Nu se poate spune ca actuala campanie electorala a fost in judetul Bacau prea dura. Poate doar la nivelul declaratiilor sau a atitudinilor, acest lucru fiind demonstrat si de cele numai opt sanctiuni contraventionale aplicate, in valoare totala de 4.000 lei, precum si de faptul ca au fost intocmite doar 12 dosare penale care se afla pe rolul instantelor. Din cele opt sanctiuni contraventionale, sase au fost aplicate in municipiul Bacau, fiind amendate toate partidele politice pentru lipirea de afise electorale in alte locuri decât cele stabilite, iar doua pentru deteriorarea afiselor electorale, fapte constatate in mediul rural. Din infractiunile care au stat la baza intocmirii celor 12 dosare penale, opt se refera la infractiuni de sustragere de banere, si câte una de amenintare, de agresiune, ultraj, si inscriptionare de cuvinte injurioase sau obscene. Amenintarea a avut loc in timp ce se lipeau afise electorale, agresiunea s-a petrecut in comuna Nicolae Balcescu, inscriptionarea de cuvinte obscene in Bacau, iar ultrajul in comuna Sascut, unde primarul comunei, Cristinel Bostan, a fost injurat si amenintat de un cetatean care a distrus un baner.
Ce va fi la sfârsitul saptamânii
Potrivit Legii 35/2008, campania electorala a inceput cu 30 de zile înainte de ziua votarii şi se va încheia cu 24 de ore înainte de momentul începerii acesteia. Cu alte cuvinte, campania electorală se încheie sâmbata, 29 noiembrie, la ora 7.00. Actiunea de continuare a propagandei electorale dupa încheierea campaniei electorale, constitue contraventie, portivit art. 50, lit.o, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei. În conformitate cu Hotarârea nr. 10/22.10.2008, a Biroului Electoral Central, prin continuarea campaniei electorale se întelege afisarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip dupa data de 29 noiembrie, ora 7.00. În acelasi act decizional se arata ca, dupa încheierea campaniei electorale este obligatorie îndepartarea materialelor electorale de orice tip numai din si de pe cladirea sediului sectiei de votare. Prin Decizia nr. 52/06.11.2008, Biroul Electoral Central a hotarât ca îndepartarea materialelor de propaganda de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare se dispune de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare si se pune în aplicare de catre persoanele desemnate în acest sens de catre primar. În consecinta, politistii nu se pot implica în alte activitaţi ce exced atributiilor de serviciu cum ar fi amplasarea sau îndepartarea materialelor de propaganda.
Pentru buna desfasurare a procesului electoral, Biroul Electoral Central a hotarât, prin decizia nr. 41/22.10.2008, ca în ziua votarii, între orele 7.00 – 21.00, sa se se interzica comercializarea si consumul bauturilor alcoolice în spatiul de protectie a localului de vot. Prin spatiul de protectie a localului de vot se întelege, în conformitate cu art.41, alin. 10, din Legea 35/2008, localul de votare, curtea acestuia, intrarile în curte, spatiul din jurul localului de vot, precum si strazi si piete publice pâna la o distanta de 500 m. Comercializarea si consumul bauturilor alcoolice în aceste perimetre constituie contraventii si se sanctioneaza conform art. 2, din Legea 61/1991, cu amenda de la 500 la 1.500 lei, respectiv de la 1.000 la 5.000lei.
Dan MINDIRIGIU