Prevenirea infractiunilor privitoare la viata sexuala

prevenire.jpgLumea contemporana abunda de mesaje de toate tipurile, inclusiv sexuale, directe sau indirecte. Este absolut necesar sa se raspunda întrebarilor cu care suntem confruntati, având în vedere dinamica abuzurilor sexuale.

Un rol primordial în acest domeniu trebuie sa-l joace familia si unitatile de învatamânt, factori imediati si direct implicati în complexul proces de educatie si formare a tinerei generatii, care pot si trebuie sa participe cu eficienta ce deriva din statutul lor de parinti si dascali, la crearea unei opinii potrivnice comiterii unor astfel de fapte, asigurarea unei educatii sexuale adecvate vârstei tinerilor, schimbarii mentalitatii lor deformate si paguboase în ce priveste relatiile dintre tineri, inclusiv cele legate de debutul în viata sexuala.

Factorii determinanti în comiterea infractiunilor sexuale

Presa este plina de stiri de genul „un tata si-a violat fiica”, „mama violata de fiu” sau „tânara violata in fata sediului politiei”. Care sunt cauzele care duc la savârsirea unor astfel de fapte? Consumul de alcool, în special la tineri si minori, este unul dintre factorii principali care declanseaza impulsuri violente în acostarea victimelor si întretinerea de raporturi sexuale, asociate de cele mai multe ori cu vatamari corporale si comiterea de fapte penale, cum sunt tâlhariile, sechestrarile, furturi, perversiuni sexuale etc. Proliferarea necontrolata a publicatiilor pornografice si, în special, a casetelor video cu asemenea continut, vizionarea în grup sau individual, pe fondul unei educatii sexuale aproape inexistente, determina comiterea de violuri si acte de perversiuni sexuale a caror consecinte sunt deosebit de daunatoare. Acceptarea din partea tinerelor fete a unor cunostinte întâmplatoare si propunerilor de a-i însoti în locuri necunoscute, deplasarea, la ore târzii din noapte, pe strazi slab iluminate si zone periferice constituie prilejuri favorabile pentru elementele iresponsabile de a-si materializa forta fizica si instinctele primare asupra unor fete sau femei lipsite de aparare. Un alt aspect semnificativ consta în tendinta de asociere a infractorilor majori, cunoscuti cu antecedente penale pe aceasta linie, cu persoane minore, pe care îi instiga sau îi atrag cu usurinta la comiterea de violuri sau perversiuni sexuale. Patrunderea cu forta în locuintele victimelor, în lipsa sotului ori a altor rude, iar în unele cazuri chiar în prezenta acestora, este o alta metoda practicata de infractori.

Cum ne ferim sa ajungem victime

Pentru a deveni victimele unor astfel de infractiuni, politistii recomanda in special tinerelor fete sa evite plimbarile prin locuri slab iluminate. Sa nu accepte cu usurinta invitatia unor persoane cunoscute întâmplator de a le însoti în diferite locuri, discoteci, restaurante, plimbari cu masina etc. Aceste invitatii trebuie sa le creeze suspiciuni, evaluând riscul la care se expun, pentru ca, oricât de placuta si ademenitoare ar fi o cunostinta întâmplatoare, trebuie luate masuri de siguranta înainte de a accepta sa o vizitam, sa o însotim în anumite locuri sau acasa. Sa incerce sa poarte o vestimentatia decenta si sa aiba o comportare modesta care nu incita la acostari. La distractii este recomandat ca tinerele sa fie însotite de persoane de încredere, evitând pe cât posibil sa ramâna singure într-un cerc de baieti. O tinuta socanta si un comportament ambiguu este un factor favorizant în astfel de situatii. Daca, totusi, sunteti victima unei astfel de infractiuni, in termen de 24 ore sa va prezentati la Serviciul de Medicina Legala pentru a constata abuzul si a vi se elibera certificatul medico – legal.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*