20 noiembrie, Ziua Nationala fara Tutun, nu a trecut neobservata la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CRPECA) Bacau, ai carui reprezentanti au marcat-o prezentând rezultatele unui proiect impotriva consumului de tutun si lansând un altul similar.
„Fumatul nu merge la scoala”
In cadrul proiectului-studiu „Fumatul nu merge la scoala”, derulat in perioada noiembrie 2007 – iunie 2008, CRPECA a aplicat peste 2000 de chestionare (individuale si de grup) elevilor din noua unitati de invatamânt din judet. Analiza raspunsurilor date la chestionarele individuale a aratat ca peste 80 la suta dintre elevi cunosc efectele fumatului asupra organismului si psihicului, exemple de afectiuni la care predispune fumatul si ce substante contine o tigara. Cu privire la implicarea intr-o campanie anti-tutun, 80 la suta dintre respondenti au declarat ca s-ar adresa mai ales tinerilor (38 la suta fumatorilor – pentru a-i face sa inteleaga pericolele la care se expun, iar 42 la suta nefumatorilor – pentru a nu se apuca de fumat). Despre modalitatile de implicare, 65 la suta dintre copii au spus ca ar realiza materiale informative si ar organiza concursuri, noua la suta ar interzice fumatul in spatii publice sau ar amenda drastic producatorii si comerciantii de tigari, sapte la suta ar protesta prin petitii catre autoritati sau ar da legi pentru interzicerea fumatului la minori (mai ales in scoli) – cu sanctiunile de rigoare, patru la suta ar scumpi excesiv tigarile sau le-ar scoate de pe piata, patru la suta ar implica medicii gratuit pentru a-i convinge pe oameni sa se lase de fumat, opt la suta considera ca implicarea lor nu ar avea nici un efect, iar trei la suta au spus ca nu au timp sa se implice.
Potrivit chestionarelor de grup, fumatul este, in ochii celor mai multi dintre nefumatori, un viciu, un drog, un mod dezagreabil prin care fumatorul doreste sa iasa in evidenta, o pierdere de timp, bani si sanatate, in vreme ce pentru fumatori el inseamna relaxare, calmare, uitarea problemelor, un obicei practicat in general sub influenta grupului. Fumatorii recunosc si ei, totusi, ca fumatul afecteaza grav sanatatea. Intrebati de ce fumeaza, 73 la suta dintre fumatori au invocat anturajul si placerea, 12 relaxarea si eliminarea stresului, opt la suta plictiseala, iar sapte la suta – cheful. Intrebati cu ce ar inlocui tigarile daca ar fi obligati sa se lase de fumat, fumatorii au indicat sportul (38 la suta), consumul de dulciuri, guma sau seminte (12 la suta), 21 la suta au declarat ca nu s-ar lasa decât din proprie vointa, iar 14 la suta ar renunta la acest obicei de dragul familiei, partenerului sau carierei.
Cu ajutorul chestionarelor de grup s-a realizat si un portret al fumatorului, din dubla perspectiva. Astfel, pentru fumatori acesta e o persoana stresata, cu multe probleme pe cap, cu multi prieteni fumatori si care fumeaza din placere, pe când in ochii nefumatorilor el apare ca un om care doreste sa iasa in evidenta si sa fie acceptat de grup, care nu se gândeste insa la sanatatea si timpul lui.
„Pauza fara fumat”
Proiectul „Pauza fara fumat”, initiat de CRPECA in parteneriat cu Inspectoratul Scolar, Prefectura, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau si asociatia „Exploratori pentru viitor”, dureaza pâna in iunie anul viitor si se adreseaza liceenilor, profesorilor lor, dar si parintilor fumatori. In ianuarie si februarie 2009, se va forma o echipa din membri ai Consiliului Judetean al Elevilor care va mediatiza proiectul in scoli si va desfasura activitati de prevenire, informare, constientizare si sensibilizare. In martie si aprilie, se va constitui o retea de „monitori” (profesori si elevi, necunoscuti de colegii lor) ce vor fi pregatiti pentru a supraveghea respectarea regulii de a nu se fuma in momentele stabilite prin proiect. In aprilie si mai, se va organiza concursul, fiecare scoala implicata alegându-si „pauzele fara fumat”. In fine, in mai, luna cu o „pauza fara fumat” pe zi, institutiile partenere vor forma o echipa ce va verifica rapoartele monitorilor.
Alin LEANCA