur in aer expirat, pentru ca, dupa recoltarea probelor biologice de sânge, sa fie stabilita o alcoolemoie de 2, 5 la mie! Acelasi lucru s-a petrecut si in situatia lui Lucian C., de 28 de ani, din Moinesti, suprins la volanul unui autoturism Dacia cu 1, 08 mg/l alcool pur in aer expirat, alcoolemia fiind ulterior stabilita la 2, 4 la mie! Chiar daca n-a ajuns inca pe mâna procurorilor, Daniel C., de 30 de ani, va avea aceeasi soarta ca si colegii sai, intrucât pe 5 noiembrie a fost gasit sub influenta bauturilor alcoolice in timp ce se afla la volanul unui autoturism Dacia, circulând prin satul Zapodia, din comuna Traian. Testat cu etilotestul, acesta a indicat o valoare de 1, 06 mg/l alcool pur in aer expirat, ceea ce inseamna ca, mai mult ca sigur, alcoolemia se va ridica peste doi la mie!

Repere simple si usor de utilizat

Nu ca am tine partea conducatorilor auto care se urca bauti la volan, dar daca vor citi rândurile ce urmeaza vor sti mai bine ce-i asteapta. Indiferent daca e vorba de o cupa de sampanie sau de bere, de un pahar de vin, se consuma aceeasi cantitate de alcool, adica 10 grame de alcool per pahar. Acesta este reperul utilizat in general pentru reprezentarea unei unitati de alcool. Din pacate, nu exista o limita clara intre un consum de alcool lipsit de riscuri si unul periculos. Femeile sunt mai sensibile la alcool decât barbatii din cauza diferentelor de greutate corporala si de compozitie a tesutului gras. La aceeasi cantitate consumata, concentratia de alcool din sânge este mai ridicata in cazul femeilor. Un aperitiv, un pahar cu vin sau cu bere cresc nivelul de alcoolemie cu 0,33 g/l la o femeie de 50 de kg si cu 0,20 g/l la un barbat de 70 kg.

Alcoolemia

Alcoolemia reprezinta cantitatea de alcool din sânge. Se exprima in grame de alcool per litru de sânge. Cu cât cantitatea de alcool prezenta in sânge este mai mare, cu atât se schimba mai mult comportamentul celui aflat la volan, pierderea reflexelor, a controlului de sine etc.
Alcoolemia nu depinde numai de cantitatea de alcool ingerata, ci poate varia si in functie de greutatea persoanei, cu cât e mai mica, cu atât efectele consumului de alcool sunt mai importante. Depinde si de sex, la consum egal, femeile sunt mai sensibile la alcool decât barbatii, dar si de durata consumului, când se consuma mult alcool intr-un timp scurt, ficatul nu poate „pastra ritmul” si nivelul de alcoolemie creste brusc. Trebuie tinut cont si de alimentatie, pe stomacul gol alcoolul trece mai repede in sânge, iar efectele lui sunt mult mai mari. Alcoolemia creste, atingând nivelul maxim dupa o ora de consum de alcool, daca bautura este servita in timpul unei mese, si dupa o jumatate de ora, daca e servita pe stomacul gol. Cu fiecare nou pahar de alcool consumat, alcoolemia creste. Eliminarea alcoolului se produce in timp indelungat, e nevoie de o ora pentru eliminarea unei cantitati egale cu un pahar.

Consecinte

Pe termen scurt, consumul de alcool diminueaza coordonarea motrica si echilibrul, altereaza atentia, perceptia, puterea de judecata si controlul de sine. Tocmai de aceea, el este adesea asociat cu un comportament periculos care prezinta un risc crescut de ranire si accidentare. Astfel, betia este responsabila de 40 la suta din cazurile de decese survenite ca urmare a accidentelor de circulatie, de 25 – 35 la suta din cazurile de accidente rutiere nesoldate cu morti. Chiar si in concentratii inferioare nivelului „legal” de alcoolemie, alcoolul este responsabil in 40 la suta din cazurile de tâlharie sau omor, victime sau criminali.

Trei pahare multiplica de zece ori riscul accidentelor rutiere

Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool si, in 85 la suta din cazuri, acesta e provocat de bautorii ocazionali. La volan, nivelul maxim de alcoolemie tolerat este mai mic de 0,5 grame de alcool la litru de sânge, aproximativ doua pahare, si deja riscul de accidentare este de doua ori mai mare. Incepând de la 0,8 g/l, urcarea la volan constituie un delict. Tinerii soferi bautori sunt si mai expusi pericolelor, din cauza lipsei lor de experienta si a tendintei mai mare de a risca, specifica vârstei. Alcoolul ii provoaca onducatorului auto o stare euforica, care il face pe cel de la volan sa se simta mai curajos, mai indraznet dar, in realitate, el nu-si mai poate controla reactiile. Când se consuma doua pahare cu vin in timpul unei mese, nivelul de alcoolemie ajunge la 0,5g/l – in cazul unui barbat de 75 Kg, si de 0,8g/l – in cazul unei femei de 50 Kg, La 0,5g/l ,riscurile se multiplica de doua ori, la 0,8g/l de zece ori, iar la 1,2g/l, riscurile se multiplica de 35 de ori! Atentie, la aceeasi cantitate de alcool consumata, nivelul de alcoolemie variaza in functie de sex si greutate!
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*