Traim într-o societate în care pericolele de diverse tipuri ne pândesc la fiecare pas. Este absolut necesar sa încercam, pentru binele nostru, sa evitam pe cât posibil sa ajungem victime ale raufacatorilor. Tâlharia prezintă un grad de pericol social ridicat, aducând atingere atât victimei, cât si patrimoniului acesteia. Din practica judiciara a rezultat faptul ca cele mai multe infractiuni de acest gen sunt comise dupa lasarea întunericului, în locuri publice sau în spatiile comune ale imobilelor, indeosebi la intrarea în scara blocurilor.
Având în vedere aceste aspecte, politistii recomanda ca in locurile publice sa se evite deplasarile pe trasee situate în zone mai putin circulate, cum ar fi câmpuri, parcuri, santiere etc. Daca, din diverse motive, trebuie sa se circule după lasarea întunericului, trebuie ocolite locurile neiluminate ori în care se afla unitati cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializeaza bauturi alcoolice, cum sunt restaurantele sau discotecile. Este bine ca în astfel de cazuri sa fim însotiti. Când se observa că suntem urmariti de un individ sau mai mulţi, sa ne deplasam prin zone intens circulate, chiar daca acest lucru presupune schimbarea traseului, si sa ne adresam primului politist întâlnit.
Sa nu afisam ostentativ obiecte de valoare, lantisoare, bratari etc. Sa ne ferim sa consumam alcool cu persoane necunoscute sau amici ocazionali si sa nu ne laudam fata de acestia cu valorile pe care le avem la noi sau acasa, s-ar putea sa ramânem fara ele. Sa nu ne lasam atrasi în locuri dosnice de catre indivizi care ofera spre vânzare diverse produse, de obicei ieftine. La urcarea sau coborârea din autoturism, când vorbim la telefonul mobil, daca nu suntem atenti putem deveni foarte usor victimele infractorilor.
Trebuie evitata transportarea unor sume mari de bani daca nu ne luam masuri de siguranta corespunzătoare.
Nu deschideti oricui suna la usa!
Politistii ne sf’atuiesc sa nu permitem persoanelor straine sa intre în locuinta noastra, indiferent de motivele invocate.
Mai mult, usile de la intrarea în blocuri sa fie încuiate permanent. Daca nu exista posibilitatea montarii unui interfon, sa confectionam chei pentru fiecare locatar si sa nu permitem persoanelor straine sa intre în imobil odata cu noi. La intrarea în imobil sa fim foarte atenti pentru a observa daca în hol sau în zonele întunecate nu se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infractiuni, sa nu stam cu spatele spre aceste locuri. Nici macar atunci când deschidem sau încuiem usa nu trebuie sa pierdem din vedere aceste lucruri. Orice persoana necunoscuta care stationeaza fara motiv în spatiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtata de urgenta. Trebuie alertati mai multi vecini, iar daca este cazul, sa apelam la cea mai apropiata unitate de politie sau la telefonul 112. Sa folosim orice motiv pentru a evita sa urcam în lift cu persoane necunoscute sau când ni se pare ceva suspect. Sa nu ne lasam pacaliti de îmbracamintea eleganta a acestora. Daca este cazul, sa sunam la usa unui vecin de la parter, in acest sens trebuind sa instruim si copiii. Când liftul nu functioneaza, sa fim atenti la cei care urcă odata cu noi sau coboara de la etaj, mai ales între parter si etajul 1 sau între etajele 1 si 2. Odata cu lasarea întunericului, luminile de la intrarea în bloc si din fata liftului trebuie sa ramâna aprinse în permanenta. Dacasuntet agresati, nu aveti retineri în a tipa si chiar a riposta fizic, o astfel de reactie îl poate determina pe infractor sa va lase în pace si sa paraseasca în grabă locul.
Dan MINDIRIGIU