Peste 60 de mii de bacauani cu drept de vot nu vor putea vota la alegerile parlamentare

– 10 la suta din bacauanii cu drept de vot din judet nu vor putea vota la alegerile parlamentare de anul acesta – Plecati la munca in strainatate, mutati in alte orase sau, pur si simplu, raspânditi prin universitatile din tara, acestia fac parte din categoria statistica a populatiei flotante – Potrivit prevederilor noii legislatii electorale, prin care a fost introdus sistemul de votare in colegii uninominale, “flotantii” judetului nu vor putea vota decât daca revin acasa, in colegiile uninominale pe raza carora se gasesc domiciliile lor stabile

Conform datelor statistice, mai bine de 60 de mii de bacauani cu drept de vot nu-si vor putea exercita acest drept la alegerile generale din data de 30 noiembrie. Cauzele acestei “anomalii” demografice sunt multiple. Plecati la munca in strainatate, raspânditi la studii universitare prin tara sau, pur si simplu, neinclusi in evidentele curente ale populatiei, acestia nu vor putea sa se pronunte pentru unul sau altul dintre candidati. Reglementarile mult mai constrângatoare ale noii legi electorale, in urma careia a fost introdus sistemul de alegere prin vot uninominal, fac imposibila remedierea acestui neajuns. Bacauanii in cauza vor putea participa la vot doar daca revin in colegiile uninominale din judet, pe raza carora isi au domiciliul stabil. Autoritatile recunosc ca cei peste 60 de mii de bacauani trebuie sa se supuna rigorilor legii. “Este o reglementare consfintita prin legea votului uninominal. Alegatorii nu pot vota decât in colegiile in care se gasesc domiciliile lor stabile. Un colegiu uninominal este delimitat pe o anumita arie administrativa. In consecinta, votul este dat de cei care au domiciliul stabil in respectivul perimetru”, spune subprefectul Gheorghe Hura.

Un colegiu intreg, plecat peste hotare

Eugenia Harja, sefa Directiei Judetene de Statistica (DJS), declara ca la nivelul institutiei pe care o conduce nu exista o centralizare privitoare la bacauanii cu drept de vot care nu vor putea vota pe 30 noiembrie. Aceasta recunoaste ca, din punct de vedere statistic, un asemenea demers ar fi inutil. “Noi avem o situatie privind populatia cu drept de vot stabila de la nivelul judetului, la data de 1 ianuarie 2008. Ea se ridica la 565 de mii de locuitori, cu vârsta de peste 18 ani. De la biroul de evidenta a populatiei stim ca pe listele permanente sunt inregistrati aproape 603 mii de bacauani cu drept de vot. Diferenta dintre cifra noastra si cifra lor este de 6, 2 la suta, bacauani care nu vor vota pe 30 noiembrie desi au acest drept. Eu cred ca procentul este mai mare si n-ar fi gresit sa spunem ca 10 la suta din cei peste 600 de mii de bacauani nu vor putea vota”, a precizat Harja. Diferenta dintre cifra de la evidenta populatiei si cea de la statistica este data de modul in care lucreaza cele doua institutii. “Noi lucram numai cu bacauani care sunt inscrisi in documentele oficiale si avem ca baza de calcul ultimul recensamânt. Stiti cum e, de atunci si pâna acum au mai plecat din tara, ilegal, si alti bacauani. Acestia nu apar in nicio statistica. De aceea cred ca procentul de 10 la suta e mai apropiat de realitate”, a mai spus directorul DJS. Datorita fluctuatiei numarului de locuitori, judetul Bacau a pierdut un mandat de senator. Pentru ca peste 120 de mii de bacauani au parasit judetul, conform statisticilor oficiale, Bacaul va avea doar 4 senatori, in loc de 5.

Eterna dilema a listelor suplimentare

La fiecare runda electorala, fortele politice au tras tot felul de semnale de alarma sugerând ca scrutinul a fost fraudat. Doua practici au fost cel mai des invocate: cea a votului pe liste suplimentare, respectiv cea a anularii voturilor date. De aceasta data regula se schimba. Listele suplimentare ramân, insa nu vor putea vota pe baza lor decât foarte putine categorii sociale, indeosebi cazurile speciale. “Practica listelor suplimentare se pastreaza, insa in alta formula. Pe liste suplimentare nu vor putea vota decât cei care fac dovada ca sunt din acelasi colegiu dar, din diferite motive, nu pot vota la sectiile la care sunt arondati. Oricum, sunt putine categorii care vor vota in baza listelor suplimentare. De exemplu membrii sectiilor de votare sau fortele de paza. Dar, repet, doar daca fac dovada ca locuiesc pe raza colegiului respectiv”, a declarat presedintele Biroului Electoral Judetean, judecator Silviu Anti. La scrutinul pentru alegerea consiliului judetean au votat pe liste suplimentare peste 9000 de bacauani, iar alti o mie au folosit urna speciala.

1, 8 milioane de români nu vor vota

Conform unui studiu efectuat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), cel putin 10 la suta din cele 18 milioane de români cu drept de vot nu vor putea vota pe 30 noiembrie. IPP sustine ca actualele prevederi ale legii electorale “limiteaza dreptul fundamental de vot pentru toti românii care, din motive obiective, nu se afla in localitatea de domiciliu in data de 30 noiembrie”. La ultimul scrutin general, peste 705 mii de români au votat pe liste suplimentare. De asemenea, potrivit statisticilor nationale oficiale, peste 2 milioane de români lucreaza sau studiaza peste hotare.
Lucian BOGDANEL

Adauga un comentariu

*