Proiectul ‘”Clubul micilor muzeografi'”, derulat saptamâna trecuta la Scoala cu clasele I – VIII nr.2 Magura, structura la Scoala cu clasele I – VIII ‘”Emil Braescu'” Magura, apartine categoriei de proiecte Proiectul pentru Invatamântul Rural si a avut ca obiectiv general „formarea competentelor la elevi in a detine, utiliza si promova informatiile spre intelegerea si respectarea valorilor istorice nationale, utilizând mijloacele moderne de informare si comunicare”. Ideea de baza a acestui proiect (coordonat de profesoara Mariana Dumencu) a fost promovarea colectiei de aproximativ 400 de obiecte istorice deja existente la scoala, prin mijloace cât mai accesibile de informare si prin activitati cu elevii, in urma carora s-au concretizat un catalog de prezentare, pagina web si un CD de prezentare. Printre activitatile inedite la care au participat elevii au fost restaurarea pieselor istorice, cursurile de instruire pe calculator, la care au participat inclusiv elevi care nu au un calculator personal acasa, realizarea catalogului, a paginii web si a unui CD in care se regaseste colectia de piese arheologice si etnografice din scoala.
Aceasta colectie de piese arheologice, roci si minerale, de etnografie, de carti si reviste vechi, documente si acte de la Scoala nr.2 Magura, datorata profesorului Dumitru Tataru si elevilor sai din mai multe promotii, cuprinde material arheologic descoperit in toata Valea Siretului: vase si fragmente ceramice – cultura Cucuteni, vase lucrate de mâna si la roata, din sec.II e.n., brazdare de plug, obiecte dacice din fier, topoare din bronz, din piatra slefuita din epoca bronzului, descoperite pe valea pârâului Negel din comuna Magura, documente, acte, carti datând de la 1800, obiecte de etnografie descoperite pe teritoriul comunei sau donate de catre locuitori. Toate acestea au fost descoperite la initiativa inimosului profesor Dumitru Tataru, care si-a dedicat inepuizabila energie, entuziasm si o buna parte din timpul lui liber activitatilor cu elevii, in speranta „ca sa nu se uite istoria, strabunii, radacinile'”. Mentionam contributia deosebita a etnografilor, muzeografilor si restauratorilor de la Complexul Muzeal Judetean „Iulian Antonescu”, precum si a Unitatii Judetene de Implementare a Proiectelor (inspector pentru activitati educative, Amalia Diaconu). St.O.
Ar fi cazul sa se implice si Consiliul Local al comunei Magura in aceste proiecte.Exista inca spatii nefolosite in incinta Caminului sau chiar in incinta scolilor care ar pute fi amenajate ca sala de muzeu.Din pacate dotarea salii de muzeu dateaza de 30 de ani.
th.